КС: Плевнелиев не може да насрочи извънредни избори

1567
КС: Плевнелиев не може да насрочи извънредни избори
Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев няма правомощие да насрочва нови избори в края на мандата си, дори и без да разпуска парламента. Това обяви днес Конституционният съд в отговор на искането на президента за тълкуване на чл. 99, ал. 7 от Конституцията с въпрос "В последните три месеца от своя мандат насрочва ли президентът на Републиката нови избори без да е разпуснал Народното събрание".

С определението КС отклонява искането на президента като недопустимо и прекратява делото, като отказва да даде тълкуване на въпросния текст, но всъщност обстойно прави анализ на правомощията на президента при възникване на правителствена криза в края на неговия мандат.

Кънев предложил на президента да свика отделен КСНС

Срещнах пълно разбиране на необходимостта всички политически сили, както и действащият и новоизбраният президент да потвърдят български...

КС неколкократно акцентира на факта, че текстът на Конституцията е пределно ясен и тълкуване не се налага.

Според съдиите разпоредбите на Конституцията са ясни и президентът няма правомощие да разпуска Народното събрание през последните три месеца от своя мандат, но може да състави служебно правителство. Това означава, че бъдещият държавен глава Румен Радев ще разпусне сегашното Народно събрание и ще насрочи извънредните парламентарни избори.

"Той (Росен Плевнелиев, бел.ред.) има правомощието да назначава служебно правителство, но няма правомощие да разпуска Народното събрание. Несъмнена е забраната. Нормата е императивна", се казва в определението на съда.

В него се посочва, че правомощието за съставяне на служебно правителство е предоставено на държавния глава – действащия президент, независимо че той е в края на своя мандат.

Плевнелиев: Капацитетът на Народното събрание не е изчерпан и то може да работи

Държавният глава Росен Плевнелиев проведе консултации с Парламентарната група на Реформаторския блок в рамките на конституционната проц...

"И да тече тримесечният срок, щом са налице предпоставките – оставка на правителството и действащ (неразпуснат) парламент, президентът може да назначи служебно правителство. Щом президентът не може да разпусне Народното събрание, не може и да определя дата на изборите за ново Народно събрание", обясняват конституционните съдии.

Днешното определение е подписано с особено мнение от съдиите Кети Маркова и Анастас Анастасов. Филип Димитров е подкрепил решението, но е публикувал отделно становище по него.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика