На ниво комисия даваме 2,5 млрд. лева за нови изтребители и кораби

1299
На ниво комисия даваме 2,5 млрд. лева за нови изтребители и кораби
Снимка: iStock/Guliver

Нови бойни самолети и кораби за армията ще има - поне според позицията на парламентарните комисии по по отбрана и по бюджет и финанси. Сумата, която ще се похарчи, е общо 2,5 млрд. лева.

Комисиите не само че одобриха проектите, но и обещаха да подкрепят още една сериозна инвестиция в отбраната - покупка на нови бронирани машини. Министърът на отбраната Николай Ненчев обяви, че проектът предстои да бъде внесен, след като финансовият министър Владислав Горанов е поискал да се преразгледа начинът на изплащане на машините, пише в. "Сега".

Ще плащаме милиони на чужди военни да ни пазят небето

Ако чужда армия охранява небето ни, това ще струва почти 10 млн. лева годишно. Вече тече подготовка Полша да охранява заедно с нас възд...

По отношение на ВВС само Велизар Енчев и Атанас Зафиров подкрепиха да продължим да разчитаме на старите руски изтребители МиГ-29. Според сметките им ремонтът и модернизацията им ще са по-евтини от купуването на нови самолети. Точно с ремонта на МиГ обаче имаме проблеми - руската РСК заплаши с иск заради споразумението с Полша, а то беше сключено заради авиониката - в момента МиГ-овете ни изглеждат на радарите на НАТО като вражески.

Пълната модернизация по натовски стандарти, в което се съмняват дори военните, както и ремонтът на МиГ-29 ще струват до 2030 г. 1,7 млрд. лв. В същото време покупка на 8 нови изтребители, наземното оборудване, въоръжението и обучението ще струва 1,5 млрд. лв. Оказа се, че в момента руските изтребители нямат и годно въоръжение, тъй като срокът му отдавна е изтекъл.

След решението на комисията проектите трябва да бъдат гласувани и в пленарната зала. След това от МО ще изпратят покани до компании, които да предоставят своите оферти. До този момент е ясно, че сред поканените ще са шведските "Грипен" (нови), португалските - F-16 (употребявани) и италианските "Юрофайтер" (употребявани). Очаква се да бъдат изпратени повече покани.

Дебатите около проекта за нови бойни кораби пък показват трагичното състояние на бойния флот. Оказва се, че след 3-4 години ВМС няма да имат годни кораби за плаване. Тогава ще бъдат пенсионирани старите руски кораби. В момента пробойните им в тях се запълвали с цимент. Част от депутатите поставиха под съмнение проекта заради слуховете, че се правят за определена фирма. Красимир Каракачанов от Патриотичния фронт дори поиска да напише името й в запечатан плик, който да се отвори, след като бъде избран победителят. Забележките му обаче бяха подминати от ръководството на МО.

Военното министерство си хареса изтребители

Офертите на три държави отговарят на изискванията на Министерството на отбраната (МО) за нови изтребители за армията. За нови самолети ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика