Петкова: След 119 дни интерконекторът с Румъния ще е готов

2912
Петкова: След 119 дни интерконекторът с Румъния ще е готов
Снимка: БГНЕС

Това е договорът, който ще даде възможност България да придобие първия интерконектор в своята история.

Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова след подписването на договора между газопреносните оператори на България и Румъния и компания Хабау за изпълнение на строителни работи по интерконектора между двете страни, предаде „Фокус”.

„Останаха ни 2 км. до тази заветна наша цел, които трябва да бъдат изградени в участъка под река Дунав. Тези 2 км. се оказаха и най-трудният проект", посочи тя.

„Срокът, който е регламентиран в този договор за изпълнение, е 119 календарни дни", уточни министър Петкова.

„Обществената поръчка, която проведоха колегите от „Булгартрансгаз“ ЕАД и „Трансгаз Румъния“ беше много прецизно проведена и сме сигурни, че сме избрали най добрите изпълнителни, най-добрата оферта и условия", подчерта тя. „Ето защо много се надявам след близо 4 месеца да се видим отново, но вече на друго събитие, свързано с откриването на проекта", каза още Теменужка Петкова и благодари на всички компании, които ще участват в реализацията на проекта.

Шест оферти са получени за изграждане на интерконектора България-Гърция

"Получили сме 6 оферти за участие в първата фаза по избор на строител на интерконектора Гърция-България". Това каза пред журналисти в ...

С реализацията на тази междусистемна връзка показваме, че диверсификацията в България не само остава едно добро пожелание, но нещата започват да се случват на практика, допълни Петкова.

„Надявам се това съвсем скоро да бъде потвърдено от откриването и от въвеждането в експлоатация на първия интерконектор между България и Румъния”, посочи министър Петкова. „Важно за нас е да вървим към диверсификация на източниците и на маршрутите за доставка на природен газ. Това е един от най-важните приоритети за българското правителство в областта на енергетиката”, подчерта тя.

„Съвсем скоро беше взето окончателно решение по отношение изграждането на интерконектора Гърция - България. Приключи първата фаза на пазарния тест, която макар и индикативна, дава информация и надежди, че този пазарен тест ще бъде успешен”, поясни тя.

Теменужка Петкова заяви, че сериозно се обсъжда възможността за участие на България в изграждането на терминала в Александруполис. „Много е важно по пътя на диверсификацията да обновим и да рехабилитираме нашите национални и транзитни газопреносни мрежи. Работим със същите усилия и ентусиазъм и в тази посока”, каза още министърът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика