X
 
 

Кметове: Принципът "замърсителят плаща" е въведен във всички културни държави

3172 2
photo of Кметове: Принципът "замърсителят плаща" е въведен във всички културни държави
Снимка: Actualno.com
Принципът "замърсителят плаща" е въведен във всички културни държави - хората правят боклуците, не квадратните метри. Сега например може да си високотехнологично предприятие със скъпа техника, и без да правиш боклук и да плащаш много повече от някое производствени предприятие.

Това заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев в интервю за bTV.

Такса смет се очертава хем по-висока, хем с повече бюрокрация

По-малко от година ще има всеки собственик на жилище, за да декларира колко души обитават съответния имот. Това трябва да стане до 30 ю...

На общинските администрации е необходимо време да реорганизират работата си - нови партиди, нов софтуер, нови машини, нужно е и време за информационна кампания. Няма защо при толкова важен законопроект да прибързваме с прилагането му, а именно общините ще го прилагат", коментира кметът на Раковски Павел Гуджеров.

Проблем ще има при общините с курорти - кой ще живее, който плаща, трудно е да се оцени. Или пък е в едно село с 400 къщи, но живеят само 100 души, кой ще плаща за общите части, попита той.

Тази промяна започна 2013 г., и оттогава се отлага всяка година, т.е. това е нов опит да се шиканира, но когато някой друг плащ за твоите боклуци, няма никакъв стимул те да се намаляват, смята от своя страна Велев.

Бизнесът иска таксата смет да се определя според количеството отпадъци

Възможностите за прилагане на нов подход при определянето на такса „смет” според количеството на изхвърлените отпадъци обсъ...

Трудно е да се предположи с колко ще се увеличи такса смет, затова имаме нужда от време - да проиграем вариантите, да се допитаме до населението, не искаме 5 години отсрочка, а искаме законопроектът да влезе в сила от 2020 г.- за да го направим както трябва, добави кметът на Раковски.

Със сигурност таксата ще се поскъпне. Искахме и справка, за да видим каква е събираемостта - защото като се вдигне таксата, ще падне събираемостта, посочи кметът на Самоков Владимир Георгиев.

„Отпадъците са спаднали от 4 млн. на 3 тона, докато разходите растат. Който казва, че това не може да стане, саботира промяната", смята Велев. Това не е вярно, оспориха твърдението му Гуджеров и Георгиев.

Двойно увеличение на такса смет се очаква в малките населени места

Двойно увеличение на такса смет се очаква в малките населени места в страната, ако се приеме предложената от финансовото министерство п...

Според Васил Велев таксата няма да се вдигне, а сумарно трябва да намалее - защото ще има ред. Илюзорно е, че бизнесът плаща повече - хората, които работят в заводите, го плащат, посочи още той.

Не търсим само финансовата част, а да променим отношението към екологията, каза пък от своя страна кметът на Самоков.

Припомняме, че бюджетната комисия в парламента одобри на първо четене промени в определянето на такса „смет". Разчетите сочат, че в момента бизнесът покрива 70% от разходите на общините за смет, а домакинствата 30%. Смята се, че промените ще обърнат това съотношение.

Actualno.com

Етикети:

2 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 2 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
    Поредната манипулация на общественото мнение. Нима очаквате ромите, които живеят по 10-15 човека в жилище да плащат най-високи такси? Това е просто, завоалирано увеличение на такса смет, и то драстично увеличение! Така държавата се надява да увеличи приходите на общините и да намали средствата, които тя отделя за тях!
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 1 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
    ПРАВИЛНО, ДОСЕГА ЛУКСОЗНИТЕ ЗАМЪЦИ В СЕЛАТА ОКОЛО СОФИЯ ПЛАЩАТ СМЕШНИ СУМИ, ЗАЩОТО СА НИСКИ ДАНЪЧНИТЕ ОЦЕНКИ, А СОФИЯНЦИ ЗА ГАРСОНИЕРА В ЦЕНТЪРА ПЛАЩАТ БАСНОСЛОВНИ СУМИ!? ЗАЩО? НАИСТИНА ПО СВЕТА ПЛАЩАТ НА БРОЙ ЖИВУЩИ ИЛИ НА БРОЙ ПЛИКОВЕ!
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
И Слави Трифонов се изказа за африканска...

Шоуменът Слави Трифонов, който все още е на ниво "представяне на кандидатури" на хора, които биха могли да управляват в бъдеще България...