Мъгла относно "нелегалните" 228 машини за гласуване - коментари от ЦИК и доставчика

11208
Мъгла относно "нелегалните" 228 машини за гласуване - коментари от ЦИК и доставчика
Снимка: БГНЕС

Тези 228 машини не са част от договора със "Сиела Норма" за провеждане на изборите (2 в 1) на 14 ноември. Това заяви зам-председателят на ЦИК Цветозар Томов пред Actualno.com след днешния следобеден импровизиран брифинг на ГЕРБ и Бойко Борисов относно наличието на 228 машини за гласуване, които, според Борисов, са "нелегални".

По думите му, ЦИК е разбрала за внесените 228 машини преди 2-3 дни и действително е подала сигнал до ДАНС. "За всеки случай", уточни Цветозар Томов защо е подаден сигнал до ДАНС. Г-н Томов категорично заяви пред Actualno.com, че тези машини няма да бъдат ползвани в изборния процес. "Нямаме нищо общо със закупуването на тези машини", подчерта зам.-председателят на ЦИК. А на въпрос на Actualno.com защо са закупени въпросните машини, Цветозар Томов ни насочи за отговор към "Сиела Норма".

ДАЕУ, БИС и БИМ удостовериха съответствието на машините за изборите

Държавна агенция „Електронно управление“, Българския институт за стандартизация (БИС) и Българския институт по метрология (...

Въпросните машини не заплашват изборния процес, изрично подчерта Томов. "Няма нищо сериозно от гледна точка на сигурността на изборния процес. Тези машини не могат да бъдат използвани и притесненията на политиците, които изразиха публично притеснения – мога да ги разбера, сега сме пред избори", каза зам.-председателят на ЦИК.

Actualno.com се свърза и с директора на "Сиела Норма" Веселин Тодоров. На въпрос какво се случва, той беше категоричен – не мога да говоря по темата поради договора за обслужване с ЦИК. Той имал какво да каже, но не и преди официално писмено разрешение от ЦИК, стана ясно от думите му. На въпрос защо не може да говори сега, г-н Тодоров уточни – поради заплаха от многомилионна глоба. "Цветозар Томов (бел. ред. - в качеството му на зам.-председател и представляващ ЦИК) трябва да напише писмо, с което дава съгласие, че мога да дам интервю – такова е указанието на ЦИК. Досега винаги е било само с писмено съгласие. Досега единствено имаме съгласие за среща с ОССЕ (Организацията за сигурност и сътрудничество), в понеделник, в 10:00 часа – това е единственото съгласие, което досега са ни дали ЦИК да коментираме изборите", каза Тодоров пред Actualno.com.

"Не мога да коментирам личната позиция на г-н Тодоров. Не съм юрист и не мога да коментирам наистина. Тази сделка, която "Сиела Норма" са сключили за тези устройства, не е част от договора с ЦИК конкретно за закупуване на машините за гласуване за изборите, но не съм запознат с всички подробности на търговските и юридическите взаимоотношения на "Сиела Норма", отговори Цветозар Томов пред Actualno.com.

На въпрос на Actualno.com дали ЦИК ще даде писмено разрешение на Веселин Тодоров да коментира, ако действително нещата стоят така, както той казва, Томов отговори, че "това трябва да каже ЦИК. Утре имаме заседание, ще обсъдим. Не мога да кажа нищо без да има решение на ЦИК". По думите на Томов, заседанието на ЦИК утре (7 ноември) е редовно, а не е свикано заради въпросните машини и "много е вероятно да обсъдим и този въпрос".

"Тези машини не сме ги искали, не сме ги купили и нямаме никакво отношение към тях. В този смисъл търговецът, който ги е купил, поне в моите разбирания, може да коментира", подчерта зам.-председателят на ЦИК.

ВАС отмени броенето на разписките от машинното гласуване

Върховният административен съд отмени решението на Централната избирателна комисия в частта, в която е предвидено след броенето на кон...

"Пак ще кажа две неща, за които съм абсолютно сигурен. Едното е, че нямаме нищо общо с тази покупка като Централна избирателна комисия, на тези устройства – не сме ги искали и няма да ги ползваме. Второто – това по никакъв начин не заплашва изборния процес", заяви Томов.

В четвъртък (4 ноември) заместник-председателят на ЦИК Емил Войнов говори по темата пред ЦИК: "Твърдят (бел. ред. - "Сиела Норма"), че тези устройства са собственост на "Смартматик" и ще се използват за различни цели - демонстрации в Албания, демонстрации пред представители на Грузия и сервиз, и за дейности между "Смартматик" и "Сиела", несвързани с изборите в България. Предлагам да изпратим едно писмо до "Сиела Норма" с копие до ГД "Жандармерия", Специални операции за борба с тероризма, с което да ги уведомим, че специализираните устройства, които не са част от Договор номер 38, следва да се складират в обособен сектор от склада на "Карго Партнер" и да не се допуска разпечатването им. След разтоварване на машините камионът да бъде освободен и да ни предоставят опис, съдържащ серийните номера на тези доставени машини - по колко машини са предназначени за Албания, съответно за Грузия, и за другите неща, които не е ясно от тяхното писмо точно за какви цели ще бъдат използвани".

"С тези машини могат да правят, каквото си поискат. Само да не излязат с номера, че са я за Грузия, я за Албания, я за резервни части. Те нямат работа в този склад, ако всичко е коректно и честно", заяви днес (6 ноември) Бойко Борисов.

Политически реакции

Боливудска акция на треторазрядния актьор Борисов и неговите аналогови хора - така Ивайло Мирчев от "Демократична България" определи днешните твърдения на бившия премиер за готвен "Костинброд 2".

Цветозар Томов: Още има време за взимане на нови машини и смяна на софтуера

"Все още имаме време за взимане на нови машини и смяна на софтуера, но то не е много и трябва да се действа бързо", каза пред Nova News...

"Ако имат доказателства за готвене на манипулация на изборите, веднага да ги предоставят на МВР, защото иначе г-н Борисов се превръща в г-н Бареков от аферата "Костинброд", добави той.

Мирчев се оплака, че ЦИК продължава да не предоставя на участниците в изборите изходния код на машинното гласуване. "Ако има някакво слабо място в отчитането на вота, това е моментът, в който се записва на флашката и пътува до РИК. Там има възможност за манипулация и затова поискахме тези публични ключове на картите, с които се гласува", каза Мирчев.

"Белият хакер, който хаква машините една по една, сега е направил чутовно откритие - открил е двеста двайсе незнамсиколко машини, които щели да вземат гласовете на ГЕРБ и ние ще бъдем първа политическа сила в следващия парламент. Благодаря ти, другарю Бойко Борисов", коментира явно иронично адвокат Николай Хаджигенов от "Изправи се.БГ! Ние идваме" (ИБГНИ).

"Страхът е голямо шубе. Явно го е страх и за скрития му кандидат Герджиков, и за неговото представяне, след като е решил да извади, как ги сметна 228 по 1000, 228 000 гласа, от себе си. Очакваме да пусне дистанционно пръскачките на Народното събрание и други ноухаута, на които ГЕРБ, как беше - Бърни Белия хакер, са специалисти. Голяма излагация", коментира и Мая Манолова. Според нея, когато "неговите партийни концесионери не са в ЦИК, той (Бойко Борисов) губи изборите. Освен да му се подиграваме, за друго не се сещам", добави тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика