Николай Денков в защита на Кирил Петков: "Кроеж за обир по Харвардски" не съществува

7235
Николай Денков в защита на Кирил Петков: "Кроеж за обир по Харвардски" не съществува
Снимка: БГНЕС

През последните дни редица жълти медии тиражират манипулативна смесица от истини, полуистини и откровени лъжи, навързани помежду им чрез странна псевдологика, в опит да дискредитират министри от служебното правителство. Тъй като в една от медийните спекулации за "кроеж за обир по Харвардски" беше замесено и моето име, искам да изложа конкретни факти. Защото, както е казал Талейран: "Има по-страшно оръжие от клеветата: истината." Това се посочва в отворено писмо на министър проф. Николай Денков.

Публикуваме останалата част от писмото без редакторска намеса:

- Фондация "Център по приложни изследвания и иновации" е учредена от Кирил Петков и от мен, за да обучава студенти в областта на иновациите и предприемачеството. През обучителния курс за пет семестъра са преминали 119 студенти от СУ "Св.Климент Охридски", Медицинския университет - София и други висши училища. Обучението е безплатно!

Денков: В училището няма място за партии и партийна политика

До края на тази седмица ще предложим промяна в Закона предучилищно и училищно образование, с което ще искаме пълна деполитизация и депа...

- Лекциите се водят от едни от най-добрите специалисти в страната, а също и от няколко високо квалифицирани българи, които работят в чужбина. Те работят безплатно!

- Част от завършилите курса, след представяне на курсова работа, развиват иновативните си идеи, използвайки апаратурата в Центъра по приложни изследвания и иновации. Безплатно!

- Фондация "Център по приложни изследвания и иновации" не е получила нито един лев от държавата. Никога не е кандидатствала за достъп до каквито и да е публични средства. Няма и да го направи, защото нейната основна дейност е да обучава студенти по иновации и предприемачество - безплатно! Ето защо внушението за "готвено източване на милиони от Фонда на фондовете" чрез тази фондация е напълно несъстоятелно!

- От публикуваните в Търговския регистър финансови отчети няма как да се види осъществяваната обучителна дейност, защото тя е безплатна и не изисква извършването на финансови операции.

- Полученото финансиране от фондация "Америка за България" е използвано изцяло за ремонта на базата и лабораториите на Центъра по приложни изследвания и иновации, в които безплатно се обучават студентите.

Според канадския закон и публичните данни: Кирил Петков изглежда още е канадски гражданин

Темата за канадското гражданство на Кирил Петков продължава да буни духовете в България. Проверка на Actualno.com показа, че според кан...

- Отказът от правата върху управлението и участието във фондация "Център по приложни изследвания и иновации" от страна на учредителите му е направено по стандартна процедура, която използват всички министри преди подаване на декларациите си в КПКОНПИ.

- Съгласно чл. 36 от Закона за юридическите лица с нестопанска цел правата на Кирил Петков, дадени му по член 17, ал. 1 от Учредителния акт на фондацията, а именно "да изменя и допълва учредителния акт и да взема решенияЕ" автоматично отпадат по силата на закона (ex lege) при прекратяване на участието му във фондацията, извършено чрез вписване на това обстоятелство в Търговския регистър към Агенцията по вписванията.

- Като настоящ министър на образованието и науката не съм подписал нито един документ, свързан с разпределение на "милиарден ресурс от европейски средства за иновации". Бюджетът от около 500 млн. лв. за научни изследвания по оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" е отдавна разпределен на конкурсен принцип. Изпълнението на проектите по тази програма върви по план, заложен от предишни министри в годините назад, и се следи от редица национални структури извън МОН - Комитет за наблюдение на програмата, ОСЕС и др.

- Напълно несъстоятелно е внушението, че консултативните съвети, предложени за създаване към Фонда на фондовете и към Агенцията за иновации, са нещо лошо, в което има "явен конфликт на интереси" и чрез което тези структури ще бъдат "източени". Тези съвети имат за цел единствено да консултират административните ръководства в области, в които те се нуждаят от допълнителна експертиза, каквито са научните изследвания и иновациите. Решенията, свързани с разпределение на средства, се взимат от независими ръководни структури (борд на директорите, надзорен съвет и др.)

Сделката за терена в Божурище на "Волаком" е сключена през януари 2014 г., т.е. пет месеца, след като Кирил Петков е напуснал тази фирма. Това е станало със заповед на тогавашния министър Драгомир Стойнев и то за цена, неколкократно по-висока от тиражираната в жълтите медии.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажове вече по закон трябва да са достъпни хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика