Митничарите ще могат да задържат пари на границата

1505
Митничарите ще могат да задържат пари на границата
Снимка: БГНЕС

Митническите органи ще разполагат с властта временно да задържат парични суми при пренасянето им през границата. Това решиха депутатите с поправки във Валутния закон, внесени от правителството, които бяха одобрени на първо четене днес в пленарната зала.

Промените въвеждат европейски регламент в българското законодателство и са част от пакета законопроекти, който управляващото мнозинство иска да прокара във връзка с Националния план за възстановяване и устойчивост. 

Задържане на пари

Парични суми ще могат да бъдат задържани за срок до 30 дни, ако става въпрос за 10 000 евро или повече, които не са били декларирани пред митническите органи; или подадената декларация е с невярно или непълно съдържание; или носителят на парите откаже да ги представи за митническа проверка. Задържането обаче ще може да се прилага също, дори ако са „налице основателни съмнения, че паричните средства, независимо от тяхната стойност, са свързани с престъпна или незаконна дейност“, както пише в закона. При такъв вариант мярката може да се приложи и за сума под 10 хиляди. Митничарите могат да изискват доказателства за собственост, икономически произход на средствата и предназначението им. 

За задържането ще се уведомява директора на съответната териториална дирекция на агенция „Митници“, както и финансовото разузнаване към ДАНС. Въпросният директор ще издава решение за задържането, което ще се връчва на носителя на парите. То може да се обжалва по реда на Административнопроцесуалния кодекс. Още: Недекларирани над 300 000 лв. хванаха митничарите на "Лесово"

Идеята на мярката е да се попречи на нелегалното прехвърляне на парични средства, чрез което могат да се финансират престъпни дейности. От правителството посочват, че това е административна мярка, чрез която парите да бъдат задържани достатъчно дълго, за да може властите да решат дали да продължат разследването. "Задължително е всяко временно задържане да бъде надлежно обосновано с позоваване на специфични обстоятелства", пише в мотивите. Но в законопроекта не се уточнява какви точно са тези специфични обстоятелства. По време на обсъждането в парламента представител на финансовото министерство обясни, че основания за задържането могат да бъдат съмнения за тероризъм, данъчни измами, корупция и др.

От опозицията излязоха с възражения. Въпреки че подкрепиха законопроекта, от БСП смятат, че срокът от 30 дни трябва да се преосмисли, а според "Възраждане" и ИТН липсват ясни критерии, за да се обоснове задържането на средства и може да се стигне до своеволия:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

"Русия осъществява директно терористични операции в България": Бойко Ноев с предупреждение

Ицо Хазарта: ПП-ДБ трябваше да избира между боб и леща, а хората искаха пържола. В менюто пържола нямаше

ПП: Парите за "Мини Марица Изток" ще се окажат недопустима държавна помощ

Премиерът с 11 000 лева заплата - на планина за Лазаровден и Цветница (СНИМКИ)

Прокуратура за предизборна употреба и бухалките на мутрите: Дълбоката държава през погледа на АКФ

"Асен Василев прибра 5,4 милиарда лева от енергетиката": Делян Добрев пак раздава присъди

Борисов: ПП фалшифицират документи, ще работя с тях само при доминираща роля на ГЕРБ

“Ченгеджийки номер“: Кирил Петков с първи коментар за фалшифицирането на документи

Главчев без заплата като външен министър, от каква сума се отказа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика