Новият шеф на ДКК намекна, че предшественикът му е скрил проблеми по търговски спор

1851
Новият шеф на ДКК намекна, че предшественикът му е скрил проблеми по търговски спор
Снимка: БГНЕС

Новият шеф на Държавната консолидационна компания Венцислав Димитров обвини предходното ръководство на компанията в лицето на Смиляна Нитова, че не е алармирало своевременно за проблем по търговски спор. Това стана ясно на пресконференция.

„ДАНС са уведомени за случая. Те са наясно, че при едно неблагоприятно развитие на търговския спор - щетата ще бъде в размера 50 млн. лв.“, каза Димитров.

„ДКК е страна по търговски спор, по силата на който претендираме за плащане на една немалка сума в размер на приблизително 75 млн. лв. За тази сума дружеството е платило 25 млн. приблизително, за да може да се води кредитор по съществуващия търговски спор. За да мога да бъда максимално изчерпателен търговската логика на тази сделка е следната: Купуваме нещо за 25 млн.  лв. през 2018 г. с идеята, че при доброволно изпълнение на това изпълнение, ще получим 75 млн. лв. - 200 % печалба. В момента, в който се водят преговори с длъжниците, те респективно не плащат, след което се завежда осъдителен иск срещу тях. Това нещо е заведено миналата година и по този начин е защитен интересът на представляваното от нас дружество по възможно най-адекватния начин. Тогава ангажираният колега адвокат е завел претенцията по възможно най-подходящия начин, като е ангажирал писмените доказателства, доказващи наличията на съответната претенция. Впоследствие при размяната на съдебните книжа в защита интереса на длъжника, той е направил възражение за неналичието на тези договори в неговото счетоводство. Оспорил е автентичността на документите. Съдът на 28 март иска да представим в оригинал документите, на база на които черпим правата си“, коментира новият шеф на ДКК.

По думите му обаче от тук нататък започват проблемите. „Проблемите са, че от обема документи, на база на които претендираме вземанията си – липсват най-важните. Това са анексите, на база на които дружеството може да претендира по безспорен начин сумата пред съда. До настоящия момент нашият предшественик Смиляна Нитова не е уведомила нито разследващите органи, нито принципала. Принципалът няма доказателства да е уведомен за този проблем, а сами си давате сметка, че липсата на документи обрича изхода на търговския спор по един необратим начин. Не искам да създавам внушения, но при липсващи документи – изходът е обречен“, коментира Димитров. 

Той обърна внимание, че съдът ще се произнесе по съществуващите документи в оригинал, а представените от ДКК документи са копия. „За съжаление съществуващите документи в оригинал не подкрепят нашата теза, тъй като ответникът в производството се е позовал на изтекла погасителна давност още в отговора на исковата си молба и чрез този процесуален способ съществува голяма вероятност да бъде отхвърлен нашият търговски иск. Единственото възможно решение е да бъдат намерени процесните анекси“, обясни Димитров.

Според него ДКК са пропуснали възможността да задължат трети лица да представят тези документи в оригинал. „Друг е въпросът дали тези трети лица биха могли да го осъществят, защото търговските дружества, които са страни по тези анекси, са преобразувани“, заяви още шефът на ДКК. 

Димитров отрече дружеството да защитава политически интереси.

Още: Венцислав Димитров, ДКК: Категорично са източвани 800 млн. лв. от офшорка

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Екзакта" прогнозира голяма преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ

Главчев пред посланици: България ще участва активно във възстановяването на Украйна

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика