Менда Стоянова обърна темата "Гражданска отговорност" в защита на децата и хората

5644
Менда Стоянова обърна темата "Гражданска отговорност" в защита на децата и хората
Снимка: БГНЕС

Като народ трябва да изберем – искаме ли да защитим децата си от това, което показахте в София и искаме ли да се превърнем в сметището на Европа, така мисля. Това заяви председателят на парламентарната бюджетна комисия и депутат на ГЕРБ Менда Стоянова в коментар за по-високите данъци за старите автомобили, която е и официално автор на предложението за таван за обезщетенията при емоционална болка от смърт на пътя по "Гражданска отговорност".

Стоянова повтори думите на застрахователния сектор пред Нова телевизия, че миналата година застрахователите платили 280 млн. лева за болки и щети заради смърт на пътя, но не посмя да каже, че застраховката ще стане 1000 лева, ако не ѝ приемат предложението за таван от 20 000 лева за обезщетенията на по-далечни роднини – при всички случаи обаче щяло да има двойно или тройно увеличение. Моето предложение брани всички тези хора, които са на улицата, от увеличаване на "Гражданска отговорност". Искаме да има методика, с която да се оценяват имуществените и неимуществените щети. Искаме да се сложи лимит на обезщетенията на разширения кръг лица – не е нужно да има лимит, когато има връзка родител – дете, за такива случаи са платили застрахователите 280 млн. лева. За трите месеца, след тълкувателното решение на ВКС, има заведени искове за 100 млн. лева – това са искове от племенници, далечни роднини, които искат да се възползват, обясни депутатът от ГЕРБ.

Бивш директор на ДЗИ: Застрахователи може да фалират заради "Гражданска отговорност", но не заради смъртта на пътя

Проектонаредбата за въвеждане на системата "бонус-малус" що се отнася до застраховката "Гражданска отговорност" предизвика бурни дискус...

Менда Стоянова уточни, че предложението ѝ се преработва. На въпрос дали има друг механизъм да не се увеличава "Гражданска отговорност", Стоянова отговори, че вероятно това е имал предвид вчера (12 ноември) финансовият министър Владислав Горанов. Трябва да видим какви са рисковете в бъдеще, а това е кръгът от лица, който ще може да претендира за обезщетение при смърт на роднина, настоя председателят на парламентарната бюджетна комисия. Говорим за стабилността на финансовата система, настоя тя и предупреди, че ако няма промяна, ще има фалити, предупреди Стоянова и повтори, че се бори "за 3 млн. българи", а не за "няколко застрахователи".

Попитана защо миналата година застрахователният сектор се е справял с 55 млн. лева загуба, а досега през тази година загубата е 17 млн. лева, Стоянова отговори, че сега не можели да издържат заради тълкувателното решение на ВКС – че повече роднини могат да претендират за обезщетение за емоционална болка поради смърт на пътя. Менда Стоянова и не пожела да коментира дали депутати-юристи са получавали пари от застрахователите, за да се борят за предложението ѝ за таван от 20 000 лева на обезщетението от претърпяна загуба на по-далечен роднина заради катастрофа.

Менда Стоянова обясни и, че ще поиска среща с президента, за да му обясни как точно стоят нещата и да има информирана позиция. Надявам се, че след това ще има застане на нашата страна, уточни депутатът от ГЕРБ. Не искаме "Гражданска отговорност" да стане 1000 лева, не искаме да е 500 лева, да е 400 лева – затова като управляващи искаме да направим тези стъпки, които да не доведат до това. Предложението му ще доведе до това да няма поскъпване, увери Стоянова.

Що се отнася до цената на горивата, Менда Стоянова напомни 2013 година и как тогава средната заплата била около 700 лева, а сега е над 1100 лева, но пак се генерирало недоволство.

Има ли масово фалшиви застраховки "Гражданска отговорност" в България?

Има ли масово фалшиви полици на застраховка „Гражданска отговорност” в България? Този въпрос постави за пореден път телевиз...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажове вече по закон трябва да са достъпни хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика