Петков и Василев дават ГЕРБ на европрокуратурата заради злоупотреби при одити на европроекти

11543
Петков и Василев дават ГЕРБ на европрокуратурата заради злоупотреби при одити на европроекти
Снимка: ПП "Продължаваме промяната"

„Продължаваме промяната“ са подали сигнал срещу ГЕРБ в европрокуратурата, чийто ръководител е Лаура Кьовеши. Причината е информация за злоупотреби при одити на европроекти - според ПП това е ставало "абсолютно тенденциозно", не са одитирани истинските проекти и това е ставало между 2011 и 2022 с протекция от Брюксел.

„Знаете, че Гешев опъваше чадър над ГЕРБ при Борисов и затова Борисов беше освободен само след 24 часа“, каза съпредседателят на ПП и бивш премиер Кирил Петков на брифинг днес. „Този сигнал е свързан само с евросредства, което означава, че работеща антикорупционна комисия, заедно с европрокурорите, могат да доведат до реални повдигнати обвинения и присъди. Защото злоупотребите са свързани с евросредства, които са се раздавали през годините на ГЕРБ по начин, по който европрокуратурата знае“.

Бившият финансов министър Асен Василев обясни случая – още по време на служебното правителство при тях пристигнал сигнал, че над 500 договора за юридически услуги от Министерството на регионалното развитие през годините били неправомерно възложени, тъй като МРРБ нямало право да използва външни юридически кантори. „Няма право да прави такива възлагания. А те не само са били възложени, били са сертифицирани от дирекция в Министерството на финансите, след което нито един от тези договори не е бил одитиран. Сумата е над 5 милиона евро, специално за юридическите договори“, заяви Василев.

Василев посочи, че 50 договора имало само с кантората на адв. Менко Менков – адвоката на Бойко Борисов.

„Това, което ние получихме като сигнал, го подадохме към европейската прокуратура, вследствие на което отстранихме ръководството на Агенцията за одит на европейските средства, както и въпросната Добринка Михайлова, която е била директор на дирекция, която да одитира средствата по програми на МРРБ“, каза още той и добави, че всичко е било възлагано без конкурси.

Две седмици по-късно, когато е дошъл служебният кабинет, това ръководство на агенцията и Добринка Михайлова са били върнати в Агенцията за одит на европейските средства, каза Василев. Малко след това при ПП дошъл сигнал, който твърдял, че това не е изолиран случай.

Трима души във въпросната агенция използвали сайта random.org - напълно свободна платформа, за да генерират кои проекти да бъдат одитирани, вместо да ползват закупения софтуер за 770 хиляди лева с цел защита.

„Отивате на random.org, пускате няколко пъти, за да си изберете проектите, които са ви удобни, и казвате: „Ще одитираме тези проекти“. В последния ден преди отстраняването си тези хора са изтрили голяма част от документите на техните компютри. Имаме в сигнала копие от дисковете преди изтриването и след изтриването, както и точно кои файлове са били изтрити. Всичко това се предоставя на европейската прокуратура, за да може да се разследва. Защото това означава, че одитът на европейските средства в България е бил правен тенденциозно, проектите са били предварително предвидени. Не са одитирани истинските проекти. Това нещо е ставало с протекция от Брюксел“, заяви Василев, без да дава подробности. Каза само, че това е работа на европрокуратурата.

Периодът, за който говори Асен Василев за одит на проектите, е от 2011 до 2022 г. Според него служебният кабинет бил напълно наясно - още по времето на бившия финансов министър е пуснато дисциплинарно производство, вследствие на което директорът на Национален фонд е бил понижен. Това е станало, защото тогава са били ясни само данните за юридическите договори. Сега станало известно, че се касае до всички одити на всички европроекти и че това не е изолиран случай.

Това е вторият случай във връзка с еврофондовете, за който Петков и Василев сигнализират. Бившият финансов министър каза, че по първия вече се работи.

"Разликата е, че този случай сега вече не зависи от българската прокуратура", уточни Кирил Петков. „Първият закон, който ще приемем след изборите, е за КПКОНПИ, така че тези хора да отидат в сградата зад нас“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Петков не иска смяна на регулаторите преди вота, докато "водите са мътни"(ВИДЕО)

Борисов иска преговорите с ПП-ДБ да продължат преди изборите (ВИДЕО)

Борисов не иска хора от ГЕРБ да са служебни премиери (ВИДЕО)

"Ако трябва и през почивните дни": Президентът започва срещи с всички потенциални служебни премиери (СНИМКИ)

С размяна на любезности Радев връчи третия мандат на ИТН, те върнаха празна папка (СНИМКИ и ВИДЕО)

С метафори за годежи и казарми Янаки Стоилов разкритикува партиите: Прилагат Конституцията само когато не им пречи

Рая Назарян: Кирил Петков имаше неочакван юридически съветник в лицето на Делян Пеевски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика