Михаил Константинов: ГЕРБ и ДПС ще спечелят при изцяло мажоритарен вот

16283
Михаил Константинов: ГЕРБ и ДПС ще спечелят при изцяло мажоритарен вот
Снимка: БГНЕС

Направо ще съобщя резултата, ако се приеме предложението на Лютви Местан и ДПС за редакцията на въпросите за референдума, според която българските граждани да бъдат попитани дали са съгласни всички 240 народни представители, а не само част от тях, да бъдат избирани мажоритарно. И ако това стане реалност, заяви математикът проф. Михаил Константинов.

По думите му сметката е следната при мажоритарен вот: ГЕРБ - 160 депутати, ДПС - 40, в графата "Други" - с 40 депутати БСП и другите. Това ще бъде парламентът - може би, такава е целта на упражнението, добави той.

Моделът с чисто мажоритарния вот отдавна е разработен в Агенцията за прогнози и анализи, на която имам честта да съм изпълнителен директор, каза Константинов. Там сме проверявали всички възможни хипотези - смесени системи, чисто мажоритарни, различни пропорционални системи, немски и др. Числата при тези варианти сме получавали на базата на реални резултати от изборите. Все пак, 8 пъти правим парламентарни избори в България и имаме толкова богата база данни, че не е трудно да се прогнозират резултатите при различните модели. С дребната забележка, че при реални избори, когато се знае, че те са мажоритарни, хората биха гласували с малко по-различна мотивация. Но тъй като не знам каква ще бъде тя - правя анализа на основата на информацията, която имам, обясни математикът.

Ще повторя: при изцяло мажоритарен вот в 160 района ГЕРБ ще имат мнозинство - победителят взема всичко, а победеният отива да пие каквото иска - студени, горещи води, образно се изрази Константинов.

Предложението на Местан и ДПС за чист мажоритарен вот е от категорична полза за ГЕРБ и ДПС. Защото ГЕРБ е най-голямата партия, а ДПС има железен електорат - мечтата на всеки политик. Този железен електорат води до 40 мандата, не повече, или по-точно - между 35 и 40 мандата. Е, най-много да ги вдигнат на 42-43, обясни Константинов.

Не забравяйте, че в тази сметка има и едни 40 "други". В тях може да има един реформатор, двама "патриоти", трима "атакисти"- всичко е възможно. При мажоритарни избори понятието парламентарна група няма смисъл. Защо? При 4% бариера парламентарната група отговаря на 10 души, което е минимума. А сега в НС влизат или 10 души от партия или изобщо не влизат. А при мажоритарна система партиите могат да влязат и с един депутат - кой ще му прави група на него? Под група тогава ще се разбира събиране на гласове по интереси и приоритети. Примерно, решават по един въпрос да гласуват еднакво един народен представител от "патриотите" и двама от РБ. Каква ще е тази група, попита Константинов.

Не знам на какво разчитат от ДПС с това предложение. Аз просто съобщавам какъв ще бъде резултатът, ако се приложи мажоритарният вот, защото съм експерт, а не психолог. Все пак, Лютви Местан е един от най-опитните ни политици и има едно наум. Но дали ще го каже, не мога да гадая, завърши Константинов.

Без изненада - партиите в парламента не са на едно мнение за мажоритарния вот

Темата "мажоритарен избор" за Народното събрание предизвика различни реакции сред парламентарно представените партии. Тя беше повдигнат...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика