Правителството одобри ключов меморандум относно Плана за възстановяване

1441
Правителството одобри ключов меморандум относно Плана за възстановяване
Снимка: БГНЕС

Министерски съвет одобри проект на Меморандум за разбирателство между България и Международната банка за възстановяване и развитие за партньорство и подкрепа при усвояване на европейските фондове, включително Плана за възстановяване и устойчивост, за периода 2021-2027 г.

Меморандумът дава възможност да бъдат сключвани двустранни споразумения за техническа помощ в сфери като подкрепа за изпълнение на проекти по Плана, подкрепа за секторни реформи, институционално развитие и правни и регулаторни реформи, секторни стратегически документи и инвестиционни планове.

Петков: От днес ни остава един закон по-малко за Плана за възстановяване

Законите, които трябва да бъдат приети като условие за приемане на евросредства по Плана за възстановяване, от днес не са 22, а 21. Тов...

Той допринася и за подкрепа за подготовка и изпълнение на проекти, съфинансирани от европейските фондове през програмния период 2021-2027, подкрепа за развитие на институционален капацитет на публичната администрация и секторните институции.

"Одобрението на Меморандума за разбирателство с Международната банка за възстановяване и развитие е следствие от успешното и устойчиво сътрудничество между правителството на България и международните финансови институции. Меморандумът влиза в сила при условие на последваща ратификация", съобщават от правителството в оставка.

България ще си сътрудничи и с Европейската инвестиционна банка в управлението на европейските фондове през новия програмен период. Кабинетът прие решение за одобрение и предложение до Народното събрание за ратифициране на Меморандума за разбирателство относно подкрепа за проекти на ЕС между правителството и ЕИБ.

Меморандумът дава възможност да бъдат сключвани двустранни споразумения за техническа помощ в сфери като подкрепа за изпълнение на проекти, развитие на институционален капацитет, подкрепа за разработване на секторни стратегически документи.

МФ: Първият транш по Плана за възстановяване идва през есента, но това не е забавяне

Първото плащане на евросредства към България по Плана за възстановяване и устойчивост наистина ще стане през есента на тази година, но ...

ОЩЕ: Лорер предупреди, че има опасност да загубим 2,5 млрд. евро от бюджета на ЕС

Министерският съвет прие и решение за одобряване на проект на Меморандум за разбирателство между България и Amazon Web Services EMEA SARL (AWS). Той ще насърчи сътрудничеството между AWS и правителството в областта на иновациите и икономическото развитие чрез обучения по цифрови умения на бъдещите поколения, насърчаване на облачно базиран бизнес в България и подкрепа на страната в цифровата трансформация.

С меморандума страните възнамеряват да проучат възможността да си сътрудничат в стратегическите отношения в областта на цифровата трансформация на публичната администрация, цифровите умения, иновациите, киберсигурността и развитието на работна сила с готовност за работа с облак.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика