Местан: ДОСТ ще бъде антиолигархична партия

3002
Местан: ДОСТ ще бъде антиолигархична партия
Снимка: БГНЕС

ДОСТ ще бъде евроатлантическа, антиолигархична партия. Това заяви лидерът на новата формация Лютви Местан в речта си на учредителната конференция днес, предаде репортер на Actualno.com.

Местан благодари на всички присъстващи, че са дошли въпреки „безпрецедентната репресия“. Той заяви, че партията ще бъде алтернатива на тези, които издигат една личност в култ. По думите му историята е доказала, че възвеличаването на една личност води до тирания.

Турският посланик и депутати на Ердоган на учредяването на партията на Местан

Започна учредителната конференция на новата партия на Лютви Местан „Демократи за отговорност, солидарност и толерантност“ (...

Най-силното доказателство, че в България няма евроатлантизъм, е речта на почетния председател на ДПС от 17 декември. Неприемливо е изказването му, че Турция ще създаде сложна ситуация на Балканите заради падането на руския самолет. Това е скандална грешка. Турция задържа близо 2 млн. мигранти да не влязат в Европа. Тази брутална реч накърнява родствените връзки на всички български турци“, каза Местан, без да споменава директно името на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Той благодари на всички изселници за това, че не са обърнали внимание на речта (на Доган - бел.ред.) и допълни, че никой не може да прекъсне връзката между турците и родината им.

„Много български граждани все още не чувстват духа на евроатлантизма, чувстват се като втора ръка хора. Държавата е пропита от олигархически интереси. Не стигат само ниските данъци, трябва върховенство на закона. Необходима е и истинска образователна реформа. България е втора по получени средства за образование от ЕС, а 20 - 25% от хората у нас са необразовани. При ромите процентът е по-голям. При тях съществуват и опасността тенденцията на гетото да бъде прехвърлена през поколенията“, заяви още лидерът на ДОСТ.

По думите му в България се създават закони по европейски модел, но липсва културата да се прилагат на практика. Промяната трябва да тръгне от партиите, трябва да се освободят от обръчите от зависимости, иначе ще бъдат заменени. Една от целите на създаването на ДОСТ пък била свикване на Велико народно събрание и "отпушване" на реформаторската енергия.

Местан се срещна с турския премиер Давутоглу

Екслидерът на ДПС Лютви Местан се срещна с турския премиер Ахмет Давутоглу, съобщават от пресцентъра на бъдещата партия ДОСТ Местан е ...

По отношение на бежанската криза Местан заяви, че не може за сметка на свободата да се залага на сигурността. „ЕС не може да остане затворен християнски съюз в границите на Шенген. Мултикултурната идентичност е основата му. Той не може да си позволи затваряне. Ако идеята за присъединяването на Украйна не бъде приета, това ще означава край на ЕС“, допълни той, визирайки скорошния референдум в Нидерландия по темата. Коментира и отношенията между Турция и европейското обединение, като заяви, че югоизточната ни съседка се е превърнала в зона за сигурност, без да има конкретен ангажимент за приемането ѝ в ЕС.

По думите на Местан в ДОСТ ще има мандатност на председателя и на областните председатели - те ще могат да заемат постовете си в продължение най-много на два мандата. Не стана обаче ясно какво ще е времетраенето на един мандат. В партията имат и конкретни идеи за развитие на икономиката (по-специално в секторите земеделие и животновъдство), чиято цел е да спрат превръщането на хората в гурбетчии.

„Няма да приемем да има интеграция без идентичност, защото това е асимилация“, каза Местан към края на речта си, като допълни, че забраната за употреба на майчин език е неприемлива.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика