Манолова обяви следващите си цели, реагира остро на критики от ГЕРБ

1661
Манолова обяви следващите си цели, реагира остро на критики от ГЕРБ
Снимка: БГНЕС

Следващите ми каузи са свързани с банките, бързите кредити, колекторските фирми и Закона за частния фалит. Това каза омбудсманът Мая Манолова пред журналисти. 

„Вече съм внесла законодателни предложения за ограничаване на свръхправомощията на банките. Има известно забавяне в работата на правната комисия. Много се надявам да се организират своевременно“, заяви Манолова. Тя посочи, че работи и по предложения за налагане на правила за безобразията при колекторските фирми.

Мая Манолова: Социалният министър се превърна от кошмар в приятел

„Прекарахме стотици часове в работата по реформата за хората с увреждания, по изработването на законите. Това, което свършихме, а...

Във връзка със 111-ото място на България по свобода на словото в класацията на „Репортери без граница“ Манолова коментира, че това е един много точен измерител на нивото на демокрация във всяка една държава. „Надявам се това да се промени. Без медиите и без тяхното обективно отразяване проблемите на гражданите няма как да бъдат решени, нито институцията, която представлявам да бъде ефективно“, уточни още омбудсманът.

Преди това депутатите в парламента одобриха доклада й за работата на институцията на Омбудсмана за 2018 година. Манолова определя 2018 г. като година на постижения. 36 892 са гражданите и представителите на организации, получили съдействие от омбудсмана през миналата година. За сравнение през 2017 г. такава помощ са получили 34 908 граждани, а през 2015 г. 16 214 души.

Тя получи критики от страна на управляващите, че на моменти превишава правата си. Порицание получиха и майките на деца с увреждания, които до думите на депутат са превърнали "майка на деца с увреждания" в професия

"Колкото и да е инициативна и колкото и да се старае да помогне на гражданите, Мая Манолова прехвърля обязаностите на закона, заяви народният представител от ПГ на ГЕРБ Лъчезар Иванов.

„По Конституция омбудсманът е застъпник на правата и свободите на гражданите. Това е записано в чл. 91, но всички хора, които са правно и юридически грамотни знаят, че институцията не е правоприлагаща и съответно правораздаващ орган, което колеги искам да акцентувам, че в повечето от случаите, когато аргументите не са достигали на омбудсмана на България, са се прехвърляли тези граници. Нещо повече често пъти сме ставали свидетели и на бих казал на правораздаване от страна на институцията. Считам, че колкото и да е инициативна и колкото и да се старае да помогне на гражданите прехвърля обязаностите на закона, който ѝ дава това право“, заяви още Иванов.

Изглаждаме луфтовете в скърцащото законодателство и проправяме пътеки в непроходимата администрация

С моя екип изглаждаме луфтовете, където законодателството скърца и проправяме пътеки, където администрацията е напълно непроходима. То...

„Тя може да бъде само посредник и застъпник. Беше подчертано от г-жа Манолова, че ако няма сътрудничество, ако няма диалог между законодателната и изпълнителната власт, всичките усилия на тази институция, биха останали във въздуха. Бих искал да отправя една молба в следващия доклад да можем да видим една по-голяма диалогочност между нея, Народното събрание и изпълнителната власт. Диалогът е изключително важен и той трябва да продължи както с гражданите, така и с Народното събрание“, допълни Иванов.

"Високият ми рейтинг създава страхове и подозрения у много хора", отчете Манолова. Тя посочи, че в задълженията й на обществен защитник не влиза да хвали депутатите

Пред журналисти тя добави още, че към момента няма планове да сменя позицията си. 

Попитана дали ще се кандидатира за кмет на София, Манолова посочи: „Благодарих на парламента за възможността и привилегията, която имам да работя за хората, да работя за българските граждани.

Това наистина ме прави щастлива. Правя го от цялото си сърце. Това не означава, че в някакъв момент бих могла да го правя и от друга позиция. В момента не обмислям никакъв вариант за смяна на тази позиция на омбудсман“, заяви още Манолова. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Стефан Тафров повежда "Да, България" към евроизборите (СНИМКИ)

Жечо Станков внесе доклада за "Боташ" (ВИДЕО)

Служебният кабинет предлага промяна на договора със САЩ за F-16

ПП-ДБ: Има тайна координация между Борисов, Пеевски и Радев (ВИДЕО)

"Досега мълчах, за да няма напрежение": Външният министър обясни отношенията си с Главчев

Денков: Пеевски управлява ГЕРБ. Петков счупи масата на Борисов, когато той започна да лъже

"Съвсем искрено говоря": Главчев бил забравил, че Даниел Митов е зам.-председател на ГЕРБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика