Местан: Пълен провал на ДПС!

2072
Местан: Пълен провал на ДПС!
Снимка: БГНЕС

ДПС претърпя пълен провал на президентските избори. Това заявява лидерът на ДОСТ Лютви Местан в открито писмо до медиите.

Той регистрира загуба на повече от половината гласове на ДПС, спечелени на парламентарни избори 2014 г.

"ДПС никога не е правила по-агресивна кампания дори на парламентарни избори. Никога не е отделяла повече ресурс. Дори почетният им председател, за разлика от местния вот, излезе от сарайските си покои и за да мобилизира избирателите си, отиде да гласува. Кампанията им беше като за парламентарни избори. Просто вече толкова си могат", допълва Местан.

Публикуваме пълната позиция на лидера на ДОСТ:

Изборът на Президент е избор на държавническа визия за развитието на страната. Вместо това, президентският вот беше тотално подменен и партизиран. Сведе се до елементарен механизъм на премерване на партийни мускули за предстоящи парламентарни избори.

Отчаяните опити на Трайчо Трайков да постави в центъра на дебатите стратегическия избор на България в условия на тази тежка геополитическа криза да отстои евро-атлантическия път на развитие, се оказаха недостатъчни. И понеже се знаеше, че не той, а Цецка Цачева ще отиде в крайна сметка на балотаж, точно тя трябваше да построи своята кампания върху този най-важен критерий за десноцентристки кандидат – демократ. Това, че не го направи, е нейна и на ГЕРБ стратегическа грешка за първия тур.

През оставащите до балотажа дни тази грешка трябва да бъде коригирана. Това е единственият шанс, макар и със закъснение, да се постигне консолидация на разпилените десноцентристки избиратели около нейната кандидатура. Става въпрос за консолидация на всички български граждани, за които ценността евро-атлантизъм стои по-високо от партиите.

Рискът България да се отклони от своя стратегически път и да се върне в орбитата на сивата зона на евразийските интереси, е огромен. Ние предупредихме за този риск още преди първия тур.

Резултатът на Радев не е случаен. Той е функция от месеци назад добре подготвяна стратегия с участието на външен геополитически фактор. Стартът на все още неоповестения проект Радев бе даден на конгреса на „Единна Русия“ в Москва. Днес идва доказателството, красноречиво илюстрирано в руска медия: „В България поведе приятел на Русия“.

От тази гледна точка, победа на Радев ще означава фатален руски геополитически пробив в зоната на НАТО и ЕС.

В този смисъл, не беше случайно предупреждението на европейски специални служби, че руската хибридна война с особена целенасоченост се води в пет европейски държави, сред които и България.

Българският им инструмент е с особен камуфлаж – военната униформа на уж натовски генерал и партии, членки на ПЕС и АЛДЕ (ДПС), с „Атака“ в притурка.

Преодоляването на тази опасност е отговорност на всеки български демократ. Вярвам, че не всичко е загубено. Това предизвикателство стои по-високо от отношението ни към Бойко Борисов и ГЕРБ и Цецка Цачева.

Тук искам да поздравя г-н Трайчо Трайков, който още в нощта след изборите преодоля емоциите и заяви, че десните не могат да подкрепят ляв кандидат. За съжаление, не всички десни лидери са на висотата на своя кандидат за Президент г-н Трайчо Трайков.

Очаквам да преосмислят позицията си и от пасивното „не подкрепяме ляв кандидат“ да призоват към активно гражданско действие за подкрепа на единствено възможния кандидат – г-жа Цецка Цачева. Само така евро-атлантизмът ще бъде препотвърден като макрорамката, в която да се развива демократичният процес в страната.

Победа на г-жа Цецка Цачева на президентските избори с подкрепа на всички български граждани – демократи, ще бъде, макар и частична, компенсация и за още една стратегическа грешка на ГЕРБ – безпринципната управленска коалиция с участието на крайни националисти – нацисти.

Уважаеми демократи,

България е застрашена от две глобални опасности – брутален ляв популизъм, първо, и, второ, още по-опасния, краен, нацистки популизъм, който придобива застрашителни размери.

На този фон абсолютно вторичен, според мен, даже незначителен е въпросът ще подаде или не оставка Бойко Борисов; ще има или не предсрочни парламентарни избори. Залогът на този вот не е властта на Бойко Борисов, а бъдещето на България.

Оценка за вота на ДПС

Една дума е достатъчна за синтезирана оценка – Провал.

Първо. Загуба на повече от половината гласове, спечелени на парламентарни избори 2014 г. Тук искам да предпазя анализаторите от една тежка заблуда, че едва ли не този вот не е представителен за потенциала на ДПС, защото тази партия обикновено не може да мобилизира избирателите си за президентски вот, за разлика от парламентарния. Не, колеги. ДПС никога не е правила по-агресивна кампания дори на парламентарни избори. Никога не е отделяла повече ресурс. Дори почетният им председател, за разлика от местния вот, излезе от сарайските си покои и за да мобилизира избирателите си, отиде да гласува. Кампанията им беше като за парламентарни избори. Просто вече толкова си могат. Тези избори погребаха няколко мита за ДПС:

1. Мита за свръхсилата.

2. Мита за балансьора.

3. Мита за определящото значение при избора на държавен глава.

И всичко това, без още да сме им скочили насреща с наша кандидатура.

Второ. За първи път ДПС губи от крайните националисти, при това в пъти – 2.5 пъти.

Трето. За първи път един независим кандидат, един Марешки отнася ДПС, печелейки почти два пъти повече.

Опитът тежката загуба да бъде прикрита с фалшиви усмивки на лицата на участниците в пресконференцията и несръчното им перчене, по-скоро превръщат в карикатура тази някога славна партия.

SIC TRANSIT GLORIA MUNDI (Така преминава световната слава)

За ДОСТ

Що се отнася до ДОСТ. Ние нямахме кандидат и въпреки това, както Ви обещах, в състояние съм да докажа чрез конкретен секционен анализ чувствителни пробиви.

В Турция в 2011 г. в своя апогей ГЕРБ имат едва 350 гласа в 86 секции. Днес вотът за Цецка Цачева в Турция е 12 000, и то в условия на рестриктивен Изборен кодекс – само 35 секции. Пробив!!! 11 650 гласа разлика са на ДОСТ.

Телеграфно още няколко примера.

В Джебел резултатът ни е почти изравнен с ДПС.

Стоим добре навсякъде, където имаме изградени структури.

Печелим Паничково – бастион на ДПС в Черноочене – в съотношение 108:72 гласа.

Печелим община Павел баня, където ДПС от първа сила през последните 15 години се сгромоляса от 2860 на едва 1100 гласа и отиде четвърта сила. Сега кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева е първа с 1800, независимо че ГЕРБ винаги са били на четвърта позиция – с едва около 500.

Радев прие поканата на Цачева за дебат

Кандидат-президентът Румен Радев, подкрепен от БСП, прие поканата на Цецка Цачева за дебат между двамата, предаде БНР. Кандидатът за п...

Особено показателен е вотът в с. Александрово, където Цецка Цачева печели 550 гласа срещу едва 13 за ГЕРБ на последните избори, а ДПС от 870 на последните местни избори пак там падна на жалките 44 гласа.

Няма да продължавам с примери.

Тръгнали сме на дълъг път и чрез ускорено изграждане на структури ще постигаме целите си.

Това е наказателен вот на избирателите на ДПС срещу поредния експеримент на Сараите – този път да реабилитират отречени олигархични модели на властта и освен това си мисля, че вотът на избирателите е най-тежката присъда за предколедното слово на почетния им председател от 17.12.2015г.

Сбъдна се прогнозата ни, че Орешарски не е същинският кандидат, а само междинна стъпка от политическия казачок на тази партия към генерал Радев.

Честити сараи, генерале!...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика