X
 
 

Нено Димов се разболя заради делото "Пирин", пак искат оставката му

2966 5
photo of Нено Димов се разболя заради делото "Пирин", пак искат оставката му
Снимка: БГНЕС
Министърът на околната среда и водите Нено Димов провали заседание по дело за Национален парк “Пирин”, като не се яви в съда. Заседанието по делото бе насрочено за днес сутринта. Петчленният състав на ВАС трябваше да разгледа необходима ли е екологична оценка на новия проект на план за управление на парка, но беше отложено заради молба от министъра, съобщиха от WWF България.

Въпреки че всички страни по делото са редовно призовани 2 месеца преди съдебното заседание, министър Димов оттегля пълномощните на юрисконсултите на Министерството на околната среда и водите, които да го представляват по делото и депозира болничен лист. От него става ясно, че поради стомашно-чревно разстройство той самият също не може да представлява ведомството. "Коалицията „За да остане природа в България“ вижда в действието на министъра неуважение към съда и обществото, затова настоява за неговата незабавна оставка!", се казва в съобщението на екоорганизацията.

Нено Димов: В ТЕЦ-овете са изгорени под 3% от внесените през 2018 година отпадъци

"За 2018 година разрешението за внос на отпадъци е за около 85 000 тона. В ТЕЦ-овете са изгорени под 3%". Това заяви в интервю за Нова ...

"Фактите по отлагането на делото оставят сериозно съмнение за злоупотреба с процесуални права и опит за шиканиране на процеса по установяване на истината за законосъобразността на решението на министъра на околната среда и водите за одобряване на проекта на ПУ на етап преценка по ЗООС и ЗБР", пишат още природозащитниците и припомнят, че по време на управлението на служебния министър на околната среда и водите Ирина Костова бяха предприети стъпки подготвеният проект на нов план за управление на Национален парк “Пирин” да бъде одобрен максимално бързо. Финансираният с европейски средства проект предвижда строителство върху 12 пъти повече площ от националния парк спрямо сега, както и сечи на горите върху 60% от територията на парка.

През 2017 г. Излиза решение, че проектът на плана за управление не трябва да се подлага на задължителната екологична оценка, което беше обжалвано от природозащитни организации и граждани. Експерти от различни институции, неправителствени организации и Министерството на околната среда и водите (МОСВ) вече изразиха становище, че проектопланът е с ниско качество и не осигурява адекватна защита на Национален парк "Пирин", включително като част от Световното природно наследство на ЮНЕСКО и европейската екологична мрежа "Натура" 2000. 

Планът трябваше да бъде отхвърлен, тъй като авторите му не се съобразиха със становище на МОСВ в най-важните му части, за режимите и зонирането. Въпреки това обаче в Екоминистерството бе взето политическо решение да се продължи процедурата, която изискваше да се прецени нужна ли е екологична оценка и оценка за съвместимост, припомнят от WWF България.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Иванов 5 Иванов преди 1 месец Профил на трол?
  Откъде сте сигурни, че се е разболял "заради делото Пирин"? Имате доказателства, че е с фалшив болнични ли? Защото ако не е така - не отразявате реално фактите и действителността, ами се опитвате да манипулирате и да карате хората да мислят, че е точно така?!?
 • Октомври 4 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  Абе вероятно е препил на пореденияят Абитуренски бал най вероятно. Нишо му няма , ама нали , а пък дори и да се случи няма да е голяма загуба. Обаче за едно от малкото им свестни неща на тези от герб и оп и както винаги дпс си е във власта нали. Та зелената преди всичко СОРОСОИДНА мафия превзела съд , прокуратура , адвокатски колегии прави засечки. Колко ДОЛНО НАИСТИНА..
 • Анонимен 3 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  зеленясалите усетиха плячка и атакуват отново. но и това ще спре.лакомо .д...кръв.с...
 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Нено се посра и в прекия и в преносния смисъл. ОСТАВКА!
 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Оставка и трудов лагер за този нещастник, гати дребното човече, хлебарките са по-мъже от него !
missing image
Дневен хороскоп за 22 ноември

Овен Днес ще ви се случи нещо хубаво. Не го търсете и не го дебнете, за да не се уплаши и да не избяга. Телец През този ден може да се решите да признаете...

Последно в Актуално