Йончева предоставя нов запис на прокуратурата, отказват да заведат дело срещу Банов

3325
Йончева предоставя нов запис на прокуратурата, отказват да заведат дело срещу Банов

Водачът на листата на БСП Елена Йончева излезе с нови данни по скандала "Ало, Банов съм".

На брифинг в централата на "Позитано" 20 тя изрази недоволството си, че спецпрокуратурата отказва да образува дело.

"Специализираната прокуратура няма да се измъкне от разследване", категорична е Йончева.

Затова тя ще предостави на прокуратурата оригиналния запис, направен от служител на културното ведомство. Записът е направен с телефон. Самата Йончева е проверила достоверността на записа.

"Прокуратурата се интересува до този момент от това кой е извършил записа, а не как е извършено престъплението", обясни Йончева.

Досега тя не е разполагала с оригиналния запис, но това вече е факт. Човекът, направил записа, се страхувал да свидетелства и само негово решение щяло да остане дали да се легитимира като свидетел срещу Боил Банов.

"Няма да издам своя източник. Европейска директива настоява за защита на източника на информация с цел разкриване на корупционни схеми', заяви тя.

"Освен това етичният кодекс на медиите също гарантира защита на източници на информация".

Тя отново направи паралел с аферата "Ало, Ваньо". Йончева настоява да не бъде прикривана аферата с културния министър по същия начин.

"Знаете, министър-председателят поиска да бъде спряна проверка на митниците. Същата съдба готвят на аферата "Ало, Банов съм". Надявам се да не им позволим това да се случи", допълни Йончева.

"Две-трети от сигналите за корупция за видни политици не се разследват от финансовото разузнаване, според доклад на ЕК. Йончева попита кои са тези видни политически личности. Това е моделът на г-н Борисов, не на г-н Банов", посочи още тя.

"В Европа има практика, когато даден запис на политици показва корупция, злоупотреба със служебно положение, търговия с власт и когато той стигне до медиите и му се даде публичност от това има последствия.

БСП: Имаме доказателства, че Банов е подправял документи

Ще обжалваме решението на Спецпрокуратурата да не се образува досъдебно производство по сигнала ни за Боил Банов и следващата седмица щ...

Ще ви дам пример с Полша 2015 г., когато политици са записани и то в ресторант по време на разговор и от този запис става ясно, че те търгуват с власт и обсъждат корупционни практики. Този запис стига до медиите, в резултат на което подава оставка министъра на вътрешните работи, министъра на финансите, шефа на централната банка, а година по-късно и главният прокурор си подава оставката заради изтичане на информация по този случай. Никой не е търсил кой точно е направил този запис на политиците, а дали има извършено престъпление", заяви Йончева.

Народният представител от ПГ на "БСП за България "Пенчо Милков се закани да докаже аферата с документите.

"Документите, които ви представяме са разделени на три части. Най-съществената от тях е да съпоставим документи с думи, за да видим дали трябва записът да е автентичен, за да може някой да се зачете по-внимателно.

В началото на записа има едно изявление, че е налице забавяне в строителните работи с 33 дни и по отношение на размера на неустойката 700 хил. лв. Това е така е видно от доклада за проверка на място от МРРБ, която е проведена през месец март и доклада е от 12 март 2016 г. В него пише ясно, че това е така.

В друго писмо на Министерство на културата те не оспорват, че има такова забавяне, единствено спорят каква е неговата продължителност", допълни още Милков.

Прокуратурата се отказа от дело срещу Боил Банов, нямало престъпление

Специализираната прокуратура отказа да образува досъдебно производство по сигнали срещу министъра на културата Боил Банов поради липса ...

Той припомни, че в записа по "Ало, Банов съм" има изявление на министъра, в което той коментира актове 10 за спиране на строителството, за да се заличи забавянето. Милков посочи, че и за това има данни. "Има писмо от 6 април 2016 г. от министъра на културата, когато той внася тези актове образец 10 - пет наброй. Истината е ,че първите три акта от тези пет не се установяват в нито един документ, съставен във връзка със строителството", допълни още Милков.

Според него прокуратурата не е изследвала и събрала достатъчно данни. Той обясни, че от 12 април 2016 в писмо, подписано от министъра на културата е записано, че строително-монтажните работи са били приключили на 20 януари 2016 г. "Само че и към април, когато е писано това писмо има достатъчно данни, че строителството е продължавало месеци след това. Тези данни са документирани, защото има съставени актове образци 15 три месеца след януари.

Явно недатирането на писмата е било нормално в тези отношения, защото при анализа на документите виждаме и нещо друго интересно. Има едно писмо на заместник-министъра на културата,с което той прави искането за окончателно плащане. Това писмо, за разлика от всички други документи по преписката е входирано не с дата и номер от деловодната система на министерството, а с номера на преписката на проекта.

Това означава, че номер от деловодната система просто не е можело да му бъде даден", коментира още Милков. Той посочи, че БСП има още много доводи. "Всяка една дума от първоначалния ни сигнал и за злоупотреби с договора за отпускане на финансовите средства и по отношение на обществената поръчка сме ви посочили къде са неуредиците и кои документи го показват. Този анализ ще го представим в прокуратурата с нашата жалба", допълни Милков.

"Ние изискахме документи от МРРБ и от Министерство на културата. Документи ни бяха предоставени от МРРБ. Министерство на културата и до настоящия момент не ни е представило документи", уточни още Милков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Проблем с кворума в парламента, ГЕРБ и ДПС опитват да спасят Росен Желязков

ИТН: ПП-ДБ провалиха кворума, спасявайки Росен Желязков (ВИДЕО)

Искрен Митев и "Възраждане" в пореден сблъсък: Стигна ли се до бой в парламента?

Не се очертава лесна и стабилна коалиция: Политолози за очакванията след изборите

Председателят на ЦИК се надява да няма пак "кодове" за машините

Росица Матева: ЦИК работи за честни избори 2 в 1

Започва регистрацията на независимите депутати за евроизборите

Няколко дни преди края на 49-то Народно събрание: Ще отстранят ли Росен Желязков?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика