Нинова свиква среща за КЕВР: Бързо всички да се вземат в ръце, допълнително напрежение е ад

1570
Нинова свиква среща за КЕВР: Бързо всички да се вземат в ръце, допълнително напрежение е ад
Снимка: БГНЕС

"Или бързо да се вземат всички в ръце и да правим правителство, искам депутатите да ни дадат яснота като мандатоносител какво искат от нас, за да гарантираме сигурност и стабилност в държавата и да се хващаме да вършим тази работа. Допълнително напрежение е ад", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти в парламента.

Тя свиква спешна среща между ПП, БСП, ДБ и ИТН по повод ситуацията с КЕВР след като Конституционният съд определи изборът на председател на регулатора за противоконституционен.  Тя отправи критика към депутатите, че два часа се занимават с едни процедурни правила. По думите й съставянето на правителство зависи от работата в пленарна зала. 

"Въпросът с програмата вече ми се струва лесен на фона на това, което ни се случи от вчера. От вчера сме в много различна ситуация. Изключително сме загрижени за това как ще се развият процесите от тук нататък. Имам предвид решението на Конституционния съд, което обяви изборът на председателя на КЕВР за противоконституционно. Това решение блокира работата на КЕВР. Това означава, че няма орган, който да определи цените на газ, парно, ток, вода. Това означава, че не можем да въведем двете тарифи. Едната за хора с по-малко потребление и по-бедни, едната за такива, които си топлят басейните и палатите. Това означава, че не можем да въведем понятието енергийна бедност и да определим помощ на задаващите се тежки месеци. Това създава и нов проблем около формирането на правителство", коментира Нинова. 

Тя заяви, че чува от вчера, че депутатите искат 4 седмици за избор на нов председател на КЕВР. "Затова днес дойдох спешно и извънредно. Искам сега среща с ръководствата на парламентарните групи на четирите партии, с които преговаряме за правителство. Искам да ни се даде яснота какво възнамеряват депутатите да правят, в какъв порядък от време го разполагат. Би било супер неразумно да искат 4 седмици време, в което ние да държим мандата, за да работи парламента, а по правилник парламентът от 1 август да излезе във ваканция", каза още Нинова. Според нея, ако трябва да приемат, че няма да излизат във ваканция през август.

Лидерът на БСП подчерта, че иска да се говори за работен график, яснота и извънредни заседания и в какво време и темпове се работи.   "От една страна не мога да държа мандатът безкрайно. Въпреки че Конституцията не ни ограничава във времето, не е морално към обществото. От друга страна не искам ние да сме причина за хвърляне на държавата в допълнителен хаос", каза още Нинова. 

"Програмата е ясна, около програмата имаме мнозинство. В много голяма степен съм убедена, че КПКОНПИ и изборът на Рашков ще мине. От вчера имаме открит въпрос, който на фона на всичко друго изглежда най-важният", подчерта още тя. 

ГЕРБ настоя за процедурни правила за КЕВР. Подробности вижте ТУК. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Атанас Атанасов: Всички говорят за „Корал“, какъв е скандалът?

Второ извънредно заседание на парламента за един ден

В Украйна е пристигнала нова военнотехническа помощ от България

Божанов: Част от забраната на реклама на хазарт противоречи на европейското право

Докъде стигна България с инфраструктурата за F-16 Block 70: Говори началникът на отбраната

Денков: В крайна сметка Нотариуса е бил „информатор“ на МВР

АКФ: В АПИ е назначен бивш директор на общинско дружество със съмнения за злоупотреби

Комисията "Нотариуса" в парламента приключи без финален доклад

Сергей Станишев се завръща в родната политика

Ветото на президента срещу Закона за инвестиците мина на комисия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика