МВнР: Турция е ключов партньор в миграцията, сигурността и борбата с тероризма

1563
МВнР: Турция е ключов партньор в миграцията, сигурността и борбата с тероризма
Снимка: БГНЕС

Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна с турския министър на външните работи Мевлют Чавушоглу в резиденцията „Чанкая” в Анкара.

Захариева е част от българска правителствена делегация, водена от премиера Бойко Борисов. По време на разговора Захариева и Чавушоглу обсъдиха въпроси, свързани както с двустранните отношения, така и с региона, съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР).

Захариева: Миграционният натиск е намалял с 89%

Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна във Виена с федера...

Българската страна отбеляза, че Турция е ключов партньор в области като миграцията, сигурността и борбата с тероризма. Захариева оцени високо приноса на югоизточната ни съседка за справяне с миграционния натиск и изрази очакване доброто сътрудничество в тази сфера да бъде задълбочено още повече.

Двамата първи дипломати подчертаха, че двустранните отношения трябва да се развиват на принципите на добросъседство, взаимно доверие, както и зачитане на националните интереси на двете държави.

Отчетен бе и ръстът от 1,7% на стокообмена, който за 2016 г. възлиза на 3,5 млрд. евро. Износът ни за Турция е на стойност 1,9 млрд. евро, а вносът – 1,6 млрд. евро. 

По-рано министър-председателят на Турция Бинали Йълдъръм по време на съвместна пресконференция с премиера Бойко Борисов заяви, че България и Турция са две приятелски и съюзнически страни, които имат стабилни връзки, общи допирни точки и много добре изградени близки отношения. Ще развиваме тези отношения на ниво, което да е от полза за двата народа. Ще работим ефективно за просперитета на нашия регион, заяви още Йълдъръм.

Изпращат още служители в консулството ни в Лондон

По разпореждане на заместник министър-председателя по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева, след разг...

„След Берлин и Париж, Анкара има своя знак – България е на границата между Европа и Азия. Европа е нашето европейско семейство, а Турция е нашият най-голям европейски съсед“, каза министър-председателят Борисов, цитиран от правителствената пресслужба.

Според него по време на българското председателство на Съвета на ЕС е важно да се положат усилия за нормализирането на отношенията между ЕС и Турция. „Това касае митническия съюз, Черноморското сътрудничество, огромните инвестиции, които Турция има в България. Убеден съм, че с всеобщи усилия можем да нормализираме този процес“, каза българският министър-председател и добави: „Можем да настояваме за добър тон между нашето семейство и нашия съсед. Трябва да си имаме доверие с Турция. Ако можем да го пренесем дори в част от европейските страни и колеги, това само ще е успех“.

Премиерът Борисов беше категоричен, че България и Турция могат действително да бъдат еталон за добросъседство. Той изрази оптимизъм, че и колегите му в ЕС постепенно ще нормализират отношенията, като посочи значението на икономиката и огромния стокооборот между Турция и ЕС.

Българският министър-председател изрази удовлетворение, че по време на днешните разговори с турския премиер са намерили добро сближаване по редица теми, включително относно енергийните проекти.

Турция предложи помощта си за решаване на кризата в Персийския залив

В понеделник Турция призова за диалог и изрази готовност да помогне разрешаването на дипломатическия скандал между Катар и арабските на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика