Местан показа писмо, в което Доган пише на Ердоган, че Турция е родината майка

6931
Местан показа писмо, в което Доган пише на Ердоган, че Турция е родината майка
Снимка: БГНЕС

На пресконференция в столицата лидерът на ДОСТ Лютви Местан показа писмо на Ахмед Доган от 2012 г., с което е бил изпратен на Четвъртия конгрес на партията на Реджеп Ердоган. В документа, написан на турски език, Доган заявява, че ДПС е част от турската общност, а Турция е родината майка.

Като назначен председател на ДПС осъществих последователно системна политика за размразяване на ледовете между ДПС и Република Турция. Това се очакваше от мен. Знаех, че ако успея да осъществя тази задача, това ще ми струва главата, обясни Местан. Турция не искаше да работи с ДПС и не прие тази оферта, каза още той.

Няма неоосманизъм като риск за България, няма турска намеса за изборите тук, има комунистическа пропаганда - националсоциалистическа пропаганда, защото има опит жертви и палачи да управляват България, заяви Местан, цитиран от БГНЕС.

Тезата на обединителния патриотизъм е претенциозна глупост, макар че има логика в него, продължи той. Има логика да се обединяваме около патриотични идеи, но не като алтернатива на политическото различие. Защото без това различие ние нямаме демокрация. Патриотизмът е понятие от друг ред, той стои над политическите различия, но не може да ги погълне. ДОСТ прониква дълбоко, в т.ч. и сред дълбокия избирател на ДПС, както и в редиците на разочарованите десни. Защото има потенциален риск дясното да не бъде представено в 44 НС, а ние като сигурни участници в него имаме възможност да запълним тази ниша, подчерта Местан.

Кои идеи на ДОСТ срещат потенциална подкрепа, запита той. България трябва да отстоява категорично своята евроатлантическа ориентация и да се сформира правителство, което да противостои на смяната на тази ориентация с поглед на Изток, обясни той.

Държа едно писмо, с което бях изпратен от Доган през 2012 г. в Турция, преди националната конференция на партията на Ердоган - АКП, поясни Местан, позволявайки си да използва турското съкращение на Партията на справедливостта и развитието, а не приетото в България ПСР. Какво пише той в посланието си до Ердоган? И зачете писмото, в което пише за „тайната” на успеха и „феномена АКП”, възходът на партията на Ердоган е оприличен на политическа формация, която се отличава със забележително разширение на електората, със завиден модел за подражание за всяка партия, натоварена с мисия да изгражда модерна история. Доган, според Местан, четейки писмото, пише за предимствата на модернизацията на страната и изконното турско световъзприемане. Днес Република Турция е желан партньор на всички значими страни в света, регионален стратегически играч, заяви Местан, следейки текста на писмото. Нашите очаквания, като част от турската общност / свят/ в ЕС, са в политическия хоризонт на „ Визия 2023”, пише в писмото си Доган. Само в такава историческа перспектива „стратегическата дълбочина” във външнополитическата доктрина на АКП ще има адекватно духовно-културно измерение в целия демократичен свят”. Писмото завършва с думите: Аллах да ни е на помощ.

Няма да правя анализ на това писмо, но ще кажа само това, че съм обвиняван, че съм проводника на стратегическата дълбочина в България, каза лидерът на ДОСТ след като прочете текста. Издържах година и половина да не ви запозная с него, каза той. Според Местан новото писмо е поредната грамадна манипулация на българските граждани. Ще изпълня дълга си и ще попитам кога този човек е искрен, визирайки Ахмед Доган. Но подчерта – този номер тогава не мина, никой не обърна внимание на неговото писмо / в Турция - бел.а./. Но как това писмо се съотнася към многопластовия образ на Аспарух, Левски оставям на вас, завърши Местан, вероятно имайки пред вид писмото отпреди няколко дни на почетния председател на ДПС.

В отговор на друг въпрос заяви, че е успял да размрази отношенията между Турция и ДПС. Тя не искаше да работи с г-н Доган, подчерта той. Турция не ни е враг, трябва да бъдем в градивен диалог с нея, защото тя е стратегически партньор на България. С Турция трябва да имаме практични отношения ,освободени от исторически наслоявания. Това е страна, която никога, след Руско-турската освободителна война, не е обявявала война на България, смята Местан. Денят на независимостта заслужава особено внимание - това е един от редките моменти, в който страна, която придобива независимост, прави това без война. Турция никога не е обявявала война на България, подчерта Местан.

ДОСТ агитира с турски марш, Местан се кълне, че в него се пее за приятелството (Видео)

Песен с мотиви от турски марш разбуни духовете в социалните мрежи, тъй като стана химн на предизборната кампания на ДОСТ. Партията държ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика