Калоян Методиев: Кабинет с третия мандат щеше да е удар по БСП

1658
Калоян Методиев: Кабинет с третия мандат щеше да е удар по БСП
Снимка: Архив

Да се прави правителство с третия мандат щеше да бъде политическа неграмотност, каза в интервю за БНР политологът Калоян Методиев, основател на Институт „РЕГО“. По думите му всички, които са искали това да се случи, всъщност са искали да използват БСП за решаване на собствени проблеми или са били „заалчнели за някаква форма на власт или на политическо време, което да използват“.

За радост не се стигна до този сценарий, който щеше да е удар по БСП, коментира Калоян Методиев. Той допълни, че БСП „стоят единствено стабилни в момента по отношение на ГЕРБ като политика“ на фона на крясъците в парламента, на хаотичното приемане на законодателство и на „безобразния Изборен кодекс, гласуван по нощите“.

В служебния кабинет на президента Радев ще се търси контраст спрямо предишния, смята Методиев. Според него предишният служебен кабинет е бил провал. Той се надява настоящият да е по-различен, по-конструктивен и по-балансиран.

„Защото ако го подкара към чист реваншизъм, при тази завихряща се хаотичност на изборите, която ни чака предвид Изборния кодекс, ще станем свидетели на фиаско. Тоест или ще се занимават с изборния процес отговорно, компетентно и спокойно, или ще тласнат страната към хаос.“

„Предполагам ще се търси и малко популизъм, за да може да се дрънкат оръжията предвид предстоящата президентска кампания“, коментира още политологът.

Няма нужда да се истеризира ситуацията, както правят някои „нови-стари, изключителни стари лица в днешния политически контекст“, категоричен е Методиев, според когото не може всеки ден да говориш от името на суверена.

Калоян Методиев: Големият губещ е Борисов

„Ситуацията е 50/50 за това дали ще може да се състави кабинет. В момента имаме политическа несигурност... Парламентарните групи ...

„Като чуете говорене тип „гражданите искат, суверенът ми каза“, имайте предвид, че става въпрос за политическо мошеничество, за политическа измама, за популизъм, за нещо, което манипулира общественото мнение.“

Относно формирането на новия състав на Централната избирателна комисия Калоян Методиев посочи, че партиите си номинират кандидатите, както досега, а президентът само издава указ, по традиция председателят е на най-голямата партия, „но предвид ситуацията на ГЕРБ, това едва ли ще се случи“.

Според Методиев „вината е изцяло и единствено на ГЕРБ, които сами се докараха до тази ситуация да не се спазват традициите, а да се стига до процес на джуркане“. В този смисъл напрежение ще има, прогнозира той.

Това е рутинна процедура, а се превръща в централен обществен и политически проблем, отбеляза Методиев, който отдава това на „болестното състояние на политическата система“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика