Овластяване и политическо вмешателство? ЕП гледа с едно наум конституционните промени у нас

1534
Овластяване и политическо вмешателство? ЕП гледа с едно наум конституционните промени у нас
Снимка: Министерски съвет

Комисията по граждански свободи (LIBE) на Европейския парламент похвали България за конституционните промени, приети от 49-ия парламент, но отбеляза, че целият процес трябва да се следи изкъсо, за да се избегнат проблеми като овластяване на определени фигури или политическо вмешателство в съдебната власт.

Мисията на LIBE у нас - резултати и оценка

Това стана ясно от изслушване в ЕП на 22 януари на групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права. Членове на LIBE проведоха работно посещение у нас на 12-13 октомври. Целта беше да се проведат срещи, свързани с върховенството на закона у нас, а тогава още конституционните промени се разискваха.

Още: Премиерът: Не е задължително прокуратурата да е изцяло независима (ВИДЕО)

Ръководителят на делегацията София Ин'т Велд ("Обнови Европа", Нидерландия) обяви, че програмата е била много наситена, а посещението - "много полезно". "Срещнахме се с представители на правителството, с президента, НПО-та, журналисти. Разбира се, и с действащия главен прокурор. Съсредоточихме се върху два аспекта. Първо, да се снабдим с актуални сведения след последната ни командировка. Трябва да кажа, че имаше няколко последователни правителства с най-различна политическа ориентация, но те имаха желания да си сътрудничат с нас. Второ – съдебната и конституционната реформа, която има за цел да коригира различни проблеми от миналото, например такива, свързани с длъжността на главния прокурор. Един ден преди командировката Венецианската комисия сподели становището си за конституционните реформи. Запознахме се с него и го взехме предвид при разговорите там", каза тя.

Медийният климат се подобрява, но не е достатъчно

И представи няколко извода, първият от които е положението с медиите в България. "Общото ни впечатление е, че има подобрения. Климатът се подобрява, но България е на 71-о място в класацията за свобода на медиите. Проблемът с регистрацията на собствеността все още не е разрешен, но е създадена работна група, която разглежда различни решения. Началото ѝ бе дадено, докато бяхме там", отбеляза Ин'т Велд.

Още: Денков към президента: Да направи партия, да спечели изборите и да промени Конституцията (ВИДЕО)

Овластяване

Относно конституционните реформи тя каза, че все още вървяха дебати на първо четене по време на мисията на LIBE. "Нашата препоръка беше забележките и препоръките на Венецианската комисия да бъдат взети под внимание на второ четене. Венецианската комисия подкрепя процеса, но имаше и забележки – например риск от съсредоточаване на твърде много власт в ръцете на министъра на правосъдието. Сега очакваме актуални сведения. Трябва да наблюдаваме кои препоръки са взети предвид и кои – не", допълни тя.

"Вложени са много усилия в този процес, не само от това правителство, а и от предишните, включително служебните. Надявам се, че при следващия разговор с представители на българското правителство ще отбележим колко полезна е била тази реформа в борбата срещу корупцията. Надявам се България да върви по пътя към надеждно и ефективно управление", заяви София Ин'т Велд от "Обнови Европа".

Снимка: БГНЕС

Елена Йончева: Промените в Конституцията бяха с политически мотиви

Българският евродепутат от БСП/Прогресивен алианс на социалистите и демократите Елена Йончева ѝ опонира. "Конституционната реформа бе приета с голямо мнозинство, но само с политически мотиви. Тази реформа затвърждава властта на управляващото мнозинство и позволява политическо вмешателство във Висшия съдебен съвет (ВСС) и прокуратурата. Тя гарантира имунитета на властимащите", заяви Йончева.

Още: Радев сезира Конституционния съд за промените в основния закон

И отбеляза, че в Конституционния съд вече са назначени "политически лица". "Една от водещите фигури в ГЕРБ ще може да гласува по предложения на собствената си партия", заяви Йончева относно Десислава Атанасова ѝ новия ѝ 9-годишен мандат в КС.

Още: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ направиха Атанасова и Белазелков конституционни съдии с 9-годишен мандат

"Много от знаковите дела в последните години бяха приключени без резултат. ВСС още действа с изтекъл мандат повече от година и половина. Поради тези причини социалистите отхвърлиха реформите. За нас е ясно, че единствената амбиция на правителството е да подсигури властта си", твърди Елена Йончева.

Депутат от мисията на LIBE: Има рискове, затова ще следим

София Ин’т Велд отвърна, че е наясно с притесненията на българския евродепутат и те не трябва да се отхвърлят. Също така отбеляза, че има история на проблеми с върховенството на закона в страната ни, но трябва да се види как ще се прилага новата система на практика.

"От всяка система властта може да се възползва. Не искам да кажа, че са предотвратени всякакви рискове от защита на определени лица. Но Венецианската комисия не отхвърля всички реформи, а по-скоро гледа на тях предпазливо. Да, при определени мерки има рискове, но трябва да се вглеждаме отблизо в начина, по който се прилагат реформите. Дадох пример с концентрацията на власт у министъра на правосъдието. Обсъдихме и риска от политизация, но той е неизбежен в някои системи. Именно затова трябва да държим под око случващото се", отбеляза тя.

Още: Бърза ли се с конституционните промени? Говори доц. Наталия Киселова

"В същото време искам да подчертая, че ситуацията преди беше неприемлива. Имаше съдебно решение отпреди 15 години и беше подчертан фактът, че длъжността на главния прокурор е неприемлива, защото той не подлежеше на отчетност. Когато има лоши намерения, законодателството не върви гладко. Затова е важно гражданското общество, НПО, други органи на ЕС да контролират отблизо, да са част от този процес на реформи", допълни София Ин’т Велд.

Елена Йончева отвърна, че "не става въпрос за лоши намерения". "Прокурорският съвет ще бъде обект на политическо вмешателство. Венецианската комисия отправи предупреждение, че не трябва да се случва, а то се случва съгласно правилата в реформата за Конституцията. Тук става дума за промени, които ще доведат до еднозначно политическо вмешателство", смята тя.

Нямаше представител на Европейската народна партия (ЕНП), който да иска да се изкаже. Нямало е представител от партията и в делегацията на LIBE у нас през октомври.

Още: "Проблемите ще останат": Експерт не очаква промените в Конституцията да завършат добре (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Съдят Кирил Петков за клевета заради Румен Николов - Пашата

"Важно е да върнем доверието в машините за гласуване:" Започна въвеждането на устройствата (СНИМКИ)

"Ядоса се, че съм дал Пашата на прокуратурата": Кирил Петков за председателя на "Да запазим Корал"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика