Ползваме самолети-пенсионери заради неразборията с МиГ-29?

5247
Ползваме самолети-пенсионери заради неразборията с МиГ-29?
Снимка: БГНЕС

Сагата около ремонта на изтребителите ни МиГ-29, която дори прокуратурата подхвана, ще накара Министерството на отбраната (МО) да не праща в пенсия доста по-стария вид МиГ-21. Бойният самолет, който вече 52 години се използва от военновъздушните сили (ВВС), трябваше да бъде пенсиониран този месец. Но евентуалното забавяне на ремонта на МиГ-29 може да предизвика "вдигане на пенсионната възраст" за МиГ-21, става ясно от съобщение на МО до списание "Аеро".

"Командването на ВВС не планира снемането от експлоатация с последващо снемане от въоръжение на самолетите МиГ-21." Визията за МиГ-21 ще залегне в Плана за развитие на въоръжените сили 2020", пише в становището на ВВС.

Прокуратурата се захвана с ремонта на МиГ-овете ни по сигнал с медийни публикации

Прокуратурата възложи на ДАНС проверка по сигнал за правонарушения във връзка със сключване на договори за ремонт на българските изтреб...

Годността на МиГ-21, определена от производителя РСК "МИГ", изтече през 2012 г., когато машините навършиха 30 години. През август 2012 г. животът на част от изтребителите от този тип бяха удължени до края на годината. Планираше се през 2013 г. самолетите да преминат през още една процедура по удължаване на живота им, но правнонормативни пречки попречиха това да се случи. Така самолетите не летяха през цялата 2013 г., а след февруари 2014 г. беше решено да се използват до 31 декември 2015 г, припомня в. "Сега".

В момента договорът с Полша за ремонт на МиГ-овете ни се проверява от ДАНС заради сигнал до прокуратурата от гражданина Р.З., базиран на медийни публикации. Припомняме, че Русия публично заплаши със съд, ако Полша ремонтира самолетите ни. Според доста предположения основното опасение на руснаците е, че поляците ще пипат авиониката и ще променят системата за разпознаване "свой - чужд", която в момента е настроена по руски тертип и на радарите на НАТО нашите изтребители са с обозначение "чужд".

След приемането на договора с Полша от парламента се видя рязка промяна в позицията на премиера Бойко Борисов по въпроса. Изненадващо той съобщи, че ремонтът можело да се извърши от завода "Г. Бенковски" в Пловдив, който е частен. Според позиция на МО обаче ремонтите в завода са спрени поради отказ на руската страна да предостави необходимите за тяхното изпълнение ремонтни групови комплекти. Има и законови ограничения поръчката да се възложи на завода, защото собственикът му е регистриран в офшорна зона, посочват от МО.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика