Найден Зеленогорски: Парламентът трябва незабавно да възстанови пълноценното си функциониране

2595
Найден Зеленогорски: Парламентът трябва незабавно да възстанови пълноценното си функциониране
Снимка: ДЕН

В Източна Европа властите често прекрачват в полето на авторитаризма и използват антидемократични практики. За съжаление България не е изключение от тази тенденция.

Въвеждането на второ ниво на местно самоуправление е ключово важно за България и е един от основните акценти в политическите ни цели, заяви пред медии в София председателят на сдружение „Достойнството на един народ” (ДЕН) Найден Зеленогорски.

За нас свръхконцентрацията на власт и пари в България крие опасност и може да доведе до уклони към авторитаризъм и диктатура. Този модел трябва да бъде разбит през промени на Конституцията и създаване на силни региони с пряк избор на регионален управител и регионални съвети.

„Тези региони ще изработват нормативни актове и осъществяват управление в рамките на своята територия и ще имат възможност да формират собствен бюджет, да провеждат своя данъчна и инвестиционна политика.”, уточни политикът.

Найден Зеленогорски учредява нова партия

Бившият заместник-председател на „Движение България на гражданите“ Найден Зеленогорски оповести началото на нова дясна парт...

Той акцентира, че нееднократно от ДЕН са предлагали 20 процента от данъка върху доходите на физическите лица, работещи на територията на общината, да остават директно в общинските бюджети.

Осъществяването на финансова децентрализация ще гарантира необходимите приходи за постигане на силна местна власт на общините и регионите, и ще доведе до бързо преодоляване на огромните междурегионални различия в качеството на живот в страната.

В крайна сметка местната власт и второто ниво на местно самоуправление са максимално близо до хората в процесите по вземане на решения и управление на общините и регионите, те могат да реагират много по-адекватно, отколкото хората в министерските кабинети, посочи Зеленогорски като допълни, че моделът на старите и проспериращи демокрации, към които се стремим е точно такъв.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com