Кой, ако не Бойко Борисов, ще е премиер?

4460
Кой, ако не Бойко Борисов, ще е премиер?
Снимка: МС

Бойко Борисов няма да е кандидатът за следващ премиер. Това обяви той днес (14 априм) посещение във Велико Търново. Кого ще предложи ГЕРБ за министър-председател, Борисов не каза. Името му щяло да бъде обявено, след като партията получи мандата за съставяне на правителство.

Борисов обясни, че след като ГЕРБ е първа политическа сила, избирателите искат той да е премиер. Той обаче щял да предложи друг човек.

"Считам, че не е редно и аз като Радев да тръгна да разделям нацията на две, на практика той това прави. И аз ще предложа друг министър-председател с много ясна, европейска, натовска ориентация", заяви Борисов.

Кой, ако не той?

Премиер "с много ясна европейска и натовска ориентация". Много имена съвпадат с това описание, но едно от тях сякаш изпъква - това на Даниел Митов, който е известен с про-натовската си реторика.

Бившият външен външен министър беше част от втория кабинет на Борисов от квотата на Реформаторския блок. След това стана член на ГЕРБ и беше избран за депутат. Той стана член на ГЕРБ и беше избран за депутат от партията.

Историята помни, че Митов беше и клиент на прокуратурата - сдоби се, заедно с бившия си заместник Христо Ангеличин, с обвинение заради сключено със земеделското министерство споразумение за купуване на самолетни билети. Ръководството на Министерството на външните работи (МВнР) беше обявило обществена поръчка и докато процедурата приключи, беше прибягнало до този вариант, за да обезпечи пътуванията на служителите си.

Прокуратурата твърдеше, че външното министерство не се е възползвало от отстъпките за билети, договорени от земеделското. Затова и обвини Митов в престъпление по служба, а Ангеличин – в безстопанственост, защото не е упражнил контрол върху подчинената му дирекция „Управление на собствеността и материално-техническо осигуряване“. След това обаче прокуратурата се отказа от обвиненията си. 

Има и други варианти

По-рано тази година, месеци преди парламентарните избори през април, известният блогър и журналист в сайта "Биволъ" Татяна Кристи сподели в своя профил във Facebook мнение, че дипломатът Николай Младенов може да се окаже наследник на поста на премиера Бойко Борисов.

Повод за коментара ѝ стана публикацията в "Ню Йорк Таймс", която засипа със суперлативи и високи оценки Младенов, който в края на 2020 година приключи мандата си като специален представител на ООН в Близкия изток.

"Слуховете и совалките на мутренското статукво да пльоснат за премиер някоя по-рафинирана кукла на конци, стават все по-осезаеми", написа тогава тя.

По думите на Кристи "на задкулисието вече не му трябва необразован простак, който да носи толкова много негативи за България с безбройните си мутренски изцепки".

Неведнъж сме напомняли и кой всъщност е Младенов – основните щрихи в политическата му кариера са добре описани в българската секция на Wikipedia. Но в социалната мрежа Facebook все по-често се споделя и припомня стар коментарен материал, препечатан в сайта "Гласове", зад който стои Явор Дачков. Материалът е и препечатан в Webcafe. Написаното се появява първо във вестник "Репортер", негов автор е политологът Антон Тодоров, който беше депутат от ГЕРБ и беше принуден да излезе от парламента след като в ефира на сутрешния блок на Нова телевизия си позволи да заплаши водещия на блока Виктор Николаев. Коментарният материал на Тодоров е фокусиран върху теза на Николай Младенов относно кариерните ни дипломати още докато самият Младенов беше външен министър. Въпросът е доколко дипломатите ни са обвързани в миналото и настоящето си от бившата Държавна сигурност и какво следва да се направи за подобряване на положението. А материалът е писан преди Тодоров да стане част от парламентарната група на ГЕРБ при третото правителство на Бойко Борисов.

В цитирания материал се обръща внимание кои са родителите на Николай Младенов и по-точно кой е баща му – Евтим Младенов, вече покойник. Той е подполковник от Държавна сигурност, а в материала си Антон Тодоров развива тезата, че се е издигнал до поста не благодарение на професионалните си качества. Тодоров продължава и с коментар за работата на самия Николай Младенов – какво прави за развитието на кадрите в дипломацията ни и за дипломацията като цяло: "Всичко това поражда основателни съмнения дали пък днешният външен министър Николай Младенов не е просто една реинкарнация, прероден Павлик Морозов", гласи едно от заключенията в материала.

Спекулациите не спират

В последните дни в публичното пространство се спрягат още две имена за министър-председател. Първото е на вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева. По-рано тази седмица обаче тя отрече с нея да са водени разговори.

Неочаквано друго име за премиерския пост обаче може да се окаже ключ към бързо разрешаване на политическия пъзел - настоящият гуверньор на БНБ Димитър Радев, чийто мандат изтича през юни. Първи за него заговориха от "24 часа", които често са точни в прогнозите си.

Припомняме, че беше номиниран за гуверньор на централната банка от ГЕРБ и Реформаторския блок.

Името на Радев не беше широко познато извън финансовите среди. Дори когато работеше в България странеше от камерите и микрофоните. Затова за него се знае малко извън сухите биографични данни. 

Според източници на "24 часа" гуверньорът на БНБ е широко приемлив вариант за премиер и във формат извън ГЕРБ. Със сигурност може да разчита на подкрепата на ДПС, въпросът е в състояние ли са хората на Слави Трифонов да пристъпят към разговори със системните партии.

В последните дни в социалните мрежи се коментира и името на кеймбриджкият възпитаник адвокат Румен Чолаков, като първи за него заговори икономистът Георги Лилов, но към момента това изглежда по-малко възможен вариант. Лилов описва Чолаков като "юпи", но се връща назад със спомен за родителите му. И твърди, че Чолаков е един от хората, работили за това Ирина Бокова да оглави ЮНЕСКО! Но пък именно правителство на Бойко Борисов тогава действа против тази кандидатура - припомнете си ТУК!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

"Не влязохме в сглобки и договорки": БСП отчете работата си в 49-ия парламент (ВИДЕО)

Кирил Петков: Пеевски не би посмял да ми каже тези неща, ако бяхме без охрана (ВИДЕО)

Хореограф се закле като депутат от ГЕРБ в последния ден на парламента

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика