Калфин: Ще защитим правата на работещите в чужбина българи

2965
Калфин: Ще защитим правата на работещите в чужбина българи
Снимка: Actualno.com

Ще защитим правата на работещите в чужбина българи. Това увери вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин след Съвета на ЕС с участието на министрите на труда.

Това е първото заседание на Съвета на ЕС с участието на министрите на труда, в рамките на холандското председателство.

„С новото председателство, разбира се, започнаха да се променят и приоритетите. За страната ни 2-3 се очертават като най-важните теми”, уточни Калфин, съобщиха от пресцентъра на Министерство на труда и социалната политика.

Калфин: Отношенията ни с Турция не са обтегнати

Международното положение става все по-трудно. Но не бих казал, че отношенията ни с Турция са обтегнати.  Ние нямаме интерес да и...

На първо място, Калфин определя прилагането на препоръките на ЕК за промените, които страната ни трябва да предприеме в сферите заетост и социална закрила. „Тук позицията на България е свързана с това, че годишните препоръки са важни за страните, но те трябва да отчитат едновременно, както националното развитие и специфики, така и имплементацията на общите европейски политики”, поясни вицепремиерът.

Освен това, по негови думи, тази година фокусът е насочен към немотивираните на пазара на труда. „Тук предложението ни е свързано с въвеждане на единна система за проследяване на работещите мигранти. Тази система ще помогне за това да се знае кой, кога и къде е работил, на какви суми се е осигурявал и какви данъци е плащал”, каза Калфин и уточни, че това ще даде повече информация за сезонните работници и ще ги извади от статистиката на „дълготрайно безработните“ в различните страни-членки на ЕС, включително и у нас.

За страната ни е важна директивата за командированите работници, тъй като тя засяга много работещи в чужбина българи. Много внимателно ще следим какви промени искат да бъдат направени в нея и ще защитаваме правата на българските работници в ЕС, увери министърът на труда.

Като изключително важна България, Калфин изтъкна връзката между образование и заетост. „Тук темите ни са свързани с признаване на дипломите, с признаване на професионалните квалификации, с подобряване на връзката между образование и реален живот. В Европа от 500 млн., 70 млн. имат минимални познания по математика или езици”, добави той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика