Местан категоричен: Турция не влияе на България и не финансира ДОСТ

2086
Местан категоричен: Турция не влияе на България и не финансира ДОСТ
Снимка: БГНЕС

Ралната тежест на ДОСТ е на парламентарно представена партия, заяви Лютви Местан. Ако изборите бяха честни и свободни, ДОСТ щеше да бъде парламентарно представена. И България, и светът станаха свидетели на бруталнаото погазване на правото на влизане на български граждани в родината, за да гласуват. Това, което се случи на границата,​ е брутален акт на погазване на конституцията, смята той.

В петък преди деня за размисъл се взима решение за промяна на изборните правила, за да се попълват декларациите вътре в избирателната секция. Всичко това се е направило, за да се спре ДОСТ. Това е брутален акт на цензура. Ако има български граждани, които не владеят писмото, те трябва да могат да гласуват според конституцията, отбеляза Местан в ефира на bTV.

Местан: Срамувам се вместо Вас, г-н президент

Лидерът на ДОСТ Лютви Местан призова за импийчмънт на президента Румен Радев, защото е инициирал противоконституционни промени, които л...

Факт е, че има български граждани, които на това основание, не успяха да упражнят правото си на глас. ДОСТ практически има тежест на парламентарно представена партия, повтори още веднъж Местан. Според него президентът също се е опитал да попречи на ДОСТ да влезе в парламента.

И аз мечтая за образовано и грамотно общество, но сега имаме други реалности и трябва да се съобразяваме от това. По технически причини също попречиха на близо 40 000 граждани да упражнят своето конституционно право да гласуват. Това, което постигнахме на тези парламентарни избори, е само началото. Ние сме обречени да успеем, категоричен бе Лютви Местан.

Отношенията ни с Турция

Турция е доказан от столетие добронамерен съсед на България. Въпросът е как ние отговаряме на тази добронамереност. Внушение е, че Турция се меси във вътрешните работи на България. Има заявка от страна на Турция за добросъседски отношения, убеден е лидерът на ДОСТ.

​Заради такива тези, поддържани от ДПС, партията губи статуса си на защитник на правата и свободите на малцинствата. Въпросът с отношенията с Турция има геополитически измерения. Без Турция е трудно мислима общоевропейската сигурност и ефективната борба с тероризма. Влошаването на отношенията ни с Турция може да разколебае евроатлантическата ориентация на България, изрази притеснение Местан. Турция задържа на своята територия 3.6 млн. бежанци. Лидерът на ДОСТ потвърди думите на посланика на Турция Сюлейман Гьокче пред "24 часа", че не границата, а Турция пази България.

Лютви Местан остана без охрана от НСО

Лидерът на партия ДОСТ и бивш лидер на Движението за права и свободи (ДПС) Лютви Местан е със свалена охрана от НСО. Това обяви кандида...

Местан каза, че парите за партията му идват от членски внос и дарения, а пари за ДОСТ от Турция не идват. Той заяви, че Сметната палата прави в момента проверка на финансирането на партията му.

Той определи също като внушения, че Турция влияе чрез вероизповеданията у нас. По думите му националният интерес на България зависи от добросъседските отношения с Турция. Влошените отношения имат за цел разколебаване на членството на България в НАТО.

Новото правителство

Не вярвам да има достоен представител на турската общност, който би могъл да седне между министри, които са под политически сили, които са поругавали софийската джамия, поругавали са възрастни жени, заяви Местан по повод на внушенията, че в новото правителство ще има етниченски турчин. Аз открито зова нито един представител на малцинствата в България да не легитимира със свое участие това съучастие в управлението на страната.

За финал Местан отбеляза, че в момента служители на НСО не се грижат за сигурността му, а той имал собствено нает охранител. Лидерът на ДОСТ заяви, че не се страхува за живота си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика