Кирил Петков за списъка: 19 човека са в него, дадохме го на 20-ия

13978
Кирил Петков за списъка: 19 човека са в него, дадохме го на 20-ия
Снимка: БГНЕС

Миналата седмица бях извикан от прокуратурата и входирах информация за 19 души. Исках да съм сигурен, че прокуратурата обръща внимание и не ги пропуска. В Брюксел казах, че са 20 души. За 19 бяхме събрали медийни публикации, а на 20-ия го предадохме. Това обяви от парламентарната трибуна премиерът Кирил Петков.

Той отговори на въпрос на депутата от ДПС Йордан Цонев, който попита премиера за подробности около списъка и дали издателят на "Капитал" Иво Прокопиев е в него. "Ако влезеш в Google, там има много разследвания срещу него като медиен и като енергиен монополист, както и много други спорни въпроси около него като олигарх. Защото ако не се съдържа - е странно какъв е бил филтърът", каза депутатът, развивайки въпроса си.

"Няма наши, ваши, трети-пети, всички са равни пред закона. Ако имате явни, ясни сигнали, включително за Иво Покопиев, ще се радвамда ми ги предадете и ще мерим всички под един аршин. В България вече всички ще бъдат съдени по един аршин", категоричен беше Петков.

Той говори за списъка "Магнитски", в който попада депутатът от движението Делян Пеевски.

"Истината е, че преди правителството на Америка да вземе и да сложи хора на листа "Магнитски", те минават през много голям филтър", посочи Петков и изброи институциите, ангажирани с тази процедура. "След този филтър лицата на листа "Магнитски" се слагат и се обявяват", каза той. "Шансът цялата американска администрация да се е объркала, винаги съществува, но аз лично, за съжаление, имам повече вяра на тях, отколкото на прокуратурата в момента, защото тя се управлява непрозрачно и нейната ефективност е доказано лоша", допълни премиерът.

"Не съм доволен"

След отговора на Петков думата отново взе Йордан Цонев. "Не съм доволен от отговора ви", категорично каза той и допълни, че от ДПС е партия, която уважава институциите. "Вие сте моят министър- председател, независимо, че не сме гласували за вас. Искаме когато отправяте обвинения, те да са основателни, искаме да не лъжете, да не могат да ви наричат марионетки на кръга "Прокопиев". Ако вие не сте прочели в медийните разследвания нито едно за Прокопиев - и ми искате данни, аз ще ви ги дам", обеща той и опита да сплете интрига с думите, че в личен разговор премиерът му е казал "Не ни закачайте за този кръг", на което Петков реагира с викове: "Това е лъжа!".

Прокуратурата: Няма да разпитваме журналисти заради списъка на Петков

Прокуратурата няма да снема сведения от журналисти в хода на проверката на предоставените от премиера медийни публикации за лица, вероя...

"Това, с което вие си послужихте в момента, е чиста, откровена лъжа. Никога не сте чували това. Единственият кръг, който ще закачим, е на всички крадци. Съжалявам, ако това ви притеснява и изнервя", каза още Петков след като отново се качи на трибуната. По думите му оттук нататък данъците на всички българи "няма да се харчат от кръгове, сякаш това им е бащиния". 

Отговорът на Цонев не закъсня. "Изобщо не казах, че сте казали такова нещо. Казах, че дори в разговори сте казвали "Ние нямаме нищо общо с този кръг". И аз казвам - като реагирате остро - докажете го, че нямате", опита да излезе от ситуацията той.

В спора се намеси и председателя на ДПС Мустафа Карадайъ, който призова председателя на парламента Никола Минчев да прави забележка на Кирил Петков когато изрича думата "лъжа".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика