Карадайъ: Санкциите “Магнитски” не могат да бъдат прилагани в Евросъюза

8080
Карадайъ: Санкциите “Магнитски” не могат да бъдат прилагани в Евросъюза
Снимка: БГНЕС

Санкции от трети държави са недопустими в Европейския съюз. Това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в предаването "Панорама" по БНТ. Така той отговори на въпрос за санкциите по закона Магнитски, наложени на депутата Делян Пеевски.

"Съгласно регламентите на ЕС екстериториално прилагане на санкции за трети държави е недопустимо в рамките на съюза. По тази тема бяха абсолютно категорични и единодушни всички, с които се срещнахме в Брюксел, а те не бяха малко. Видях се с двете първи либерални партии в Нидерландия, с председателя на групата “Обнови Европа”, с председателя на комисията по правни въпроси в Европейския парламент, с комисарят по правосъдие в Европейската комисия и с много други. Всички те са единодушни - екстериториални санкции от трети държави, включително и по "Магнитски", не могат да се прилагат в ЕС", категоричен е лидерът на ДПС.

Адвокат: Инициирахме процедура от името на Пеевски срещу “Магнитски”, ако я уважат, санкциите ще паднат

Американската юридическа кантора “Morgan Lewis&Bockius, LLP”, представлява бившия депутат Делян Пеевски и свързани с ...

"Навсякъде по тeзи теми са единодушни. Обаче като дойдем в България ние вече знаем, че незаконно и противоконституционно се съставиха едни черни списъци", коментира лидерът на ДПС. "Ние казахме в парламента, че ще си извършим контрол. Зададохме и въпрос на служебния министър, назначен от Румен Радев, на какво основание са приети решенията на Министерски съвет, на основата на която са съставени черни списъци в България. Чета първото изречение: Приложима национална уредба няма. Оттам нататък се задава въпросът доколко и как ние сме загрижени за спазването на законите и демокрацията в нашата родина България? Доколко, как и кой спазва основния закон конституцията", каза още Карадайъ.

"Обидих се на президента Радев, защото нарушава Конституцията. Той самият си го призна в ефир на една среща пред 30-40 медии. Той каза: Аз знаех, че Кирил Петков има двойно гражданство. Явно Радев е кардиохирург и сподели какво има в сърцето на Кирил Петков, а не какво пише в Конституцията. Към него имаше един конкретен въпрос: към датата на подписване на декларацията дали той отговаря на условията и конституцията имал ли е двойно гражданство? Към днешна дата от Кирил Петков не получихме убедителен отговор дали е отговарял на условията на конституцията. Г-н Радев каза, че е знаел за двойното гражданство, което значи, че съзнателно е нарушил конституцията", коментира Карадайъ.

Той обяви, че неговата партия ще реши кого да подкрепи на президентските избори след 5 октомври. Лидерът на ДПС показа в ефира папка от различни места с различни имена, различни сигнали за конкретни действия за полицейщина, като отказа да спомене имена. "Зад благовидното противодействие срещу купения вот цели партийни структури бяха подложени на следене и унижение на предизборна кампания бяха привиквани кметове на кметства, местен партиен актив и участници в тези предизборни срещи и бяха разпитвани какво е говорил кандидатът и т.н.", разказа Карадайъ. Тези събития по думите му са се случили по време на предизборната кампания и от ДПС са ги говорили и по време на предизборната кампания. Въпросът според него е доколко има чуваемост, когато се нарушават законите и Конституцията на страната.

Председателят на ДПС обясни, че в 46-ото Народно събрание от ДПС чрез механизма на парламентарния контрол са имали питане към Бойко Рашков да им предостави документи за всеки конкретен случай. "Той ни написа едно писмо, че такива случаи са били 10 200, а напротив, правилникът на НС и Конституцията задължава изпълнителната власт, министрите, Министерския съвет и цялата власт да предоставят всички документи в Народното събрание, когато ги иска народен представител, дори да са държавна или служебна тайна. Той не отговори, той изпрати писмо, не предостави документи", каза Мустафа Карадайъ. На тяхно възражение от трибуната на Народното събрание, че Рашков не отговаря на парламентарни въпроси, председателят на НС повторно му е изпратил възражението и стенограмата от заседанието, като повторното изпращане е с дата от 9 август, а питането по думите на Карадайъ е от 30 юли. До ден-днешен според него отговор няма. "Независимо г-н Рашков дали ще го има, или няма да го има, независимо Карадайъ дали ще го има, или няма, България ще има и 47-о 48-о и 49-о Народно събрание, ДПС ще го има в тези народни събрания и в рамките на Конституцията и законите на страната всеки един случай ще бъде проверен и всеки ще си носи отговорност", закани се Карадайъ. Защо в Брюксел нас ни приемат, нас ни разбират, нас ни ценят, а тук не?, попита той.

Хамид Хамид: Няма доказателства за Пеевски по "Магнитски"

„Факти и доказателства срещу Делян Пеевски по закона „Магнитски” няма. Ние ще защитаваме всеки, докато не ни покажат ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Делян Пеевски лично поканил Елена Йончева да влезе в листата на ДПС за евровота

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика