Янакиева: Санкциите застрашават общините от фалит

14701
Янакиева: Санкциите застрашават общините от фалит
Снимка: БГНЕС

„Санкциите в размер на 180 милиона лева, които грозят общините, заради проблемни проекти по ОП „Околна среда" са изключително рискови и застрашават общините от фалит", алармира Росица Янакиева, кмет на град Перник и кандидат за евродепутат от листата на АБВ.

"Тези санкции многократно надвишават едногодишния бюджет на общините и нарушават нормалното функциониране на фонд ФЛАГ, който също е застрашен от фалит. И така на практика общините няма от къде да черпят средства за мостово финансиране. Която и да било друга банка, трудно би дала кредит, предвид рисковите фактори, в които са поставени санкционираните общини", обясни Янакиева.

Петков към Орешарски: Питай Главния си и помогни на общините

Атаката на бившия вътрешен министър и лице на АВБ Румен Петков към премиера Пламен Орешарски вече не стихва втори ден. След като вчера...

Освен заплахата за следващия програмен период на програма „Околна среда", в много тежка ситуация са поставени и санкционираните общини, които реално по този начин са застрашени от фалит.

"Вярното решение е поемането на всички тези корекции от държавния бюджет и съответно трябва да бъдат направени изводи от управляващите органи, коя община какъв потенциал притежава, за да реализира един или друг проект", предлага Янакиева, цитирана от КРОСС.

В повечето случаи потенциалът на общините, както финансов, така и административен е силно надценен и това води до кризисни ситуации", обясни тя.

 

Михайлова: Ситуацията с плащанията по "Околна среда" за общините е критична

Допуснати са грешки в системите за управление и контрол на проектите на общините, част от които са от Оперативна програма "Околна сре...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com