Кирил Петков: Росенец е ключов актив на държавата и врата към европейското пространство

2406
Кирил Петков: Росенец е ключов актив на държавата и врата към европейското пространство
Снимка: БГНЕС

Тази инициатива абсолютно си заслужава, защото това е ключов актив на държавата. Това е вратата към европейското пространство. Това беше една много добра стъпка, но много закъсняла. Това заяви съпредседател на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков за приетото на първо четене прекратяване на концесията на „Лукойл“ на пристанище „Росенец“.

Депутатите върнаха контрола на държавата в "Росенец"

Румен Радев видя "корпоративни апетити" за концесията на "Росенец"

Президентът Румен Радев не одобри идеята за законопроект за спиране на концесията на пристанище "Росенец", лансирана в сряда от би...

„Защо има такава концесия, защо е дадена, защо не е прекратена? Радвам се, че имахме мнозинството да бъде прекратена точно по този начин. Даже се радвам и че удължихме срока между прекратяването и влизането във владение от една на две седмици, за да има Министерството на транспорта възможност да оперира“, добави той.

"Не става въпрос за тръбите в пристанището, а тези извън. Ние това, което искахме да направим, и го направихме, е с най-голямо старание това прекратяване да не се отрази на българските граждани“, каза Петков, обяснявайки забележката на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че от ПП са поставили въпроса за тръбите.

„В това мнозинство има конфликти непрекъснато, има конкуренция непрекъснато. Ние не си съжителстваме мирно и спокойно, има напрежение. Но всичко ще си заслужава, ако резултатите са добри. Днес беше добър ден за това. Днес имаме законопроект и сигурно ще се заседава до полунощ“, каза още той. „Ние непрекъснато се ядосваме. Не е лесно. Ние не сме спокойни в това, което правим. Това няма значение обаче. Никой не ни е вкарал в този парламент, за да сме спокойни. Това, което има единствено значение, е ако има краен резултат“, обясни още Кирил Петков.

Той обясни, че при коалиционно споразумение, двете партии сядат, минават през аспектите на управлението, казват си този регулатор е за тази партия, другият за онази. „Ние пък ще направим механизъм за взимане на решения – какви кандидати може да бъдат предложени за дадена позиция. Така ще има конкуренция. Така ще имаме контролиращи функции в двете посоки. Това е надеждата, с която ще подпишем този документ“, заяви Петков.

Борисов обяви, че ще има споразумение с ПП-ДБ (ВИДЕО)

Кирил Петков: С президента ни разделя Украйна, не вярваме в мир, основан на завзети територии

Разделителната линия между управляващите и президента е позицията на България по отношение на войната в Украйна. Това заяви съпредседат...

„Каква е разликата между документа, който ще бъде подписан и коалиционно споразумение – опитваме се да структурираме механизъм, който да ни даде възможност да координираме заедно, така че да се постигнат резултати“, заяви съпредседателят на ПП. По думите му в този механизъм ще бъде записано какви кандидати всяка от коалициите ще може да предложи. „Това е много различно от някакъв квотен принцип – този е за теб, този е за мен. Нямаме съглашателство и раздаване на позиции, а конкурентен принцип“, добави той.

Парламентът одобри на първо четене критериите за избор на подуправител на НЗОК

„За НЗОК минахме през различни опции и кандидати например, не като с БНБ. Ние нямаме съглашателство и раздаване на позиции, а конкурентен принцип“, подчерта той. „За управител на БНБ имаше различни кандидати. Минахме през плюсовете и минусите на всеки един. На Димитър Радев плюсът беше, че той е добре възприет от ЕЦБ. Приоритет ни е еврозоната, тъй че е добре да не сменяме рязко управителят“, аргументира той изборът на Димитър Радев за шеф на БНБ.

„Зад Гюров мога да застана на 100%. Той има ясна цел на еврозоната. Той става отговорник точно на еврозоната. Ако крайният резултат е добър, дори да има противоборство и напрежение, то значи всичко си заслужава“, каза още Кирил Петков.

Той коментира и обвиненията на бившия регионален министър Гроздан Караджов. "Хората от ИТН не знам защо и как са в парламента. Гледам да не им обръщам внимание. Гроздан Караджов не го слушам. Този човек няма какъвто и да е авторитет. Знам колко зле управляваше, когато беше министър. Знам защо нашето правителство падна, до някаква степен заради него", каза той.

Припомняме, че вчера бившият регионален министър Гроздан Караджов заяви пред БТВ, че не е било негово решението да не се прекратяват инхаус договорите. Според Грозданов това е станало на среща, на която са присъствали Караджов и негов заместник, финансовият министър Асен Василев и настоящият регионален министър Андрей Цеков като негов заместник, премиерът Кирил Петков и двама негови съветници, Лена Бориславова и министърът на вътрешните работи Бойко Рашков.

Кирил Петков: В следващите няколко месеца имаме реална възможност за Еврозоната и Шенген

Вярвам, че в следващите няколко месеца имаме реална възможност да станем членове на Шенгенското пространство и Еврозоната. Това каза съ...

Кирил Петков обясни и действията на настоящия министър Андрей Цеков. „Регионалният министър направи следното – за договорите, които можеше да прекрати, ги прекрати. Тези, които не можеше да прекрати вече, по всякакви реални причини, направи така че отговорността на строителите да не само доставка на материали, защото това беше големият проблем. А те да си носят цялата строителна тежест за това, което изпълняват и ако качеството не е добро, да има някой, който да бъде гонен“, обясни Кирил Петков.

По думите му това преди въобще не е съществувало като вариант.  „Никакви корупционни схеми няма да бъдат допуснати от него за строителството на пътищата, на ремонта на пътищата. Всичко ще бъде максимално прозрачно“, увери още бившият премиер. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Екзакта" прогнозира голяма преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ

Главчев пред посланици: България ще участва активно във възстановяването на Украйна

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика