Журналисти от "Дума": Диктат и унизително отношение от БСП заради поискан честен разговор

4578
Журналисти от "Дума": Диктат и унизително отношение от БСП заради поискан честен разговор

Журналисти от "Дума" оповестиха чрез Facebook писмо, в което алармират за диктат и унизително отношение от "Позитано" 20.

Това се случва, след като изданието публикува споредяна от опозиционно настроени социалисти теза, че поради изборните резултати е наложително да се проведе честен разговор за случващото се в БСП. Коментар по темата е публикувал заместник-главният редактор Георги Георгиев.

Следват незабавни ответни действия от "Позитано" 20. Емисари на Нинова идват "да сложат ред в този вестник", заплашват екипа със съкращения, а Георги Георгиев е натискан сам да напусне.

В писмото се казва още, че новият главен редактор на вестника Боян Ангелов, избран в пълно съответствие с устава на партията, все още няма договор за назначаване. Вместо това ръководните функции са иззети от Нора Стоичкова - водещ в партийната телевизия и бивш кадър на "Атака".

Ето и пълния текст на писмото.

 

Уважаеми другари,

В последните дни с в. „Дума“ се случиха недопустими неща. В един свой коментар нашият колега, заместник-главният редактор Георги Георгиев, написа, че на фона на свитото обществено доверие към БСП един лидер трябва да свика присъствен пленум на Националния съвет, за да се проведе честен разговор и да се вземат решения по толкова важни въпроси като преговорите за правителство, позициите на БСП и евентуалното й участие в него, вместо тези неща да се решават „на подпис“. Добронамерено и разумно мнение, споделяно от хиляди социалисти, ако се съди по редакционната поща.

Но… последва саблен удар. Членовете на фондация „Дума“, която издава вестника - Вяра Емилова и Атанас Зафиров, дойдоха в редакцията и си позволиха да ругаят „Дума“, че „така повече не може“, че „трябва да се сложи ред в този вестник“ и че като издание на БСП той е длъжен да изразява позициите на партийното ръководство. Спрямо Георги Георгиев се упражнява натиск да напусне редакцията.

 

По същите причини внезапно бе учредена длъжност „Първи зам.-главен редактор“ и на тази позиция бе назначена г-жа Нора Стоичкова, която в същото време продължава да работи и в БСТВ – само по себе си непосилно за един човек съвместяване. Според Устава на БСП, „Дума“ е „левият всекидневник“, издаван от БСП и неговият главен редактор се избира от Националния съвет с правото той да определи екипа си. Още през август НС избра за главен редактор на „Дума“ другаря Боян Ангелов. До ден днешен обаче с него не е сключен никакъв договор и той на практика не е назначен. Изумени сме, че вместо да се изпълни решението на НС, то е заобиколено и е назначен „надзорник“, който все още не познава работата на вестника и на хората в него, но вече се разпорежда безапелационно с всичко в редакцията, без да има правомощия от Националния съвет. Правят се внушения за съкращения на и без това намаления до крайност състав на хората, които правят „Дума“.

Вестникът ни винаги е подхождал отговорно към дейността си, давал е думата на аргументирани позиции и никога не е допускал да превземат страниците му хули и интриги. Нямаме обяснение за това, което му бе наложено.

Изразяваме остър протест срещу унизителното отношение към екипа на „Дума“; срещу поредния неоправдан диктат и експеримент, разрушаващ вестника; срещу предприетите действия спрямо него и изкуствено предизвикания хаос, който пречи неимоверно на всекидневната му работа. Настояваме най-после спешно да бъде назначен главният редактор Боян Ангелов, който да поеме своите функции по редакционната политика и по дейността на вестника.

Председателят на СБП стана главен редактор на "Дума"

Главният редактор на "Дума" Ивелин Николов да бъде заменен от шефа на Съюза на българските писатели Боян Ангелов, реши Националният съв...

Тази позиция е написана от почти целия състав на работещите в „Дума“.

От името на екипа на „Дума“:

Корнелия Нинова за статията в "Дума" - това не е позиция нито на БСП, нито на вестника

"Бъдещето принадлежи на високите технологии и изкуствения интелект. Казвам това по повод на разгорялата се днес дискусия заради публику...

Велиана Христова

Председател на синдикално-творческото дружество на СБЖ – Дума

2.12.2021 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Уволнения без край: Главчев с още смени на зам-министри, нова шефка и на Патентното ведомство

Кой е Георги Тахов - предложеният от Димитър Главчев за нов служебен земеделски министър?

Пореден трус в правителството на Главчев: Още един министър си отива (СНИМКИ)

Няма информация чужди служби да са искали смяна на директора на "Митниците", обяви министър

"Главчев е секретарка на Борисов - незабавно да подаде оставка": Оценка на Калоян Методиев

"ПП-ДБ сервираха служебен кабинет на ГЕРБ и ДПС": ИТН коментираха смяната на външния министър (ВИДЕО)

ЦИК се готви за изборите, хвали служебното правителство (СНИМКИ)

Дясната ръка на Румен Радев: Ясна е партийната принадлежност на кабинета "Главчев"

Гешев е сигурен, че Борисов стои зад взрива на колата му

"Полезни идиоти", "Няма да ви взривят вас, има по-лесни начини": Гешев обижда депутатите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика