Костов: Борисов няма на кого да се довери

5880
Костов: Борисов няма на кого да се довери
Снимка: БГНЕС

"Социалните теми в дневния ред на страната са 3 – правосъдието и върховенството на закона, секторът на социално министерство, където се стигна до оставка на изключителен експерт като Бисер Петков, и липсата на вода". Това каза бившият премиер Иван Костов пред БНТ.

Той започна с анализ на последната – режимът в Перник, който по думите му не е вследствие на това, че годината е сушава.

Експерт: Яз. "Студена" е източен безогледно

Шефът на ВиК и министърът на регионалното развитие и благоустройството - ресорният зам.-министър - това са лицата, отговорни за водната...

"Неглижирането на проблемите е обхванало сектора на държавната администрация и самите министри, които не са в състояние да наложат приетите дори документи, наредби и стратегии през годините", отбеляза Костов.

"Премиерът освен ловък коментатор, трябва да влезе и в ролята на добър управител на страната и да не се доверява на оценката на министрите и администраторите. Трябва да се запознае със становищата и да реши сам как да действа, защото няма на кого да се довери в момента", коментира Костов.

Той посочи, че една от основните слабости е в Министерство на финансите, откъдето се правят икономии.

"Водата е проблем на национална сигурност – освен че не може без вода, а и здравето преминава през качеството на водата", категоричен бе Иван Костов, който обясни, че обновяването на водната инфраструктура струва около 12 млрд. лв. и е посочено откъде да се намерят парите.

"Проблемът е сложен, а не в шефа на ВиК Перник, нито в областния управител, а отговорен е Министерски съвет", каза Костов. По думите му този дребен проблем може да се превърне в голям за страната.

Аврамова призова водата в Перник да се пуска веднъж дневно

Само веднъж на ден да има вода в Перник и това да е във времето от 15 до 22 ч., а не както е сега. За това призова от трибуната региона...

Бившият премиер коментира срещата на Борисов с президента на САЩ Доналд Тръмп, както и Brexit.

"Това е добра крачка, но медиите създадоха неправилна постановка за това какво точно е говорено на срещата. Ако се погледне внимателно, там няма визи, акцентите са върху енергийната сигурност, корупцията, свободата на медиите, проблеми от нашия дневен ред, а не в личното отношение на Тръмп към Борисов", коментира срещата Костов.

Той смята, че най-големият геополитически проблем за България обаче е излизането на Великобритания от ЕС - защото страната ще излезе от Съюза, а Борис Джонсън ще бъде избран за премиер, а в Англия има много българи.

"Дали Европа ще върви към федерализация, или ще бъде Европа на нациите - огромен проблем, който засяга и България. Оказва се, че ние получаваме най-малко от кохезионните фондове - как се води европейска политика, най-бедните получават най-малко", посочи Иван Костов.

Той смята, че президентът на Франция Еманюел Макрон и премиерът на Италия Джузепе Конте ще паднат от власт на следващи избори. "Но каква политика трябва да води България на този фон - трябва да води национална политика", каза бившият премиер.

Бивш екоминистър: Водната криза в Перник е заради лошо управление

Водната криза в Перник е в резултат на много лошо управление на всички нива. Това заяви в предаването „120 минути” по bTV Е...

Иван Костов подкрепя идеята за повишаване на данъците на старите автомобили, предложена от Йорданка Фандъкова.

"Но трябва да се подходи комплексно - градски транспорт, паркирането, тъй като въздухът е най-голямата заплаха за здравето на всички граждани, и по света е така", обясни Костов.

Бившият премиер не пожела да коментира "разпада в дясно", тъй като е излязъл от политиката и няма сили да участва в боричкания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Петков не иска смяна на регулаторите преди вота, докато "водите са мътни"(ВИДЕО)

Борисов иска преговорите с ПП-ДБ да продължат преди изборите (ВИДЕО)

Борисов не иска хора от ГЕРБ да са служебни премиери (ВИДЕО)

"Ако трябва и през почивните дни": Президентът започва срещи с всички потенциални служебни премиери (СНИМКИ)

С размяна на любезности Радев връчи третия мандат на ИТН, те върнаха празна папка (СНИМКИ и ВИДЕО)

С метафори за годежи и казарми Янаки Стоилов разкритикува партиите: Прилагат Конституцията само когато не им пречи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика