Министерството, водено от Нинова, към в. "Сега": Реално Вие произвеждате фалшиви новини

15162
Министерството, водено от Нинова, към в. "Сега": Реално Вие произвеждате фалшиви новини
Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

Съдържанието на материала е напълно невярно, некоректно и очевидно тенденциозно. Това казва Министерството на икономиката (МИ), водено от Корнелия Нинова.

Става въпрос за материала, озаглавен: "В бюджета на икономическото министерство са заложени огромни заплати". В материала е обърнато внимание на бюджета на министерството за заплати за 2022 година и има твърдение, че той почти не намалява, макар щатните служители да намаляват значително, защото е прехвърлен щат към Министерството на иновациите, водено от Даниел Лорер.

Съкращаване на чиновниците, но изглежда не на началниците?

Чиновниците в държавната администрация да намалеят с 15% още до края на 2022 година - това вече е споразумение в управляващата коалиция...

Какво е основното възражение на МИ - че всъщност щатът, за който ще отидат над 46 млн. лева за заплати, е по-голям от пресметнатото от "Сега". Той е 1592 души, а не 399 - 399 са само в МИ, но отделно са хората в подопечни звена. Вестникът обаче допуска възможността за грешка, тъй като при 399 души заплатата става над 9000 лв. на човек и го е посочил в материала си.

"Ако бяхте проверили информацията си в аванс, щяхте да разберете, че средната заплата в икономическото ведомство е 1629,72 лв., а числеността на двете министерства и второстепенните разпоредители с бюджет към тях, ясно е посочена в доклада към проекта на постановление на Министерския съвет за приемането на Устройствените правилници на Министерството на икономиката и индустрията и Министерството на иновациите и растежа.

Съгласно посоченото в доклада, Министерството на икономиката и индустрията е с обща численост на персонала на централната администрация и второстепенните разпоредители с бюджет общо 1 592 щатни бройки, от които 399 са във ведомството, а 1193 във второстепенните му разпределители. Министерството на иновациите и растежа е с обща численост на персонала на централната администрация и второстепенните разпоредители с бюджет общо 482 щатни бройки".

"Намираме, че медията Ви остро манипулира общественото мнение и обостря обществената нагласа, особено във време на пандемична обстановка и нарастващата инфлация, когато хората и без това са крайно обезверени и емоционално разтърсени. Изложената информация е в разрез с всякаква журналистическата етика за провереност и достоверност на публикуваното съдържание. Реално с подобна невярна информация, Вие произвеждате и разпространявате фалшиви новини, чрез които не само накърнявате достойнството и клеветите стотици щатни и извън щатни служители, но и опетнявате имиджа на институцията. Министерството на икономиката не толерира подобни спекулативни твърдения и се разграничава от тях".

Колко ще струва да пенсионираме чиновниците на възраст?

Милиони ще трябват, за да бъдат освободени от работа чиновниците в пенсионна възраст. Това е заключението на вече девет министерства, к...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика