Костов на разпит за преференциалната лихва в КТБ

6321
Костов на разпит за преференциалната лихва в КТБ
Снимка: БГНЕС

Бившият премиер Иван Костов е призован да се яви днес (8 юли) на разпит в следствения отдел на Софийска градска прокуратура (СГП).

„Той ще дава показания по две досъдебни производства – за преференциалната лихва, предоставена му от Корпоративна търговска банка (КТБ) и за това как неговата Лаборатория за управление на риска е получавала пари от банката“, уточнява пред вестник „Труд“ информиран източник.

Костов: Правят си шега с България

Няма да подкрепяме решение, с което да се отмени решението на правителството и на НС за спиране на изграждането на АЕЦ "Белене". То...

Разпитът на Костов не е неочакван, коментира изданието. Той бе предизвестен през май, когато Софийска градска прокуратура образува дело за умишлена безстопанственост срещу бившите квестори на КТБ Елена Костадинчев и Станислав Лютов, а премиерът Бойко Борисов призова държавното обвинение да изясни дали те са нарушили закона като са се съгласили договори за депозит с преференциални лихви да бъдат преправени на такива със стандартни условия.

"В последните работни дни на квесторите са освободени огромни имущества. Преправяни са договори над хиляда – защото, ако имаш преференциална лихва, не можеш да взимаш след това стоте хиляди евро, които ти се полагат, защото си се облажил от лихвите, а това са над хиляда души, и на практика, преправяйки им договорите, те са получили по сто хиляди евро. И като го сметнах, е около сто милиона загубата, нанесена съответно на фонда", каза Борисов на заседание на правителството. От прокуратурата по-рано посочиха, че ще установят всички договори, сключени с банката при преференциален лихвен процент и сумите, изплатени в нарушение на реда за удовлетворяване на кредиторите, предвиден в Закона за банковата несъстоятелност.

„Ще бъдат разпитани като свидетели депозантите, получили средства от привилегированите депозити и всички длъжностни лица, имащи отношение към този процес", обявиха от държавното обвинение.

Костов е сред най-известните скандални депозанти. Той сам призна, че е след поставянето на КТБ под специален надзор е развалил преференциалния си влог и е оставил парите си на такъв със стандартна лихва.

ДСБ опря на границата на саморазрушаването си, за да има кабинет на Борисов, заяви Костов

Реших да не участвам повече на национални събрания на ДСБ, макар да обещах за последното. Това заявява в профила си в социалната мрежа ...

"Имах влог от 155 000 лева в КТБ от февруари", уточни преди време експремиерът и заяви, че в действията му няма нищо незаконно. Разследващи не изключиха някои квестори да се присъединят към дългия списък с обвиняеми за КТБ, в който са мажоритарният ѝ собственик Цветан Василев, бившите ѝ директори, външни и вътрешни одитори и бивши подуправители на БНБ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика