X
 
 

Парламентът избра Деница Сачева за нов социален министър след спорове за джендър, социални услуги и образование

1788 2
Парламентът избра Деница Сачева за нов социален министър след спорове за джендър, социални услуги и образование
Снимка: БГНЕС
На извънредно заседание днес депутатите одобриха смяната на министъра на труда и социалната политика. "За" гласуваха 114, против - 106 депутати.

На мястото на подалия оставка Бисер Петков ще бъде назначена Деница Сачева. Тя е настоящ заместник-министър на образованието, бивш заместник-министър на труда и социалната политика.

Нинова: Нека министрите обяснят защо не могат да работят с Бисер Петков

Искаме всеки един от присъстващите министри да ни запознае защо не може да работи с министър Бисер Петков. Това каза лидерът на БСП Кор...

Гласуването на Сачева предизвика сериозни спорове в пленарната зала и дебатът продължи повече от два часа. Твърдо срещу избора на нов социален министър се обявиха от БСП и ДПС. Срещу кандидатурата обявиха, че ще гласуват и от "Атака" и "Воля".

Деница Сачева започва политическата си кариера именно в Министерството на труда и социалната политика. Кандидатурата ѝ беше представена днес от вицепремиера Томислав Дончев. Той я описа като професионалист, който се ползва с доверие в социалната сфера.

Депутатът от "Атака" Венцислав Чукулов поиска преди да бъде избрана Сачева да даде своята позиция по темите - Истанбулска конвенция и промени в Закона за социалните дейности.

От опозицията път настояха да научат каква е причината за освобождаването от поста на социалния министър Бисер Петков. Според депутата от БСП Драгомир Стойнев, смяната на социалния министър показва "криза във властта на всеки премиер" и "провал на социалната политика на правителството".

Освен това от БСП съзряха и завръщане на джендър идеологията и заговориха за падане на правителството.

Валери Симеонов: Деница Сачева не е Дарт Вейдър

"Имам чувството, че присъствам не на избор на министър, а на папа. Защо пак тази истерия? Защо е този негативизъм? Защо е това отрицани...

Отговор на поставените от опозицията въпроси даде вицепремиерът Томислав Дончев. По думите му "някой говори силно, когато няма какво да каже".

От групата на ДПС се обявиха срещу гласуването на новия социален министър днес. Мотивът - няма належаща нужда на извънредно заседание да бъде гласувана точката. От партията поискаха и също аргументи за смяната на социалния министър. Председателят на социалната комисия Хасан Адемов обяви, че забавянето на реформите в сферата на социалната политика не е по причина на отстранения министър Бисер Петков.

В разискванията се включи и лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Той разкритикува позицията на ДПС и я определи като политическа. "Не виждам защо такава значимост се дава на смяната на един министър с друг", коментира Симеонов. Симеонов обаче призна, че наистина отстраненият социален министър Бисер Петков е експерт. Симеонов обаче защити новата кандидатура на Деница Сачева.

Като явно неуважение определи смяната на министъра на труда и социалната политика лидерът на левицата Корнелия Нинова, която поиска всеки един министър да се аргументира защо не може да работи с освободения министър Бисер Петков.

Впоследствие управляващи и опозиция се скараха и заради съдържанието на учебниците по история. "За пореден път Корнелия Нинова се опитва да манипулира българските граждани по изключително чувствителни теми." Това каза председателят на Образователна комисия и депутат от ГЕРБ Милена Дамянова в реплика към Корнелия Нинова.

От БСП съзряха завръщане на джендър идеологията, заговориха за падане на правителството

"Бисер Петков бе едно от най-диалогочните лица на ГЕРБ. Беше по-диалогичен с хората, отколкото с факторите в системата. Това беше негов...

Учебната програма, г-жо Нинова се изработва от преподаватели във висши училища, експерти. Те участват в работните групи. След това тази учебна програма се публикува за обществено обсъждане. Няма как г-жа Сачева сама да е променила някоя учебна програма тихомълком, на тъмно", допълни още Милена Дамянова. Тя заяви, че не знае за промени в учебните програми, за които говори Корнелия Нинова.

Лидерът на БСП отговори на Милена Дамянова и посочи, че не е казвала, че българските учебници се правят на тъмно. "Казах, че е подменяно съдържание на българска история в учебниците. Вместо да ми обяснявате процедурата, идете при онези родители, които протестират. Идете при онези директори на училища, които вие много добре знаете, че идваха тук и ни предоставиха джендър анкетата, учебниците, в които български класици отпадат.

Спорът в тази зала не е между нас или вас само, той е отзвук на обществените отношения. Той трябва да е отговор на тези хора отвън, които ни гледат тук. Кажете на тези хора, които протестират това, което казвате на мен тук, да видим как ще ви разберат и дали ще ви разберат? Идете им кажете, че някой ги е довел и организирал. Престанете да обиждате интелигентния български народ. Щом някой е против правителството, значи някой го е довел. Щом някой има различно мнение, значи трябва да ходи в затвора. Тази пълзяща пълна диктатура дотук ни дойде. Никой няма право на протест, защото някой го бил организирал", заяви Нинова. Според нея, ако изборите са били честни, конфигурацията в парламента е нямало да бъде същата.

От "Воля" обявиха, че няма да подкрепят също кандидатурата на Деница Сачева заради досегашната ѝ работа като зам.-министър на образованието.

Кандидатът за социален министър Деница Сачева също взе думата, за да се защити срещу нападките на депутатите.

От "Атака" питат дали Деница Сачева подкрепя Закона за социалните услуги и Истанбулската конвенция

Ние от "Атака" ще гласуваме против Деница Сачева за министър, поне докато не отговори дали подкрепя Закона за социалните услуги и Истан...

"Социалната политика е комплексна политика, която задължително трябва да включва познания както в областта на социалната сфера, финансите и здравеопазването, смятам че имам необходимия опит, включително и административен", обясни от парламентарната трибуна Сачева.

Сачева определи получените критики като "дезинформационна кампания, направена в нейна чест".

"По отношение на Истанбулската конвенция вече има решение на Конституционния съд. Аз съм за традиционното семейство", каза още Сачева. Тя обяви, че социалната политика трябва да обединява хората, а не да ги разединява.

"Диалогичност, баланс и добронамереност" са думите, които ме характеризират каза още Сачева.

Заседанието на Народното събрание днес ще продължи с гласуване на второ четене на бюджетите на здравната каса и на общественото осигуряване.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • hmm 2 hmm преди 4 дена Профил на трол?
    Много добре подбрана снимка на госпожата. Прилича точно на това с което е нагърбена да се захване, а именно отнемането на българските деца и разрушаването на българското семейство чрез закона за социалните услуги от който тя категорично заяви, че нямала да отстъпи. Запомнете това лице, защото скоро ще стане едно от най-мразените лица по българските земи. Едно грантово чудовище натоварено с чудовищ виж още ›› на задача пред която османското еничарство заприличва на разходка в парка.
  • Анонимен 1 Анонимен преди 4 дена Профил на трол?
    ГРОБарите си избраха Джендър Бухал за министър ! На пИдала му трябват Джендъри, така каза Ряпата и Бургаския Циганин Валерката . А пИдала след излагацията при американците или минава в нелегалност или "чупката", някъде на гюзме .
5-те ЗОДИИ с най-труден характер
5-те ЗОДИИ с най-труден характер

Има зодии, с които много трудно можеш да се разбереш, заради това как се отнасят към другите, какъв характер имат и пр. Това е кратка класация на зодиите,...