X
 
 

Правната комисия одобри строгите мерки срещу психическия тормоз на първо четене

520 0
photo of Правната комисия  одобри строгите мерки срещу психическия тормоз на първо четене
Снимка: БГНЕС
Наказание до 5 години лишаване от свобода за психически тормоз и преследване в условията на домашно насилие одобри правната комисия на първо четене. С пълен консенсус от 15 гласа "за" и нито един против и въздържал се, изменението влиза в пленарна зала. 

В законопроекта се предвижда още тормозът извън семейството да се наказва със затвор до 1 година или пробация. 

Законопроектът е свързан с предоставяне на всеобхватна и широка защита на жените и децата, както и мъжете - жертви на домашно насилие.

Сурови мерки срещу психическия тормоз у дома ще разгледа правна комисия

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева се очаква да представи днес в правната комисия мотивите за промени в Наказателния ...

Досега домашното насилие не бе включено в Наказателния кодекс. С направените предложения към всичките квалифицирани състави на убийство, склоняване към самоубийство, телесна повреда, отвличане, принуда и закана, се добавя текстът „извършени в условия на домашно насилие“. Ще се наказва също и закана, която е предизвикала страх и жертвата.

Според данните, на които се позовават вносителите, всяка четвърта жена в страната е жертва на насилие в ежедневието и дома си. То може да бъде физическо или психическо и има много проявни форми, сред които сексуално насилие, изнасилване, преследване, противозаконно лишаване от свобода, принудителен аборт и други. Тези констатации се подкрепят и от съдебната практика. Данните от седем окръжни съдилища в периода 2012 – 2014 г. показват, че 91% от случаите убийствата на жени са извършени от мъже, 7% - при съучастие на мъже и жени и едва 2% - само от жени.

В 35% от случаите убийствата и опитите за убийство на жени са извършени от настоящ или бивш интимен партньор на жертвата, в 31% - от друг познат мъж и само в 9% от убийствата са извършени от непознат. Тревожната статистика показва, че две трети от убийствата са извършени в дома на жертвата.

Вносител на измененията е Цвета Караянчева и група депутати. Пред участниците в обсъждането тя представи залегналите в него предложения за промени, както и техните мотиви.

До 5 години затвор за домашно насилие, предвижда предложена промяна в НК

Наказание до 5 години лишаване от свобода за психически тормоз и преследване в условията на домашно насилие. Това предлага ГЕРБ с проме...

„Лично аз отдавна съм загубила илюзията, че можем с разговори, с кръгли маси и послания във Фейсбук да се борим срещу това зло. „Ще те убия и ще те излежа“! Много жени са чували това нещо. За колко от тях това се е превърнало във фатален край“, попита Караянчева.

Според нея един по-строг и категоричен Наказателен кодекс, който обхваща всички възможни случаи на домашно насилие, ще даде ясен сигнал към потенциалните жертви, безучастните свидетели и извършителите, че подобни престъпления повече няма да остават безнаказани.

В дискусията участие взе и министърът на правосъдието Цецка Цачева, която представи становището на ръководеното от нея министерство. „Целта на вносителите безспорно е подобряване на законовата рамка, за да се гарантира адекватна и всеобхватна правна защита от актове на насилие над жени, включително домашно насили, каквито за съжаление изобилстват в новините“, отбеляза Цачева и увери, че правосъдното министерство подкрепя законопроекта. „В редица престъпни състави извършването на актове в условия или в резултат на домашно насилие се въздига като квалифициращ признак на изпълнителното деяние“, уточни тя.

Интересна позиция в дискусията заеха от Асоциация на бащите в България. Според нейният представител Николай Николов сериозно внимание трябва да бъде обърнато и на факта, че много мъже също стават жертви на домашно насилие. „Въпросът е да се съсредоточим върху предпоставките, които пораждат насилието. А те кои са – неизпълнението на съдебните решения. Няма сила на света, която да накара някой в тази държава да изпълни съдено решение за родителски права. Полицията действа по общия ред. Години се точат преписките и се прекратяват“, заяви Николов.

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Бензинът не спира да поевтинява

За пореден ден цената на бензин А95 върви надолу и тенденцията е да продължава така, показват данните на специализираната платформа fue...

missing image
Въпросите, които Слави трябва да зададе ...

Тази седмица политическата буря в България едва ли ще се успокоява, по-скоро ще се разразява с по-голяма сила. Със сигурност масло в ог...