Отново искри в парламента - за "Росенец", полицейското насилие и "клякането"

3919
Отново искри в парламента - за "Росенец", полицейското насилие и "клякането"
Снимка: БГНЕС

Парламентарната трибуна отново се превърна в арена на словесни сблъсъци между партиите в него. Първа думата взе лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя обяви, че БСП не е празен чек и няма да се съобразява безропотно с исканията на останалите партии.

Вчера се случили събития за различни интерпретации, но според социалистите грешни. БСП са единствените, които не са се отметнали от това, което правят. Приоритет пред социалистите са здравната криза, доходите, бедността, помощ на икономиката. Темите не се включили в дневния ред и заради това „червените“ не го подкрепили.

Нинова: БСП не е празен чек и няма да се съобразява с партиите

БСП няма да следват на сляпо нито новите политически субекти в парламента, нито ГЕРБ, нито ДПС. БСП не е празен чек, който всеки да пол...

"Ние следваме нашият дневен ред, нашата програма и нашите обещания – разграждане модела Борисов до край, мерки за икономиката и хората, ред и правила в държавата и ИК за прозрачен и честен процес. Който няма нужда от нас, нека следва своя дневен ред, но нека знае, че няма да позволим това да стане за сметка на БСП, за авторитета на БСП и хората, които ни следват, категорична бе Нинова.

След нея на трибуната излезе Филип Станев от "Има такъв народ".

"Как политическа партия "Има такъв народ" да работи пълноценно, след като предкулисно беше саботирана функцията на парламента, попита той. "Как се очакваше партия "Има такъв народ" да приеме фалшивата подкрепа от 160 депутати. Той обяви, че така "Има такъв народ" ще стане заложник на чужди интереси.

Филип Станев призова днес депутатите да работят по същество, а не да правят нелепи сеири по медиите. "Използвам трибуната на Народното събрание да ви кажа няколко безспорни, неподлежащи на съмнение факти. Първи факт, вчера ПГ на ГЕРБ, БСП и ДПС не приеха предложения дневен ред на парламентарното заседание. Такова заседание затова нямаше. Втори факт - всички народни представители сме изпратени да работим, да законотворим, да предлагаме идеи, решения, в името и в интересите на българския народ, а не да се саботира собствената работа на депутата, отредена му от Българската конституция", каза Филип Станев.

Той обърна внимание, че вчера на поредното заседание на Министерския съвет в оставка, същият този премиер в оставка е казал, че заседанието на правителството за разлика от парламента работи при положени, че ПГ на ГЕРБ е саботирала заседанието.

„Изправи се! Мутри вън!“ искат комисия да разследва полицейското насилие на протестите

„Изправи се! Мутри вън!“ внасят собствено предложение за налагане на мораториум върху сделките и назначенията на кабинета &...

От своя страна Тома Биков от ГЕРБ видя преврат с дневния ред на парламента. Правите преврат и с Изборния кодекс, и със закриването на Специализираната прокуратура и Специализирания съд, заяви той. Как се опитвате да си увеличите процентите, като прехвърлите президента към ЦИК пет месеца преди президентските избори. Не ви ли е срам от това, запита Биков. Два месеца преди изборите вие правите това, ядоса се той. Това, което правите се вижда от всички и не си мислете, че няма да бъде разбрано от хората, предупреди депутатът.

Който си мисли, че може да излъже хората с мошеничество и всякакви законодателства, които да замаскират това, което се случва отзад, много се е заблудил. Всички ви виждат в последните дни колко ви е смелостта и желанието да управлявате държавата, изтъкна Тома Биков.

Според него ИТН щели да се държат отговорно, ако са искали да правят правителство. ГЕРБ ще продължи да бъде конструктивна опозиция в мнозинството в парламента. Биков призова за третия мандат да се предложи правителство, да се поиска финансова обосновка, да се направи оценка за въздействието и тогава да се извършват реформи. Първо правителството да бъде направено и след това носете отговорност, а не да се криете зад гърба на мнозинство на незнайно какви компромиси, подчерта Биков.

Вчера ГЕРБ гласували против дневния ред поради няколко причини – ГЕРБ не са част от мнозинството в парламента и управляващите не са съгласни, че това е дневният ред на Народното събрание. Вчера обаче сте се спазарили, защото две точки от дневния ред ги няма. Една от тях е за „Росенец“. Кой клекна за „Росенец“, запита Биков и продължи да пита: Кой клекна и за точката за субсидията?

Това предизвика реакция от съпредседателя на Демократична България Христо Иванов. Виждаме как действащ премиер се превръща в машина за фалшиви новини, заяви той. Фалшива новина е, че парламентът си е вдигнал заплатите и ДБ има общо с това. Това е фалшива новина и ме е срам от вашето мълчание, обърна се Иванов към народните представители. Защо не направихте нищо да се разследват всички тези събития на „Росенец“, запита Христо Иванов, според когото по темата не се направило нищо.

Христо Иванов: Борисов се превръща в машина за фалшиви новини

Виждаме как действащ премиер се превръща в машина за фалшиви новини. Toва заяви Христо Иванов, съпредседател на „Демократична Бъл...

Той посочи, че депутатите „открили“ ценността към спазване на правилника и правилата на парламентарното мнозинство. Всички вие ще откриете защо е важно не полицаите, които са на улицата, а министърът на вътрешните работи да носи отговорност затова, което прави полицията. Важно е в случаите на полицейско насилие да бъдат разследвани наистина, настоя Христо Иванов. „Комисия за „Росенец“ и Комисия за насилието ще има“, увери Христо Иванов.

Той изрази възмущението си как са създадени поредица от инструменти за избирателна репресия. Закриването на специализираните съдилища и ограничаване правомощията на главния прокурор ще бъде подарък за много от народните представители, посочи Христо Иванов.

Иванов призова за обществен консенсус, бухалките да бъдат затворени и да не се прави от това евтина политика. Тома Биков знае нещо повече за клякането, отколкото му се иска да каже, отсече Христо Иванов. Иванов настоя депутатите да подкрепят премахването на безконтролни органи за репресия в България. Дайте да признаем, че има нужда да го направим това нещо, призова той.

Градусът на напрежението в Народното събрание скочи още повече, след като адв. Николай Хаджигенов от „Изправи се! Мутри вън!“ влезе в остър словесен сблъсък с бившия вътрешен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Младен Маринов. Поводът беше насилието по време на протестите през лятото.

В декларация Хаджигенов посочи, че той и колегите му са подкрепили вчера дневния ред на парламента, въпреки че от него е отпаднало искането им за временна анкетна комисия, която да разследва данните за полицейско насилие по време на антиправителствените демонстрации от 10 юли и 2 септември м.г.

Тома Биков видя преврат с дневния ред на парламента

Правите преврат и с Изборния кодекс, и със закриването на Специализираната прокуратура и Специализирания съд. Това заяви депутатът от Г...

„На тези дати бяха бити, изтезавани, обгазявани български граждани“, заяви той и като извършители на тези деяния посочи „еничарите на ГЕРБ“, като специално посочи, че тогавашният вътрешен министър Младен Маринов сега е депутат в пленарната зала.

Това стана и повод ексминистърът да излезе за лично обяснение. „Използвате полицията, МВР за своите политически цели, за своята политическа алчност“, заяви Маринов.

Той беше категоричен, че на 2 септември и през голяма част от протестите полицаите са били унижавани „пред очите на нейните деца“. „Полицаите са там, защото пазят демокрацията (…) Ако не бяха на поста си, в момента в България щеше да има гражданска война“, заяви Младен Маринов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Проблем с кворума в парламента, ГЕРБ и ДПС опитват да спасят Росен Желязков

ИТН: ПП-ДБ провалиха кворума, спасявайки Росен Желязков (ВИДЕО)

Искрен Митев и "Възраждане" в пореден сблъсък: Стигна ли се до бой в парламента?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com