Обсъждането на Закона за здравното осигуряване продължава в петък

6954
Обсъждането на Закона за здравното осигуряване продължава в петък
Снимка: БГНЕС

Редовният петъчен парламентарен контрол няма да се проведе през тази седмица. Това реши мнозинството в пленарна зала по предложение на Иван Иванов от Реформаторския блок, предаде БГНЕС.

Целият петъчен ден ще бъде посветен на второто четене на Закона за здравното осигуряване. Един от основните закони в здравната реформа на Петър Москов влезе за разглеждане в Народното събрание още в сряда и продължи в четвъртък. Все още обаче обсъждането е в начална фаза.

МС прие Закона за лечебните заведения, връща се приватизацията на тези от забранителния списък

Министерски съвет прие проекта за изменение на Закона за лечебните заведения и той поема по своя път към Народното събрание. Това съобщ...

Законопроектът урежда разделянето на здравните пакети на основен и допълнителен, което е една от основните идеи на Петър Москов, която остро се оспорва от опозицията в лицето на БСП и ДПС. Още през март двете партии заявиха, че няма да подкрепят промените в Закона на първо четене. Според опозицията те няма да подобрят достъпа до здравеопазване и ще доведат до ново разделение на пациентите.

Всъщност днес мина точно разделението на основен и допълнителен пакет, след доста бурен дебат. То беше прието след 91 гласа "за", 26 "против" и 5 "въздържал се".

Основно против беше опозицията, като д-р Емил Райнов изтъкна следните причини - липса на финансова обосновка на мярката, неясно кой за какво плаща и докъде. Нямате финансова оценка на въздействие, г-н министър, каза Райнов по адрес на здравния министър Петър Москов. Липсва и яснота за принципите, на които се създават двата пакета, добавиха от опозицията. Москов не се съгласи и обясни, че допълнителният пакет се въвежда, за да се осветлят плащанията по линията пациент - лекар. Ние плащаме все повече и повече за здравеопазване, подчерта той. Само публичните плащания са нараснали от 1 на 3 млрд. лева, по думите му. Листа на чакащи за редки заболявания има в цяла Европа - например в Холандия, където здравеопазването напредва, а ние с нашия доброволен достъп до лечение за всичко виждаме докъде я докарахме - децата ни да умират по-рано от европейчетата, добави здравният министър.

Беше изкаран и аргументът какво е казала Световната банка. Райнов посочи, че според доклада ѝ 4% от българите щели да минат под границата на бедността заради плащанията за здраве, а Москов контрира, че експертите на Световната банка са посочили за основен проблем на здравеопазването ни неправилното разпределение на средствата.

На ниво комисия: Връщат арбитража за лекарите-контрольори

Комисията по здравеопазването в Народното събрание подкрепи единодушно промяната в Закона за здравното осигуряване, с която арбитражн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика