МВР и синдикатите се разбраха за по-високи заплати. Горанов ще каже с колко

2086
МВР и синдикатите се разбраха за по-високи заплати. Горанов ще каже с колко
Снимка: БГНЕС

Обединихме се около темата, че заплатите на служителите в МВР трябва да бъдат увеличени. Това заяви зам.-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов след заседание на Съвета за социално партньорство в МВР с участие на синдикалните организации във ведомството.

По този начин и ръководството на ведомството на практика се обяви за по-високи заплати. Това само дни след като полицаите обявиха, че ако не им се вдигнат парите поне с 15 на сто ще започнат да протестират.

МВР търси 650 полицаи

МВР търси спешно да назначи 650 полицаи, стана ясно от думите на вътрешния министър Валентин Радев. 3500 е недокомплектът в силовото в...

Днешното заседание в МВР е било извънредно и по искане на синдикатите. В дневния му ред са разгледани три точки-повишение на заплатите на служителите на МВР, спешни изменения в Закона за МВР, които касаят социалния статут на служителите и подготовката на изцяло нов закон за МВР.

„Обединихме се около темата, че заплатите на служителите в МВР трябва да бъдат увеличени. Предвиждаме на следващо извънредно заседание, което ще бъде скоро, да поканим министъра на финансите Владислав Горанов или негов заместник и председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова, за да чуем от тях какви са възможностите на държавата, кога и с колко биха могли да се увеличат заплатите на служителите в МВР“, казва Балабанов.

Ние не сме хората, които могат да направят тези разчети в момента, но се обединихме около тезата, че такова увеличение е нужно, допълни той.

Стефан Балабанов обясни, че служителите на МВР не са получавали униформено облекло от 4-5 години, но тази година ще получат и вече получавали такова. „Надяваме се до края на годината те да бъдат напълно преоборудвани с чисто ново облекло. Половината облекла вече са раздадени по регионалните дирекции. За останалата половина се надяваме до края на годината, максимум началото на другата всичко да е оборудвано“, подчерта зам.-министърът.

Признание за новите патрулки: Камерите в тях били, за да се контролират полицаите

Няма патрулен автомобил, който да не е оборудван със система за наблюдение, но тя служи за наблюдение на полицаите. Това обяви инспекто...

„Съгласихме се, че е нужен нов закон за МВР, тъй като обстоятелствата в света, Европа, динамиката на събитията и на полицейската професия изискват такава промяна. Обединихме се около становището, че не е нужно тази година да кърпим 2-3 члена, догодина -4, а да направим изцяло нов Закон за МВР. В момента текат предложенията, които получаваме от структурите на МВР в страната за промяна на закона. Обобщаваме ги, след това ще ги коментираме и ще ги подложим на широко обществено обсъждане“, заяви Балабанов. Насоката на новия закон ще бъде за права, задължения, социални придобивки на служителите на МВР.

Зам.-министърът бе категоричен, че ще се постарае да води такъв диалог, че протести да няма, защото всеки един изгубен час на протест на полицията е една ограбена, изнасилена баба, още едно дете, зарибено с наркотици, телефонен измамник, ограбен дом. „Ще се постараем полицаите да получат това, което искат. Ще решим заедно с финансовия министър или негов заместник. Желанието ми е да няма протести и ще се постарая да направя всичко възможно това да се случи“, посочи Балабанов.

Още следващата седмица ще има ново заседание на съвета.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Антоанета Цонева: ГЕРБ показа, че без одобрението на ДПС не може да взема решения и отиваме на избори

Уволнения без край: Главчев с още смени на зам-министри, нова шефка и на Патентното ведомство

Кой е Георги Тахов - предложеният от Димитър Главчев за нов служебен земеделски министър?

Пореден трус в правителството на Главчев: Още един министър си отива (СНИМКИ)

Няма информация чужди служби да са искали смяна на директора на "Митниците", обяви министър

"Главчев е секретарка на Борисов - незабавно да подаде оставка": Оценка на Калоян Методиев

"ПП-ДБ сервираха служебен кабинет на ГЕРБ и ДПС": ИТН коментираха смяната на външния министър (ВИДЕО)

ЦИК се готви за изборите, хвали служебното правителство (СНИМКИ)

Дясната ръка на Румен Радев: Ясна е партийната принадлежност на кабинета "Главчев"

Гешев е сигурен, че Борисов стои зад взрива на колата му

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика