Йовчев: Документът, показан от Бареков, е фалшив

22958
Йовчев: Документът, показан от Бареков, е фалшив
Снимка: БГНЕС

Публикуваният от „България без цензура“ документ е фалшификат. Това каза вътрешният министър в оставка Цветлин Йовчев пред "Фокус". Поводът е искането на лидера на ББЦ Николай Бареков МВР да направи сравнителен анализ на документите, с които Бареков разполага и тези, които се съдържат в архива на ведомството за част от водещите фигури на прехода.

„Колегите, които извършват проверка няма никакво съмнение, че документът, който се съхранява в МВР е автентичен. Те съдят за това както по реквизитите на документа и на архивното дело, така също и по информацията, която се съдържа в регистрите. Това, което беше публикувано, определено е фалшификат. Има видни несъответствия между това, което трябва да съдържа един оригинален документ и това, което е предоставено“, посочи Йовчев.

Бареков иска от Йовчев сравнителен анализ, пусна и два рапорта по скандала "Борисов"

МВР да направи сравнителен анализ на документите, с които разполага Николай Бареков и тези, които се съдържат в архива на ведомството з...

Вицепремиерът в оставка изрази готовност да се създаде комисия съгласно Закона за защита на класифицираната информация, да се разсекрети документа и да бъде подложен на експертиза, която да докаже неговата идентичност. Цветлин Йовчев призова политиците да не намесват МВР и службите в политическите си кампании.

По-рано днес Бареков заяви: "Разполагам с пет копия на преписи от документи, от които става ясно каква е самоличността на агент Пламен и неговите премеждия в СИК и ВИС през годините. Неговата самоличност ще бъде запазена, защото такива са законовите и морални изисквания. Макар да е работил за службите, информаторът с инициали "Д. П." е бил малтретиран редовно от представители на ВИС-2, но същевременно е бил пазен от МВР заради информацията, която е изнасял от средите на ъндърграунда".

"Според моите тълкувания, тук не става въпрос за отделна разработка, посветена на Бойко Борисов, а за засечка по линия на наркотиците в разговори между популярни лица от българския ъндърграунд през 90-те. На практика от логическа гледна точка няма как да има фалшификация - нито на цялата поредица документи, нито на документа, чиито главен герой по смисъл и по обем се явява г-н Борисов", каза още Бареков.

Той показа и два рапорта - един без и един с името на Борисов.

Главният секретар на МВР: Бареков лъже за Бойко Борисов

Още вчера вътрешният министър в оставка Светлин Йовчев разпореди проверка. Действително е създаден документ с такъв редов номер, какъвт...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика