Костов призова – трябва да вземем страна, не можем да сме с престъпник като Ердоган

8173
Костов призова – трябва да вземем страна, не можем да сме с престъпник като Ердоган
Снимка: БГНЕС

Настава време разделно. Така бившият български премиер Иван Костов коментира какво чака България във външнополитически план.

Много е рисковано да се договаряме с Турция сами. Трябва да изберем – който отнема човешки права, той е враг на всички. Нашият общ свят е Хартата на човешките права. Ердоган малтретира деца да раждат и ще намери оправдание в религията – той е враг, той е престъпник, заяви Иван Костов. Изборът ни е само един – Хартата на човешките права, беше заключението на бившия български министър-председател.

ДСБ иска България да търси помощ от ЕС срещу шантажа на Турция за бежанците

Българският национален интерес налага България незабавно да изиска от Европейския съюз (ЕС) и ключовите си партньори в НАТО да пресекат...

За Костов и Ердоган, и Владимир Путин са в позиция на „глуха защита”. По-неуравновесен обаче е Ердоган, смята Иван Костов. Той е категоричен, че в България повече са симпатизантите на Владимир Путин. Това е факт заради успешната хибридна война от страна на Русия, смята Костов. Той определи ситуацията като „стокхолмски синдром” и посочи, че това влияе на политиците ни. И вие щяхте да сте притеснени, ако по една телевизия казват „Путин смаза Ердоган”. Утре по същата телевизия ще кажат „Путин смаза българския премиер”, картинно обясни ситуацията Иван Костов пред Нова телевизия.

Нека сам всеки реши за себе си, защото страхът е индивидуално чувство. Така Костов отговори на въпрос дали трябва да ни е страх от Турция. Според него управлението в Турция не крие амбициите си да изнесе агресивния си ислям в съседни държави. Костов е категоричен, че управлението на Ердоган е катастрофирало и това е много опасно, защото такова управление използва всякакви способи – например изнудването на ЕС по темата с бежанците.

Още не съм видял преврат – наричам това пуч. Такъв пуч имаше в Москва по времето на Горбачов, такъв имаше в Румъния от „Секуритате”, за да бъде подменена истинската промяна. Не е изключено и превратът в Турция да беше телевизионно шоу, смята Костов. За него с преврата се консолидират анадолските турци, а не турците от Източното Средиземноморие, българските турци. Смълчаха се всички и това ме притеснява, каза Костов, който е категоричен, че сме от „изнудваната страна” и сме „хванати за гърлото”. Той беше категоричен и че не би нарушил закона и не би се движил по ръба на закона, за да предаде турския бизнесмен Абдуллах Бююк. Голяма част от хората сигурно биха действали като мен, но ние не знаем много подробности за истинската опасност, добави бившият премиер. Такива жестове не осигуряват исканото спиране на бежанската вълна, уточни Костов.

България във вътрешен план

Гяуров хем предупреждава, че Ердоган действа активно към България, хем да не му обръщаме внимание

Почти целият политически елит е „заразен” от Фетхуллах Гюлен. Той държеше Главното мюфтийство и на вечерите „ифтар&rd...

Следващият ни президент трябва да е европеец и атлантик, коментира Костов предстоящите президентски избори. Вероятно кандидатът на ГЕРБ, подкрепен от Реформаторите, ще спечели. Не мога да кажа дали Реформаторите трябва да подкрепи кандидата на ГЕРБ. Не ме търсят Реформаторите за съвет, замълчах, за да си поемат цялата отговорност новите лидери, каза Костов.

Иван Костов е на мнение и, че възможно най-бързо трябва да влезем в еврозоната. Валутният борд не е универсално лекарство, предупреди той.

Правят му добро, а той се държи като обиден – това е българска черта. Така бившият премиер коментира как българският шофьор не иска да плаща за винетка, след като се строят нови магистрали и как софиянци не искат по-висока цена на билета, за да изплатят инвестициите за метрото. Никой не му се плаща, но никой не дава без пари, каза Костов, според когото „статистиката показва друго нещо” - не че българинът няма пари.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Пръстен не целуваме": Манолова обясни защо отива на избори с Ваня Григорова

Пеевски: Няма да имаме диалог с ПП-ДБ, ако контрабандата се докаже (ВИДЕО)

Борисов намекна, че не иска коалиция с ПП-ДБ след изборите (ВИДЕО)

Евродепутати се опасяват от руска намеса в изборите у нас

Новият земеделски министър положи клетва

"Възраждане" също иска оставката на Росен Желязков

Денков обвини ГЕРБ и ДПС, че не получаваме второто плащане по ПВУ (ВИДЕО)

Атанасов с нови разкрития за Калин Стоянов, не отговори ясно дали ПП-ДБ е плътно зад Бойко Рашков

Елена Йончева предпочете Пеевски пред Борисов, ще гради доверие с него в личен план

След скандалите с МВР и митниците: Над 9% разлика между ГЕРБ и ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика