Някой иска да върне времето на безконтролното подслушване, смята Бойко Рашков

2033
Някой иска да върне времето на безконтролното подслушване, смята Бойко Рашков
Снимка: БГНЕС

За 4 г. успяхме да намалим прилагането на специалните разузнавателни средства (СРС) в пъти. Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия председателят на Националното бюро за контрол на СРС Бойко Рашков.

"Прокуратурата и ДАНС очевидно не харесват работата на службата. Някой иска да върне времето на безконтролното подслушване", заяви обаче той.

С 50% е намалял броят на исканията за подслушване

"С почти 50% е намалял броят на исканията за подслушване", заяви председателят на Националното бюро за контрол на специалните разузнава...

"СРС е полезно средство, доколкото е в рамките на закона. Когато е извън закона - вреди", посочи Рашков.

"Симбиозата, която се получи в последните години между прокуратурата и ДАНС, никак не е случайна", каза още Бойко Рашков. По думите му с действията на прокуратурата и ДАНС това се случва в момент, в който се възраждат идеите за разследване срещу политически лица. "За това агенцията за държавна сигурност неслучайно участва заедно с прокуратурата", смята Рашков.

Според него мотивите, с които е отнет допускът до класифицирана информация на заместник-председателя на Националното бюро за контрол на СРС Георги Гатев, са смехотворни.

"За мен е симптоматично това, че се посяга на представител на ДПС в Бюрото", каза той като посочи, че има предвид публикации в медиите от последните дни, в които се твърди, че се подготвя разследване и дори арест срещу почетния лидер на ДПС Ахмед Доган.

Бойко Рашков прехвърли отговорите по "Червеи" на прокуратурата

Оценявам установените нарушения като сериозни, след като между тях има данни за престъпна дейност. Това каза пред журналисти преди зас...

"Не би трябвало да има конфликт между прокуратурата и ДПС. Аз не бих се изненадал от абсолютно нищо, че щяло да се образува производство срещу лидер от ДПС, аз не искам да въвличам Бюрото в тези битки, то е независим орган", коментира Рашков.

Той обясни, че Георги Гатев е уважаван юрист, който е унижен. Рашков обяви съобщението на прокуратурата, с което се иска отнемане на допуска до класифицирана информация на Гатев за "смехотворно" и написано от "начинаещ юрист". "Ако съм главен прокурор, бих потърсил сметка, на този който го е написал", заяви Рашков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика