Жельо Бойчев: 100-те дни на "Борисов 3" е пропиляно и загубено време за България

3216
Жельо Бойчев: 100-те дни на "Борисов 3" е пропиляно и загубено време за България
Снимка: БГНЕС

БСП дава негативна оценка на 100-те дни правителството "Борисов 3" - това едно правителство на сделката в името на власт за сметка на подменените обещания и излъгани избиратели. Тези 100 дни върнаха омразата, конфронтацията и разделението в българското общество. Едно пропиляно и загубено време за България.

Това заяви днес депутатът от БСП за България Жельо Бойчев на брифинг в централата на партията, предаде БГНЕС.

Жельо Бойчев заговори за цензуриране на опозицията

Възразяваме срещу опита да бъде цензуриране на предложенията на опозицията, те не стигат до пленарна зала, не се включват в дневния ред...

Според Бойчев "Борисов 3" е правителство на скандалите, корупцията и нестабилността - НДК, Боршош, Суджукгейт не са изолирани явления. Те очертават истинския профил на това управление. Всичко се свежда до едно - овладяване на икономиката, търговия с влияние, подчиняване на цели сектори от българската държава на групировката около ГЕРБ, погром върху околната среда, опит за ограничаване на правата на работещите, изреди той.

Или си част от играта и плащаш, или те смачкваме, а „Суджукът” е само най-циничната част от проявленията на това управление на ГЕРБ, смятат от „Позитано”.

Това правителство започна със скандални назначения - припомням нацистките поздрави, протестите на браншовите организации, бързите обвинения в корупция, започнаха с лобистко законодателство - първия закон за опазване на земеделската земя, който бе внесен от тях, бе оттеглен два дни след това, даде пример Бойчев. Така приключи и тази сесия на НС - със скандални законопроекти, които ограничават правото на българските граждани.

Ежедневно се генерират скандали, социалният диалог е замразен, нарочно се противопоставят синдикати на работодателски организации. Свидетели сме на протести в МВР, заради унизителните условия на работа там. Подобно е положението и в Министерството на отбраната. Хаос има около проектите за модернизация на българската армия, продължи Бойчев. Налице е опит да се разпалва война между институциите в България и да се политизира българската армия, подчерта той.

Депутатът смята, че не са поставени важните въпроси за България от това управление. 100-те дни на "Борисов 3" показаха, че те предпочитат силата пред демокрацията. БСП смята, че България заслужава друг вид перспектива. Протягаме ръка към всеки, който мисли, че битката за България не е изгубена, бе категоричен Бойчев.

Жельо Бойчев: Имаме претенцията да бъдем алтернатива на това управление

Задават се едни сложни времена оттук нататък. Ние ще търсим диалог и разговор по въпросите за референдума. Тези въпроси са достатъчно ...

При 65 приоритета, 236 цели и 902 мерки в управленската програма на ГЕРБ аз не виждам как българският гражданин може да се намери вътре, започна изложението си организационният секретар на БСП Кирил Добрев. Когато имаш приоритет –то е ясно, но при такива цифри ти нямаш цел, нямаш нищо, а сбирщайн от програми, писани от чиновници и някой просто ги е преброил, аргументира се той. Повярвайте ми, приоритетите и мерките се четат, но тук нищо не става ясно. Кои административни тежести намаляват - кражбата на бизнес, предопределеността на обществените поръчки, за това, че не се пращат бухалки да смазват бизнеса, кои други, запита Добрев.

Едно е ясно - държавата не създава условия за развитие на икономиката, за по-голяма заетост и по-високи доходи. Сега тъпчем на едно и също място. Да, спаднала е безработицата след като половин България се изнесе оттук. Програмата е пълна с общи приказки.

10 г. тъпчем на едно и също място по доходи, продължи Добрев. Раждаемостта намалява у нас- къде е коалиционният партньор Валери Симеонов, който каза, че всяко трето дете в семейството ще бъде за сметка на издръжка на държавата? Къде отиде този предизборен приоритет и какво се случи с борбата с демографската криза? Не ми се отваря дума за пенсиите, защото казаха, че ще актуализират всички пенсии до 2010 г., в крайна сметка повишиха минималната с 16 лв., продадоха гласа на пенсионерите за 16 лв., посочи Добрев. В така прокламираната от Борисов дуална система, обучение чрез работа, ще бъдат обучени 400 младежи за 4 години- това е тъжна цифра, защото 400 души на ден заминават само за Лондон, не говоря за другите европейски столици, каза той. И този ангажимент е възможно да не се изпълни, защото до края на мандата може да няма 400 младежи, които да бъдат обучени, категоричен бе Добрев.

Образованието и науката в управленската програма на ГЕРБ са равни на пропаганда и агитация, продължи той. Единственото конкретно нещо тук е двойното увеличение на учителските заплати до края на мандата - кой мандат? Защото Цветан Цветанов каза, че ще има и кабинет Борисов 4, отбеляза Добрев.

100-те дни категорично са загубени за българската отбрана. Модернизацията ще стартира най-рано до края на 2019 г.Тежък е проблемът с недокомплекта- не ни достигат 8 000 войници в армията и тя не е в състояние да изпълнява своите функции. Никой не иска да започва работа с 650 лв. заплата, смята Добрев. Преодоляването на недокомплекта , липсата на войници, при запазване определената численост на българските въобръжени сили в момента , както пише в програмата им, явно някакъв съвършен мозък го е писал това. За какво реформа в МВР говорим, когато преди 1 месец им обещаха на полицаите да им изплатят средствата за дрехи за минали години- проверете дали това е станало, призова Добрев. 6 000 е недокомплекта в МВР, няма полиция в малките населени места, както се обещаваше.

Министър Нанков за "Бузлуджа": Нито премиерът е имал задкулисни намерения, нито ние от МРРБ

Нито премиерът Бойко Борисов е имал някакви задкулисни намерения, нито ние от Министерството. Напротив, ние съдействахме изцяло на БСП....

Изминалите 100 дни на правителството протекоха с протести и скандали, заяви лидерът на столичните социалисти Калоян Паргов. Всичко останало е обвито в неизвестност и мъгла. И продължи: тази програма на Борисов 3 наистина е чиновническа, защото е писана набързо от експерти. Икономиката е нещото, което ни интересува- тя е всичко, на базата на която си строим планове какво ще правим следващите години. В тяхната програма има две неща,два проблема, които правят впечатление - за административната тежест и за капиталовите пазари. Административната тежест се превърна в мантра и дъвка, които всички повтаряме преди избори, по време и след избори. Как се разбира дали я има административната тежест или я няма- погледнете какво прави бизнеса, дали инвестира в България или бяга оттук със своите капитали извън страната, където парите ще са на по-сигурно място. Отчетете и колко са преките чуждестранни инвестиции, които само за миналата година са малко над 1 млрд. на фона на пика през 2007-2008 г. , който достигна 25 млрд. За капиталовия пазар- за да го имаме, ни е необходима действаща икономика, защото иначе той какво ще преразпределя, фалирали хотели ли?

Спекулира се с Председателството на България на Съвета на ЕС,почерта Паргов. Чухме какво е мотото- консенсус, конкурентноспособност и кохезионна политика. Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че не трябва да използваме това събитие за постигане на лични цели и облаги, защото това ни било първото Председателство. Това е пълна глупост- всяка държава използва Председателството, за да трасира пътя на важни за държавата политики, които да създадат перспективи и възможности в бъдеще, за да може тази държава да прави бизнес, пари и да увеличава благосъстоянието си на базата на общия пазар, в който участва. Въпросът за кохезионната политика е на какъв принцип ще ни дадат пари, за какво и колко. С бетони и асфалти трудно се постига устойчив икономически растеж . Председателството е възможност, която трябва да оползотворим, смята Паргов. Защото в противен случай, ако продължаваме политика на Йес-мените, ще стоим отстрани и ще подсмърчаме като бедни сомалийчета, подчерта лидерът на софийските сациалисти.

Темата ЕС е вкарана под графата външна политика у нас. В програмата за външна политика говорим за еврозоната и Шенген. Тези два въпроса са част от провала на предишните правителства на Борисов. Сигурно ще попитате: а, вие, какво предлагате? Ние вече сме го предложили в нашата програма- да се прави бизнес тук, устойчив икономически растеж, със справяне от връхлетялата ни криза. Алтернативният бюджет, който готвим , както каза нашия лидер, се базира на три кита- доходи, образование и сигурност, отбеляза Паргов.

А какво следва след Председателството- а сега накъде, заяви Добрев. След една година пак ще си говорим- да не се окажем в друга ситуация? БСП винаги е била последователна, научихме се да пишем програмите си на по-достъпен език. Мантрата на десните, че държавата е лош стопанин очевидно е била грешна политика, защото икономическият министър Караниколов спомена, че ще подкрепят държавните предприятия. Техният дял в БВП на страната е около 10%, докато в развитите западни страни този процент е 20 и повече.

БСП иска истината за КТБ да излезе наяве - кой как предизвика нейното рухване, за да станат всички нейни активи обект на разграбване, кои политици са замесени в това, отговори Бойчев на въпрос на медия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика