Подписахме договора с "Шел" за проучване за нефт и газ в "Силистар"

3064
Подписахме договора с "Шел" за проучване за нефт и газ в "Силистар"
Снимка: БГНЕС

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова и Айлин Уилкинсън, регионален вицепрезидент на „Шел Експлорейшън енд продакшън Б.В.“ подписаха договор за търсене и проучване на нефт и природен газ в „Блок 1-14 Силистар“.

На събитието присъстват премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев, народният представител от ГЕРБ и председател на Комисията по енергетика в Народното събрание Делян Добрев, председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, както и заместник-енергийните министри Николай Николов и Жечо Станков.

Да си пожелаем успех при проучването на „Силистар“, защото то е изключително важно за бъдещето на България, каза премиерът Бойко Борисов, цитиран от Фокус.

„Виждате, че колкото и скептици да имаше по тази тема - десетилетия наред тя е пренебрегвана по една или друга причина, но след като „Тотал” влязоха да проучват находището ни „Хан Аспарух”, сега един от световните лидери в тази дейност - „Шел“, влиза на "Силистар“, коментира Борисов.

По думите му надали вече някой може да коментира, че България не работи активно по диверсификацията на източниците си на газ и петрол.

Държавата одобри официално "Шел" да проучва "Силистар"

На днешното си заседание правителството официално одобри "Шел Експлорейшън енд прадакшън (LIX) Б.В." да проучва нефт и природен газ в п...

„Убеден, съм че находищата ще са добри, убеден съм, че това за в бъдеще ще даде огромни предимства на газоразпределителя „Балкан” и изключителни възможности - на практика от „Хан Аспарух”, „Галата“, „Силистар“, от Азербайджан, от терминала за втечнен газ в Гърция, надяваме се и руски газ да дойде по този разпределител. Именно затова ни трябва компания като „Шел“, за да може да инвестира и 5-6 източника на газ да влязат в нашата газопреносна система“, отбеляза премиерът.

Имаме финансовата възможност да инвестираме в газопреносната система толкова, колкото трябва и колкото газ може да премине през България, допълни Борисов.

„България има голям интерес от това, защото това са транзитни такси“, отбеляза той. „Много се радвам, че подобна компания на най-висока ниво като „Шел“ е представена в София и че минаха всички процедури по възможно най-прозрачния начин. Има процедури, които когато се правят както трябва, не отблъскват инвеститорите, както някои се опитват да казват, а ги привличат. Така ще работим и занапред“, увери още премиерът.

Припомняме, че в края на септември миналата година министър Петкова съобщи новината, че петролният гигант "Шел" ще търси залежи на нефт и природен газ в "Блок 1-14 Силистар" в дълбоко Черно море. Компанията ще вложи в проучванията за нефт и газ в "Силистар" 18.6 млн. евро без ДДС и ще заплати на държавата 4.9 млн. евро без ДДС бонус още с подписване на договора за търсене и проучване. Предложената работна програма на компанията включва 2D и 3D сеизмични проучвания, както и мерки за опазване на околната среда, човешкото здраве и културните ценности. Проучванията за залежи на газ в блок "Силистар" ще започнат през февруари - март и ще приключат след 3-4 месеца. Компанията е лидер в дълбоководното проучване и добив и има повече от 20 големи дълбоководни проекта. "Шел" познава добре черноморския регион, тъй като неотдавна извърши дълбоководен проучвателен сондаж в блок на Турция в Западно Черно море. В напреднала фаза е и проучването в блок „Хан Аспарух“, за което бе сключен договор през 2012 г. Първият сондаж на компанията "Тотал Е&П България" за нефт и газ в блок "Хан Аспарух" ще започне в периода февруари-май 2016г. на около 86 км. от българския бряг. Конкурсът за проучването на блок "Терес" бе прекратен миналата година, поради липсата на интерес от страна на компаниите. За втори пореден път за него не се намери кандидат, който да го проучва, след като обявеният през 2013 г. конкурс се провали поради същите причини. Стартирането на конкурсите за търсене и проучване в дълбоко Черно море бе едно от първите решения на правителството в енергийната сфера. Увеличаването на местния добив, към което е насочено и проучването на блок "Силистар", е едно от водещите условия за гарантиране на енергийна сигурност и независимост.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com