Плевнелиев за американското оръжие у нас: Нека Митов каже след срещата в Брюксел

12417
Плевнелиев за американското оръжие у нас: Нека Митов каже след срещата в Брюксел
Снимка: БГНЕС

Искам да съм много конкретен и ясен. Нека изчакаме още ден, два, защото в НАТО в момента в Съвета на министрите на отбраната очевидно ще има дебат и по конкретиката на този въпрос. Както чухте от министъра на външните работи, не става въпрос за нищо ново, споразумението е от 2006 г. и е изпълнявано многократно. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на въпрос има ли или не запитване от американска страна за разполагане на военна техника у нас, предаде БГНЕС.

Плевнелиев обясни, че става въпрос и за плана за готовност за действие, който бил приет в пълен консенсус през септември 2014 г. на Съвета на върха на НАТО и сега се изпълнява. "Не става въпрос за каквито и да било действия извън формата на тези две правителствени споразумения. Молбата ми е да се изчака министърът на отбраната да дойде, за да разкаже цялата конкретика, тъй като тя в момента се случва именно в Брюксел", каза Плевнелиев.

Президентът не е говорител на правителството, не е и ежедневен коментатор на негови решения. Нека изчакаме и да чуем конкретиката от министъра на отбраната, когато се завърне утре от Брюксел. На мен ми е повече от ясно, че всичко, което се планира, е плод на отдавна договорени правни инструменти между България и партньорите ни в НАТО и САЩ. Не е изненада за никого. Молбата ми е към правителството и към министъра на отбраната, когато се върне утре да излезе и да обясни с точни думи за какво става въпрос, кога, къде, как и защо, както го направиха и за ученията, уточни държавният глава.

Плевнелиев заяви, че дори и в момента има американска техника в България и тя не е изненада за никого. "Тази техника е на база на учения, които са публични, планирани още от миналата година, дори и от правителството на Пламен Орешарски. В момента тези планове се изпълняват, така както през тази година планираме бъдещи действия", каза президентът.

Той коментира още, че било повече от ясно, че България е издавала лицензи, издава и ще продължава да издава лицензи за въоръжение на наши съюзници, които да дойдат в България и да участват в учения на територията на страната.

Николай Ненчев: Към България не е отправяно официално предложение за разполагането на американска техника

„Към България до този момент не е отправяно официално предложение за разполагането на американска техника и персонал“, това...

"Така, както България участва със свои кораби и техника на всякъде по света, в съвместни мероприятия и учения, включително и в мисии. Моят апел към правителството е така, както министърът на външните работи днес опита да действа, министърът на отбраната като се върне със сигурност ще ни даде цялата конкретика, за да бъдем спокойни какво точно, как и защо", каза още държавният глава.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика