Ново разследване доказва връзка на вътрешен министър от ГЕРБ с "Осемте джуджета"

15123
Ново разследване доказва връзка на вътрешен министър от ГЕРБ с "Осемте джуджета"
Снимка: БГНЕС

За връзка между бившия вътрешен министър от ГЕРБ Младен Маринов и главните действащи лица в разследването "Осемте джуджета" алармира материал на "Свободна Европа", публикуван днес.

Припомняме, че в петте епизода на разследването бяха показани опити на бивши и настоящи магистрати да присвоят частен бизнес с помощта на полицията и известна охранителна фирма. Всичко започва с конфликт между бизнесмена Илия Златанов, собственик на асансьорен бизнес, и сина му Явор Златанов, с когото са били съдружници. Бащата търси съдействието на бившия следовател Петър Петров, по-известен като Пепи Еврото, за да си възвърне активи, за които твърди, че са присвоени от сина му, но в крайна сметка и двамата се оказват в ролята на жертви. Към днешна дата Илия Златанов води съдебна битка за контрола над групата си от фирми "Изамет", а наскоро Явор Златанов разказа пред Антикорупционния фонд как е останал без единия си бъбрек, вследствие на остра бъбречна недостатъчност, използвана, по думите му, за неговото изнудване.

Според ръководителя на спецпрокуратурата "Осемте джуджета" е семейна драма

Случаят е изяснен. Неизменната истина по този казус е, че всъщност се касае за една семейна драма, тъй като пострадал - обвиняем са в р...

Събитията от разследването се развиват през 2019 и началото на 2020 г., когато вътрешен министър е настоящият кандидат-депутат от ГЕРБ Младен Маринов. Златанов разказва за серия свои срещи с Петров в бившия столичен ресторант "Осемте джуджета", охраняван както от частната фирма "Делта гард", чийто лиценз наскоро беше отнет от МВР (фирмата твърди, че не е вярно, защото обжалва и това спира процедурата), така и от полицейски патрули.

Баща и син Златанови твърдят, че заради организираната от Петьо Петров, жена му Любена и представители на прокуратурата, МВР и "Делта гард" схема, са загубили различни активи, сред които луксозни коли, злато и големи суми пари.

Един автомобил разкрива връзката

В материала на "Свободна Европа" се проследява хронологията по смяната на собствеността на един конкретен пикап 4х4, марка "Тойота", модел "Тундра", който е бил сред имуществото на дружеството "Изамет Транс", което е от голямата група компании на Златанови. Според разкритията той първо е част от спора между баща и син Златанови, а накрая става собственост на дъщерята на Младен Маринов – Силвия. Ден след появата на първия епизод от разследването "Осемте джуджета", тя го продава. След това автомобилът сменя още веднъж собственика си и сега е притежание на човек, за когото Илия Златанов твърди, че е близък приятел на Маринов.

"Осемте джуджета": Взех решение да избера живота си, вместо фирмата (ВИДЕО)

Разбирам, че животът ми зависи от прокурор в специализирана прокуратура. Защо е така? Каква е тази държава? Всеки един прокурор, който ...

Всичко това се случва на изключително занижени цени. Всяка сделка е за около 9 хил. лева, като по думите на Златанов в момента на сключването им цената пикапа е не по-малко от 50 хил. лева. Това се вижда и от договорите, с които медията е публикувала.

Според адвокат Грета Ганева пътят на собствеността на този автомобил показва свързаности между схемата "Осемте джуджета" и бившия министър.

"Тогава имаше съмнения, че няма как без протекция от страна на МВР пред ресторант „Осемте джуджета“ да има постоянно патрулка. Че няма как, докато Илия Златанов е в чужбина, патрулки да стоят пред неговия офис, пред неговия дом, и да проверяват хората, които излизат. Тоест, ставаше дума, че има някаква протекция. Самият Златанов разказа, че братът на тогавашния министър е личен шофьор на Петьо Еврото. Дори е заявявал многократно пред мен, че когато е трябвало да подпише записа на заповед в полза на Любена Петрова, е бил транспортиран с кола, шофирана именно от брата на Маринов", разказа юристката.

Според нея, макар тази "Тойота Тундра" юридически да не е била притежавана от бившия вътрешен министър, фактът, че неин собственик за кратко е била собствената му дъщеря, е достатъчно косвено доказателства за връзката му с цялата схема.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика