Плевнелиев се гордее, че се противопоставял системно на Путин, не видя неразбирателство с Борисов

2772
Плевнелиев се гордее, че се противопоставял системно на Путин, не видя неразбирателство с Борисов

Не ястреб, а политик и гражданин с позиция. Моята позиция е много ясна – не искам България да бъде върната във времето на Берлинския конгрес. На този конгрес се събраха едни Велики сили и се разбраха за "периферията". Тогава Русия и Австро-Унгария се разбраха за сферите на влияние на Балканите. Затова и писмото е много ясно – ако Доналд Тръмп тръгне на сепаративна сделка за делене на сфери на влияние, това ще е пагубно за България. Това заяви отиващият си президент Росен Плевнелиев в коментар за публикувано от The Washington Post писмо, подписано от 17 европейски политици, с което призовата новия американски президент Доналд Тръмп да не отстъпва на руския президент Владимир Путин.

Не съм против затоплянето на отношението между САЩ и Русия, но на принципи, базирани на върховенството на правото, а не на върховенството на силата, подчерта Плевнелиев в интервю за Нова телевизия. Според него Русия вярва в принципа на силата, както и други държави, а държавите от ЕС вярват във върховенството на правото. Не съм съгласен с политиката на руския президент – на разпределяне на сфери на влияние, както е било през XIX век, уточни българският президент.

Плевнелиев в новогодишната си реч: Трябва да продължим да пишем историята на силна България в силен ЕС

Новогодишна реч на президента Росен Плевнелиев: Заедно с най-близките си посрещаме новата 2017 г., с надежда и тревога. С надежда за м...

В Украйна се появиха едни зелени човечета, под дулата на техните автомати се организира референдум и части от Украйна бяха окупирани. Това може да се случи и на други места – няма място на снижаване, коментира Плевнелиев болезнената тема "Крим".

Обичам Русия, чета Достоевски, слушам Чайковски, но не одобрявам политиката на руския президент и се гордея, че съм първият български президент, който системно ѝ се противопоставя, заяви Плевнелиев. И не пожела да отговори дали Румен Радев ще продължи тази линия. Европейският съд в Хага посочи, че има незаконна окупация на Крим – ще трябва новият президент да посочи каква е позицията му. Аз съм за диалог с Русия, казва Румен Радев, както и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, но това не е краят на изречението на Столтенберг – има "но", подчерта Плевнелиев. Аз съм убеден европеец, готов да отиде на барикадата, каза държавният глава. Разбира се, че е морално да имам позиция, когато се решава и бъдещето на България, добави той.

Росен Плевнелиев обяви и, че не е получавал информация от службите дали Русия активно е действала за издигане на кандидатурата на Румен Радев за президент. Радев ще трябва да разчисти тези съмнения, каза отиващият си президент, според когото ще си проличи по действията му. Пожелавам му успех – за да е лесно в трудни времена, трябва да имаш позиция, трябва да имаш ценности, смята Плевнелиев.

Правосъдието

Според Плевнелиев назначението на Христо Иванов в служебния кабинет на проф. Георги Близнашки за правосъден министър е било крачка напред за реформа, чакана от цялото българско общество. Отиващият си президент не пожела да коментира обвиненията към действащи и бивши министри. Той обаче подчерта, че проблемът е в устойчивостта и даде пример с румънското правосъдие. Факт е, че те постигнаха много повече от нас – и там има проблеми, има политизиране, но въпреки това там има устойчиви резултати. Така Плевнелиев отговори на твърдение, че трябва да обсъди съдебната реформа с премиера в оставка Бойко Борисов. Искам да видя същото с казуса "КТБ", с "Белене", подчерта президентът.

Плевнелиев пред FAZ: Русия се опитва да разруши ЕС отвътре

Според президента Росен Плевнелиев Русия се опитва по най-различни начини да дестабилизира ситуацията в ЕС. В интервю за германското и...

Няма разминаване по правосъдната тема с Бойко Борисов, обясни Плевнелиев, като се аргументира, че Екатерина Захариева е била правосъден министър при Борисов т.е. това е връзката между двамата. Аз съм амбициозен, по-краен, искам да видя по-големи стъпки, а премиерът е по-предпазлив. Гордея се с добрите си отношения с Бойко Борисов, радвам се, че си тръгвам като първия държавен глава с много приятели в партията, която го издигна. В демокрацията трябва да се изслушваме, посочи Плевнелиев.

Служебното правителство

По никакъв начин не съм нарушил Конституцията – тя не дава срок да се назначи служебен кабинет след като бъдат изчерпани мандатите за съставяне на редовно правителство. Това е още едно умно и много мъдро решение на създателите на Конституцията. Не беше добре за България да назнача служебно правителство – можех, но не исках, подчерта Плевнелиев. Щеше да има страхотно скъсване на институционалната нишка в държавата. Най-правилното решение беше да направим с президента Радев служебно правителство, категоричен беше отиващият си президент.

Не мога да кажа една лоша дума за проф. Герджиков, заяви Плевнелиев във връзка с информацията, че Огнян Герджиков е кандидат за служебен премиер.

На въпрос дали е щял да разпише служебно правителство с участие в него на Маргарита Попова, Плевнелиев отговори, че щяло да му бъде много трудно. В рамките на мандата се вижда кой кой е – какво е направил за съдебната реформа, за развитието на регионите. Добре е да се появят нови хора, които не са част от статуквото. В тази държава ако нещо не работи добре, това е темата със справедливостта – според гражданите, смята Плевнелиев. Той призна, че през последната година не се е виждал с Маргарита Попова. Отношенията ни тръгнаха да се развалят при протестите с искане за оставката ми – включително от хора като Бисер Петното, включително Бареков, който две години по-късно дойде и ми се извини. Тези хора Маргарита Попова ги прие в своя кабинет, получи цветя от тях, припомни Плевнелиев. Той припомни и, че Попова е имала много съвместни мероприятия с депутата от „Атака” Магдалена Ташева, която работеше за създаване на комисия за импийчмънта му и това породило много въпроси в самия него. Въпреки всичките ни различия, до края ще бъдем институция, добави президентът. Плевнелиев заяви и, че е единственият президент, назначил изцяло независими хора в президентската институция.

Тръмп категоричен: Русия никога не е упражнявала натиск срещу мен

Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп заяви, че Русия никога не се е опитвала да упражнява натиск върху него и разкритикува разуз...

Да бъдеш обединител на нацията не означава да те харесват всички, да си мълчиш, когато се извършват безобразия в държавата, подчерта Плевнелиев. Аз снех изцяло доверието си, когато Делян Пеевски беше назначен за шеф на ДАНС – първият такъв президент, каза Плевнелиев. Той даде и друг такъв пример – за съдия Венета Марковска. Много пъти съм бил сам, но съм действал и по този начин съм обединявал народа, а не съм го разединявал, беше позицията на Плевнелиев.

Преиздентските избори

Относно номинацията на Цецка Цачева Плевнелиев посочи, че Борисов не е имал избор, след като самият Плевнелиев се е отказал от втори мандат поради лични причини. Цецка Цачева е страхотен председател на Народното събрание и щеше да бъде един прекрасен президент на България, но доколко е била избираема не мога да кажа, заяви президентът.

Росен Плевнелиев коментира и опита на Радан Кънев да го издигне за кандидат за президент. След като се издига кандидатурата ми без да е говорено с мен, това е търсене на политически дивиденти, смята отиващият си президент. Бях изненадан, но може да е била плод на тяхното желание, защото са усещали – имах своите разговори и с Радан Кънев, и с Бойко Борисов преди да обявя, че няма да се кандидатирам, може да е и друго, г-н Кънев да е играл ва банк, защото е усетил, че няма да се кандидатирам, смекчи тона веднага след това Плевнелиев.

За мен са важни принципите и дано заради тези принципи да не се наложи да ходим на барикадата, предупреди президентът. Той посочи, че не можем да стоим в ъгъла на ЕС и "да мънкаме".

България през 2016 година: Спомен за 2015 година (Първа част)

2016 година не може да се определи като особено успешна за България. И през тази година като че ли преобладаваха неуспехите ни като общ...

Плевнелиев се обяви и за много различен от Георги Първанов и, че не може да си отиваш от президентството, за да правиш партия, с която да разцепиш друга партия. Няма да гледам назад към политическите партии и парламента. Няма да създавам нова партия, няма да се връщам в която и да е партия, няма да се връщам в парламента. Гледам напред и нагоре - да бъдеш президент е кауза, подчерта Плевнелиев. Ще бъда ментор, ще бъда преподавател, ще бъда писател, ще бъда активен гражданин, ще следя за европейското развитие на България, вероятно ще създам фондация, изброи отиващият си държавен глава.

Започнах от нищото, засадих хиляди дървета, построих пет къщи, строих магистрали, бях министър, бях предприемач. Всичко съм постигнал сам, каза Росен Плевнелиев в отговор на зрителски въпрос дали е морално да се възползва от облаги, осигурени му от партията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика