Официално: Парламентът смени тримата министри

4569
Официално: Парламентът смени тримата министри
Снимка: БГНЕС

Росен Желязков бе избран за министър на транспорта на мястото на Ивайло Московски, регионалният министър Николай Нанков беше сменен с Петя Аврамова, а Младен Маринов стана министър на вътрешните работи на мястото на Валентин Радев. Парламентът гласува след след близо 3 часа дебати.

Всяка оставка на министър се гласуваше отделно след предложение на НФСБ, които гласуваха "против" оставките, но подкрепиха новите министри. За назначаването гласуваха ГЕРБ, "Обединени патриоти" и Воля. БСП и ДПС - против.

Цецка Цачева: Няма да ставам посланик нито конституционен съдия

Министърът на правосъдието Цецка Цачева отрече информацията, че има предложение да стане посланик на България в Черна гора. Тя допълни,...

Заради участието на премиера в среща на Европейския съвет в Австрия кандидатурите на Росен Желязков, Петя Аврамова и Младен Маринов за министри съответно на транспорта, на регионалното развитие и на МВР бяха представени от вицепремиера Томислав Дончев.

Промените трябваше да бъдат гласувани миналата седмица, но бяха забавени от президента Румен Радев, който едва вчера подписа указ за освобождаването на Младен Маринов като главен секретар на МВР. Това е станало, след като в институцията са били внесени необходимите документи за съгласувателна процедура между президентството и Министерския съвет. Премиерът Бойко Борисов обяви процедурата за формалност, за него беше важно желанието на Маринов да бъде освободен от поста.

Първоначално за министър на транспорта беше номиниран заместник-министърът на икономиката Александър Манолев. Той се отказа след като обяви, че е станал жертва на "координирана атака от определена група, която със скалъпени твърдения се опитва да саботира работата му като министър".

Тримата министри подадоха оставки по искане на министър-председателя след тежката катастрофа край Своге, в която загинаха 17 души.

Нови министри или правителствена криза и избори, решават депутати и президент идната седмица

Гласуването на промените в кабинета и състоянието в управляващата коалиция в края на седмицата продължават да бъдат част от многословие...

Дебатът

Социалистът Драгомир Стойнев настоя кандидатите за министри да представят визията си за управление на ресорните министерства.

"Министрите да обяснят какво ще правят, че те не са просто пионки, които заменят едни хора с други, а че са реални политици, които знаят какво наследяват и какви действия ще предприемат".

Председателят на правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов заяви, че това е в разрез с правилника на Народното събрание.

"Няма как да изисквате предварително представяне на концепции. Ние не сме в процедурата на публичен подбор, не сме и в процедурата на разпит на кандидатите за постигналите резултати досега".

Две са номинациите за транспортен министър, обсъждат ги в понеделник

Две са номинациите на ГЕРБ за нов министър на транспорта. Това каза пред журналисти в Пловдив Цветан Цветанов, председател на Парламент...

"Предсрочните избори са неизбежни, ГЕРБ са виновни за собственото си затъване", заяви от парламентарната трибуна по време на дебатите лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Карадайъ изрази позицията на парламентарната група по трите министерски оставки, които предстои да бъдат гласувани от народните представители след разискванията. Според председателя на партията персоналните промени в кабинета имат единствено за цел "купуване на време" и "отлагане на неизбежното".

"Обществото очаква държавническо поведение и добро управление. Това, за съжаление, няма как да се случи с това правителство. Трите министерски оставки ще тушират напрежението. Това е очакването на управляващите. Не, няма да се случи", заяви Карадайъ.

Той обвини управляващите в популизъм и непрекъснато внушаване на постижение и победи, както и обвинения към предишни управляващи.

"Формулата на властта е грешна. Предсрочните избори са неизбежни" допълни още Карадайъ.

На мен ми е най-мъчно, че ги сменям, защото аз съм ги отгледал от деца в партията

Така премиерът Бойко Борисов коментира във Варна оставките на тримата министри Валентин Радев, Ивайло Московски и Николай Нанков. Прек...

"Ръководството на МВР и управляващите са абдикирали от своите задължения и днешното гласуване на оставки е доказателство за това", заяви от своя страна "червеният" Иван Иванов. 

Той припомни, че само преди три месеца беше гласуван вот на недоверие заради провала в политиката по сигурността. "Вот, който бе белязан от тежки криминални престъпления - убийства, отвличания, бягство на затворници, растяща престъпност и смърт по пътищата. И за финал - отново пътници минаха спокойно границата на летище София", припомни Иванов.

Той заяви, че е неприемливо премиерът Борисов да прехвърля отговорност на различните ведомства за разрухата в министерството.

Народният представител коментира, че българските граждани не се чувстват сигурни, не могат да се разхождат по улиците вечер. "Изходът и решението на проблемите е оставката на цялото правителство", категоричен бе Иван Иванов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика