Натискът срещу Радев се увеличава. НПО-та също искат вето на съдебните закони

7095
Натискът срещу Радев се увеличава. НПО-та също искат вето на съдебните закони
Снимка: БГНЕС

11 неправителствени организации внесоха искане до президента Румен Радев да наложи вето върху законите за съдебната власт.

Припомняме, че по-рано днес (3 август) десни партии внесоха същото искане.

Съюзът на съдиите поиска от Радев да върне и двата съдебни закона

Съюзът на съдиите в България, който е и най-голямата активно действаща професионална организация на съдии, изпрати две обръщения до пре...

НПО-тата, сред които са  „Правосъдие за всеки“, Движение за обществен натиск и Сдружение „Граждански блок“, мотивират искането си с това, че промените в Закона за съдебната власт и НПК посягат на независимостта в работата на съдиите, създават "специални" правила за "специални дела". По думите им новите текстове нарушават Конституцията и редица международни актове, по които България е страна.

"Създават обаче и привилегии за послушковците на статуквото във ВСС, които на изпроводяк да си се самоназначат по върховете на съдебната власт - където си харесат", пишат още те.

Те припомнят, че в последните дни на лятната си сесия, "почти на тъмно и при видимо разредено предваканционно мнозинство", 44-то Народно събрание прие „ударно промени в едни от най-важните закони за съдебната власт – а именно, устройствения Закон за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс. 

Според тях новите текстове създават необосновани и дискриминационни привилегии за членовете на отиващия си Висш съдебен съвет да се „самоназначат“ без конкурс в който си пожелаят орган на съдебната власт, за което част от тях нямат дори нужната компетентност и прескачайки нива в системата. "Те са в нарушение на чл. 44 от Конституцията, като ограничават правото на сдружаване на магистратите и възможността им за участие в ръководните органи на професионални организации на юристи, някои от които с близо 100-годишна история", категорични са авторите на искането.

Реакция от САЩ заради Закона за съдебната власт: Надяваме се да не стане антиамерикански

Парламентарната група на ГЕРБ направи промени в проектозакона за изменение на Закона за съдебната власт, който предизвика много силна р...

Те завършват писмото си до Радев с призив да защити Конституцията и правовия ред у нас.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика